Karelia-Soutu juhlatuulella

28.4.2014 Soutu Yleinen

Karelia-Soutu soudettiin ensimmäisen kerran kesällä 1985. Idean isä oli innokas liikunnan ja retkisoudun puolestapuhuja Niilo Komu. Kesällä 2014 airoihin tartutaan jo 30. kerta. Karelia-Soutu on vakiintunut kahdelle reitille, jossa pienveneet ja kanootit liikkuvat Ilomantsi-Joensuu reitillä 27.7. – 1.8. ja kirkkoveneissä puolestaan soudetaan 29.7. – 1.8 Lieksasta Joensuuhun. Enon ja Joensuun välinen Pielisjoen osuus on yhteistä taivalta.

Juhlasoudussa edetään tutuilla reiteillä mutta juhlavuosi huomioidaan päivittäin. Normaalista poikkeavaa ohjelmaa on luvassa niin taukopaikoilla kuin vesilläkin. Uutta on torstaille 31.7. osuva haastesoutupäivä, jolloin kutsutaan mukaan uusia yritysten ja yhteisöjen joukkueita tai yksittäisiä soutajia. Haastesoudussa edetään rennolla retkisoutumeiningillä Haapalahdesta Jakokoskelle.

Professori Pekka Puska on lupautunut mukaan tapahtuman juhlasoutajaksi. Soudun 30-vuotisjuhla järjestetään Jakokosken museokanavalla haastesoutupäivän päätteeksi. Illan aikana läpikäydään soudun moni-ilmeisiä vuosia, ohjelmassa on myös kesäyön taikaa ja Jaakko Saariston vetämä tukkilaisnäytös sekä lavatanssit.

Karelia-Soutu on vuosi vuodelta kansainvälistynyt ja tulevan kesän soutuun onkin ilmoittautunut kotimaisten osanottajien lisäksi soutajia Saksasta, Englannista, Sveitsistä, Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Ulkomaisia soutajia on tähän mennessä ilmoittautunut noin 50, joista ensimmäistä kertaa kokonainen venekunta Venäjältä, Pietarista.

Karelia-Soutu on perinteisesti rantautunut Joensuussa Ilosaarelle. Tänä vuonna Ilosaarella on samaan aikaan iso pohjoismainen Pohjoinen Valo –tapahtuma, jonka esiintymislava rakennetaan laguuniin. Kareliasoutajat vastaanotetaan Joensuun Puhallinorkesterin tahdissa Jokiasemalla ja ohjataan rantautumaan Linnunlahdelle. Linnunlahdelta järjestetään soutajille bussikuljetus Hotelli Kimmeliin, jossa saunomisen ja ruokailun päätteeksi on soutumitalien ja kunniakirjojen jako.

Karelia-Soutuun osallistuminen on helppoa. Mukaan voi tulla joko joukkueena, kaksin tai yksin. Kirkkoveneisiin on myös tarjolla yksittäisiä soutupaikkoja joko päiväksi tai koko soudun ajaksi. Soutajille tarjotaan täyden palvelun paketti, jolloin soudun organisaatio huolehtii kaikista tarvittavista palveluista ruokailuista kuljetuksiin. Myös majoitukset sisältävä vaihtoehto on tarjolla. Soutupaketti on mainio tapa kestitä yrityksen vieraita, yhteistyökumppaneita tai omaa henkilökuntaa. Maksuvälineenä käyvät myös liikuntasetelit.

Kesän 2013 Karelia-Soudusta on Osku Tuomisen kuvaama video, joka löytyy sekä Karelia-Soudun www-sivuilta (www.kareliasoutu.fi) , Youtubesta ja Vimeosta.