Suomalaissoutajat valmiina MM-kauteen – EM-vesiltä haussa hyviä suorituksia

24.5.2017 Soutu Yleinen

Robert Ven tähyää kärkipäähän hyvän ja muutoksia sisältäneen harjoituskauden jälkeen (Kuva: Jani Heino).
Robert Ven tähyää kärkipäähän hyvän ja muutoksia sisältäneen harjoituskauden jälkeen (Kuva: Jani Heino).

Olympiasoudun kansainvälinen kilpailukausi starttaa suomalaisittain viikonvaihteessa EM-kilpailuilla Tsekin Racicessa, jonne osallistuu viiden urheilijan joukkue. Soudun valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen on tyytyväinen tilanteeseen, josta joukkue lähtee syksyn MM-kilpailuihin huipentuvaan kauteen.

Vuosi sitten leiritystä oli talvella tiiviisti toukokuun olympiakarsintojen takia, nyt leiritystä on ollut normaalivuoden tasolla.
”Jäät tulivat aikaisin ja lähti myöhään, joten avovesiharjoittelua on vähemmän kuin normaalisti. Emme millään paniikilla ruvenneet lisäämään leirimäärää, koska pääkisat ovat vasta syksyllä. Todennäköisesti soutusuoritukset paranevat kesän aikana”, Hiltunen kertoo talvesta uuden olympiadin ensimmäisenä vuonna.
EM-kilpailut ovat suomalaissoutajille kansainvälisen kauden avauskoitos, joten suuria tulosodotuksia ei vielä ole ladattu.
”Toivon hyviä suorituksia. Toivon, että soutajamme olisivat hyvässä vauhdissa ja pystyisivät kilpailemaan hyviä kilpailuja. Kausi on rakennettu kuitenkin niin, että huippukunto tulisi vasta myöhemmin, mutta toki jonkinlaisessa vauhdissa pitää nytkin olla”, Hiltunen miettii.
Suomalaisen miessoudun viime vuosien ykkösnimi Robert Ven on parantanut harjoituskaudella tekniikkaansa ja on valmennuspäällikön mukaan tosi hyvässä kunnossa. Viime vuonna kaksikkoa soutanut Eeva Karppinen kilpailee tänä kesänä yksikössä.
”Eevalla on talvi mennyt hyvin. Hänen kanssaan on nyt pystytty keskittymään vähän yksilöllisemmin harjoitteluun”, Hiltunen sanoo.
Miesten kevyissä luokissa suomalaisilla on alkanut Tokio-projekti, jossa tällä hetkellä on neljä miestä ja johon muillakin on vielä mahdollisuus nousta mukaan. Nuorukaisista kolme on nyt mukana EM-kisoissa: yksikössä Juho-Pekka Petäjäniemi ja kaksikossa Kasper Hirvilampi–Joonas Petäjäniemi.
”Juho-Pekka oli viime vuonna maailmancupissa parhaimmillaan seitsemäs. Hän on mennyt talven aikana eteenpäin, mielenkiintoista nähdä. Kaksikon kokoonpano on uusi. Olisi hienoa, jos miesten pariairokaksikko saataisiin Tokion olympialaisiin. Siihen yritämme löytää nopeinta mahdollista kokoonpanoa. Kun miehiä on neljä, tilanne on kuin isommissa soutumaissa eli on varahenkilöitäkin. Kasper on aiemmin ollut opiskelijoiden MM-kisoissa, mutta EM- tai maailmancup-kisoissa ei vielä. Uusiakin soutajia on siis mukana”, Hiltunen sanoo iloisena.

Ven tähyää A-finaalipaikkoja

Robert Ven lähtee kilpailukauteen hyvillä fiiliksillä. Takana on hyvä harjoituskausi ja mies on pysynyt terveenä. Opinnäytetyönteon yhdistäminen huippu-urheilijan harjoitteluun on pitänyt kiireisenä, mutta harjoittelu on sujunut.
”Tein paljon muutoksia harjoitteluun, tekniikkaan ja fyysiseen harjoitteluun, olen hakenut pitkän tähtäimen hyötyä. Talvella tuli vähemmän perinteistä staattista soutulaitetta, tein enemmän dynaamisia laitteita. Lisäksi aerobiseen painottuvaa harjoittelua on tehty enemmän, koitettu kehittää ihan perusominaisuuksia”, Ven sanoo.
”EM:stä tosi hankala sanoa. On ollut muutamia tosi hyviä kontrollitreenejä, mutta on ollut vähän enempi vaihtelua. Viime vuonna oli 8:s ja edellisvuonna 10:s ja toissa vuonna 12:s, joten olen jäänyt niukasti A-finaalista. Pitäisi pystyä olemaan A-finaalissa ja mitaleista taistelemaan, mutten tiedä onko kunto vielä valmis.”
Eeva Karppinenkin odottaa jo innolla kisakautta:
”Lähden odottavaisin mieliin kisaamaan. On kiva päästä haastamaan itseään.”
Juho-Pekka Petäjäniemi on tyytyväinen, sillä kevään leirit ja harjoituskilpailut ovat osoittaneet hänen kuntonsa olevan paras koskaan tässä vaiheessa kautta.
”Pieni lihasrevähdys ylävartalossa on kiusannut harjoittelua viimeisen kuukauden, mutta olen siitä jo lähes täysin toipunut. EM:stä voi odottaa siis hyvää tulosta. Sijoitusta 10 joukkoon voi pitää realistisena, mutta lähden kuitenkin taistelemaan joka sijasta ketään kumartamatta”, Petäjäniemi sanoo.
Joonas Petäjäniemi on kehittänyt talvella erityisesti peruskestävyyttään ja hapenottokapasiteettiaan, mikä on myös onnistunut hyvin.
”Maksimaalinen teho on hieman heikompi kuin monena kautena, mutta vauhdin ylläpitäminen on parempi. Kevään leireillä kilpailuvauhti yksiköllä löytyi hyvin, jopa yli odotusten. Kaksikolla rennon ja taloudellisen soudun löytäminen on ollut haastavaa, mutta se on parantunut joka viikko”, Petäjäniemi sanoo.
Kaksikon kokoonpanolla ei ole vielä kisalähtöjä alla, joten EM-ennakkoarviointikin on haastavaa:
”Täydellisellä soudulla 6.30-vauhti voisi olla yksikkötulosten nojalla mahdollinen, mutta jos kisavedot eivät osu yksiin, vauhti voi olla yhtä lailla 6.50. Haemme teknisesti onnistuneita suorituksia, jotta fyysistä kestävyyttä pääsee hyödyntämään täysillä.”
Yhtä odottavaisena on myös toinen osapuoli Kasper Hirvilampi, joka on harjoituskauteensa tyytyväinen.
”Kunto tuntuu sopivalta tähän aikaan kaudesta ja hyvillä mielin lähdemme haastamaan ennakkoluulottomasti kisoihin Joonaksen kanssa. Missään huippukunnossa ei olla vielä osaltani näin alkukaudesta, mutta hyvää kilpailua odotan omalta osaltani.”

Olympiasoudun EM-kilpailut soudetaan 26.-28.5. Racicessa, Tšekeissä. 

Suomen joukkue EM-kilpailuissa:
M1x Robert Ven
LM1x Juho-Pekka Petäjäniemi
W1x Eeva Karppinen
LM2x Kasper Hirvilampi–Joonas Petäjäniemi

Urheilijaprofiileja
Arkistokuvia 2017
 

Lisätietoja kisoista:

http://www.worldrowing.com/events/2017-european-rowing-championships/event-information

http://www.racice2017.com/en/

EM-kilpailuiden jälkeen suomalaissoutajien ohjelmassa on:
16. –18.6. Maailmancup 2, Poznan, Puola
7. –9.7. Maailmancup 3, Luzern, Sveitsi
24.9. –1.10. MM-kilpailut, Sarasota