Coastal-soudun suosio kasvaa Suomessa

20.7.2018 Soutu Yleinen

Coastal- ja olympialuokkien veneet odottelemassa Sulkavan suursoutujen starttia. Kuva: Juhani Kosonen
Coastal- ja olympialuokkien veneet odottelemassa Sulkavan suursoutujen starttia. Kuva: Juhani Kosonen
Coastal-yksikkö valmistautuu kisaan. Kuva: Juhani Kosonen
Coastal-yksikkö valmistautuu kisaan. Kuva: Juhani Kosonen

Sulkavalla mukana myös coastal-veneitä

Soutukansa kokoontuu vuosittain Suursoutuihin kiertämään Partalansaarta. Mukana on ollut perinteisten puusta tehtyjen kirkkoveneiden, yksinsoutu-, parisoutu- ja vuorosoutuveneiden lisäksi myös ns. erityisveneitä, kuten olympialuokkien veneitä sekä kajakkeja ja kanootteja. Parina viime vuonna tapahtumassa on nähty myös coastal-veneitä. 

Coastal rowing eli vapaasti suomennettuna avovesisoutu tai rannikkosoutu kasvaa maailmalla kovasti ja on rantautumassa myös Suomen merelliselle rannikolle ja soututapahtumiin. 

Yhden coastal-kaksikon matkasta Partalansaaren ympäri voi lukea lisää blogista: https://www.quiske.fi/blog/partalansaaren-ympari-coastal-veneella

Epäviralliset SM-kisat syksyllä Helsingissä

Helsingissä Rajasaaren ympäristössä järjestetään ensimmäiset epäviralliset coastal-soudun SM-kisat 29.9. Matka on noin 1,5 km. Paikan päällä on myös lainattavaa kalustoa. Sarjoina kisoissa ovat yksikkö miehet, yksikkö naiset ja yleinen kaksikko. 

Coastal rowing kasvava soutumuoto maailmalla

Yksi maailmalla nopeimmin kasvavista soutumuodoista on Coastal rowing. Laji on esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa suosittu ja soveltuu hyvin aallokkoisiin ja haastaviin meri- ja järviolosuhteisiin. Laji on levinnyt myös esimerkiksi Karibian meren saarille ja Afrikan maihin. 

Coastal-soudussa kilpaillaan kolmessa veneluokassa: yksiköissä, pariairokaksikossa sekä perämiehellisessä pariaironelosessa. Veneet muistuttavat olympialuokkien veneitä airo- ja penkkiratkaisuiltaan, mutta ovat lyhyempiä, leveämpiä ja painavampia olleen näin vakaampia ja soveltuvat kovempiinkin aaltoihin. 

Ensimmäinen suomalaisvenekunta nähtiin lajin MM-kilpailuissa syksyllä 2016.