Huippu-urheilun vuosi 2014

29.4.2015 Yleinen

Suomen Olympiakomitean valtuuskunta hyväksyi 28.04.2015 kokouksessaan Vantaalla vuoden 2014 vuosikertomuksen sekä vahvisti tilinpäätöksen. Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen korosti avauspuheenvuorossaan sitä, ​että suomalaisen urheilun toimintatavan muutosta viedään systemaattisesti eteenpäin erittäin positiivisessa ilmapiirissä yhdessä päätetyn suunnan mukaisesti.

– Olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen siitä, että meillä suomalaisessa urheilussa on kaksi selkeää tavoitetta. Tavoittelemme menestystä huippu-urheilussa ja haluamme saada aikaan lisää liikettä yhteiskuntaamme. Nämä asiat kuuluvat olennaisesti yhteen ja tukevat toisiaan, totesi Nieminen. 

– Suomalaisen huippu-urheilun kannalta on äärimmäisen tärkeää, että pystymme vastineeksi kumppaneillemme tarjoaman mielenkiintoisia mahdollisuuksia heidän oman liiketoiminnan tukemiseksi. Olen ylpeä siitä, että Finnair on nyt Olympiakomitean pääyhteistyökumppani ja sitä kautta voimme tukea ja auttaa urheilijoiden valmistautumista esim. Rion Olympialaisiin. Cleantech-yritykset puolestaan loivat merkittäviä kontakteja Kansainvälisen Olympiakomitean, kansainvälisten kisajärjestäjien ja lajiliitojen kanssa Sport Accord-tapahtumassa, jatkoi Nieminen.

Huippu-urheilua kolmen strategisen tavoitteen kautta

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski esitteli vuoden 2014 huippu-urheilutoiminnan kolmen strategisen tavoitteen kautta: Suomalainen urheilija ja joukkue menestyy kansainvälisesti, Osaamisen kehittäminen, Urheilu on arvostettu ja näkyvä osa kulttuuriamme.

– Sotshin talviolympialaisissa koimme upean tilanteen, kun joukkueen sisälle syntyi ennennäkemätön joukkuehenki. Urheilijat tukivat ja iloitsivat menestyksestä yhteisesti ja kokivat poikkeuksellista yhteisöllisyyttä. Sama asia toistui koripallon ja lentopallon MM-kisoissa, kun urheilijat ja joukkueet tsemppasivat toisiaan ja samalla koimme ennenäkemättömän fanikulttuurin.  On merkittävää, että esim. palloilulajien päävalmentajat analysoivat yhdessä peliä ja puhuvat sen puolesta, iloitsi Kojonkoski.  

  Alueellinen toiminta uudistuu 

Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson esitteli valtuuskunnan kokouksessa alueellisen toiminnan uudistamisprosessin tämän hetken tilanteen.

– Kyseessä on suomalaisen urheilun kannalta erittäin merkittävä asia. Tavoitteena on saada eri toimijoiden resurssit hyödynnettyä tehokkaammin yhteisten tavoitteiden suunnassa. Olen varma, että yksittäiset urheilijat, liikkujat ja seurat hyötyvät tulevaisuudessa tästä uudesta toimintatavasta, lupaa Japisson.

Toimintakertomus ja tilinpäätös

Olympiakomitean valtuuskunta hyväksyi kokouksessaan vuoden 2014 toimintakertomuksen. Vahvistettu tilinpäätös Olympiakomitean osalta oli 194 000 euroa alijäämäinen. Valtuuskunta myönsi kokouksessaan vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.