Oona Vasko viides melonnan MM-kisoissa

23.8.2015 Melonta Yleinen

Ratamelonnan MM-kisojen viimeinen kilpailupäivä toi parhaan suomalaissijoituksen, kun Oona Vasko meloi naisten kajakkiyksikköjen tuhannen metrin kisassa viidenneksi. Vielä 750 metrin jälkeen jopa mitali näytti mahdolliselta, sillä eroa kolmanteen sijaan oli vain 2.1 sekuntia. Viimeisellä 250 metrillä alkukiihdytystä lukuun ottamatta koko matkan viidentenä melonut Vasko ei kuitenkaan aivan pysynyt kärkikolmikon loppukirin kyydissä.

Maalissa eroa voittajaan Unkari Erika Medveczkyyn oli 7.7 sekuntia ja kolmanneksi tulleeseen Yhdysvaltain Margaret Hoganiin 4.3 sekuntia. Neljänneksi tullut tämän vuoden EM-hopeamitalisti Romanian Florentina Caminescu sen sijaan oli vain 0.5 sekunnin päässä. – Starttini oli huono, mutta täydelliselläkään lähdöllä en olisi ehtinyt mitalivauhtiin, kuvasi suoritukseensa kokonaisuutena tyytyväinen Vasko.

Viides sija on vuonna 2012 alle 23-vuotiaiden EM-pronssia ottaneen Vaskon paras saavutus aikuisten luokassa. Tällä vuosikymmenellä häntä korkeammalle MM-kisoissa on suomalaisista yltänyt vain uransa vuoden 2013 kisoihin lopettanut Anne Rikala. Olympiapaikkoja 1000 metrillä ei ollut jaossa, sillä olympialaissa naiset melovat 200 ja 500 metrin matkoilla.

Muista suomalaisista Eero Selivaara ja Antti Laurikainen meloivat miesten kajakkikaksikkojen 500 metrin B-finaalissa. 250 metriin saakka melonta eteni kohtuullisen hyvin, mutta jälkipuoliskolla suomalaiset kangistuivat pahasti ja putosivat B-finaalin hännille. Eroa kärkeen tuli 6.1 sekuntia ja lopulliseksi sijoitukseksi 18.

Miesten kajakkiyksikköjen 200 metrin C-finaalissa Niklas Vettanen tuli viidenneksi 0.6 sekuntia kärkeen jääneenä. Lopulliseksi sijoitukseksi tuli näin 23. C-finaalissakin oli varsin kovaa seuraa tarjolla, sillä mukana oli mm. Lontoon olympiahopeamitalisti Espanjan Saul Craviotto. – Niklas paransi suorituksiaan tasaisesti ja teki arvokisojen ensikertalaiseksi kelpo tuloksen, kommentoi valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen.

Miehet K2 500m B-finaali

1. Dragan Hancovski – Uros Mitvej SRB 1:34.231  …  9. Eero Selivaara – Antti Laurikainen  1:43.234. Suomalaisten lopullinen sijoitus 18.

Miehet K1 200m C-finaali

1. Stephen Bird AUS 36.665     …   5. Niklas Vettanen FIN 37.328. Vettasen lopullinen sijoitus 23.

Kisat päättää klo 16.40 starttaava miesten kajakkiyksikköjen 5000 metrin lähtö, jossa on mukana myös Suomen Miika Dietrich.