Ensimmäiset coastal-soudun kilpailut järjestettiin Helsingissä

3.10.2018 Kilpailu Soutu Yleinen

Coastal-soutu on tehnyt tulemistaan Suomeen. Lauantaina 29.9.2018  kilpailtiin ensimmäisistä coastal-mestaruuksista Helsingin edustalla. Sää suosi tapahtumaa ja kilpailu aloiteltiin lähes tyynellä merellä. Kilpailussa soudettiin yksiköillä, kaksikoilla ja sekakaksikoilla.

Kisarata oli 1,5 km mittainen kiertäen Rajasaaren pääministerin kesäasunnon ja presidentin virka-asunnon ohitse. Kisa soudettiin yhteisellä kalustolla ja käytössä oli kolme yksikköä ja yksi kaksikko. Helsingin Kanottiklubi tarjosi puitteet kisoille. 

Kisaraportti ja tulokset luettavissa kilpailujärjestäjän Quiskeen blogista.

Coastal-soutu pähkinänkuoressa

Coastal-veneet muistuttavat olympialuokkien veneitä airo- ja penkkiratkaisuiltaan, mutta ovat lyhyempiä, leveämpiä ja painavampia olleen näin vakaampia ja soveltuvat kovempiinkin aaltoihin. Laji soveltuukin hyvin aallokkoisiin ja haastaviin meri- ja järviolosuhteisiin. Laji on esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa suosittu ja on levinnyt myös esimerkiksi Karibian meren saarille ja Afrikan maihin. 

Coastal-soudussa kilpaillaan kolmessa veneluokassa: yksiköissä, pariairokaksikossa sekä perämiehellisessä pariaironelosessa. Yksikön minimipaino on 35 kg, maksimipituus on 6 m ja kaksikon minimipaino 60 kg ja maksimipituus 7,5 m.  Radat eivät ole suoria, vaan kilpailuissa kierretään poijutettu reitti.

Ensimmäinen suomalaisvenekunta nähtiin lajin MM-kilpailuissa syksyllä 2016.