Kanoottipoolon EM-turnaus alkaa Portugalissa

28.8.2019 Yleinen

Kuva: George Atanassov
Kuva: George Atanassov

Kuva: George Atanassov
Kuva: George Atanassov
Kuva: George Atanassov
Kuva: George Atanassov
Teemu Taskinen
Teemu Taskinen
Lauri Perälä
Lauri Perälä
Aarne Miettinen
Aarne Miettinen
Marko Hämäläinen
Marko Hämäläinen
Jerry Mansner
Jerry Mansner
Rasmus Peterzens
Rasmus Peterzens
George Atanassov
George Atanassov

Ilkka Heinonen
Ilkka Heinonen
Antti Löppönen
Antti Löppönen
Laura Sipiläinen
Laura Sipiläinen

Suomen maajoukkue on valmiina kanoottipoolon EM-turnaukseen. Turnaus pelataan tulevana viikonloppuna Coimbrassa Portugalissa. Maajoukkue on alkuviikon valmistautunut harjoittelemalla kilpailukentillä ja viimeistelemällä kalustoa. Suomen joukkue pelasi tiistaina myös harjoituspelin Ruotsin maajoukkueen vastaan. Varsinaiset pelit alkavat torstai-aamuna.

Suomen joukkue pelaa alkusarjan B-lohkossa. Lohkossa on mukana hallitseva maailman- ja Euroopan mestari Saksa. Mukana ovat myös Belgia ja kotijoukkue Portugali. Suomi kohtasi Belgian viime viikonloppuna Gentissä Gekko International -turnauksesta ja voitti viimeisen sijoitusottelun 5-4. Portugali on ennakkoarvioinnissa Belgian tasoinen, mutta on varmasti nälkäinen joukkue ja tulee jo alkulohkon ensimmäisiin peleihin kovaa. Alkulohkosta kaksi parasta jatkaa ylempään ja kaksi viimeistä alempaan jatkosarjaan.

Luotan joukkueeseen täysin ja uskon hyvin menneen kauden tuottavan tavoitteemme mukaisen tuloksen. Haluan että pelaajat ennen kaikkea nauttivat pelaamisesta. kommentoi joukkueen valmentaja Antti Löppönen.

Turnaukseen osallistuu yli 500 pelaajaa. Mukana on 50 joukkuetta 18 eri maasta. Euroopan mestaruus ratkaistaan miesten ja naisten sekä alle 21-vuotiaiden naisten ja miesten sarjoissa. Miesten, naisten ja 21-vuotiaiden naisten hallitseva Euroopan mestari on Saksa. Alle 21-vuotiaiden miesten mestari on Espanja.

Kuvat: George Atanassov (pelaajakuvat, henkilö) & Laura Sipiläinen (pelikuvat)

 

Joukkueen pelaajaesittelyt

Teemu Taskinen

Numero: #2 
Ikä: 23

Pelipaikka: Laitapakki/ ulkokentän laitapelaaja ja blokkaaja
Ammatti: Sähköasentaja, fysioterapiaopiskelija (Turun AMK)

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Aloitin kanoottipoolon 15 vuotiaana Lohjalla. Isäni löysi Internetistä kanoottipoolon alkeiskurssin ilmoituksen ehdotti minulle lajin kokeilemista, mutta olin aluksi sitä vastaa, isäni vaan tokaisi tähän mene nyt kokeilemaan saat yläkroppaan vähän voimaa niin tytöt tykkää. Kokeilemaan menin ja sille tielle on jääty. Yläkropassa kyllä ei vieläkään ole sitä voimaa….? Ennen pooloa kävin satunnaisesti 2 vuoden ajan retkimelonnoissa. Karatea harrastin aktiivisesti 7 vuotta, josta onkin kertynyt useita mitaleja kilpailuista.

Parhaat saavutukset: 
osallistunut 2 EM-kisoihin, 1 MM-kisoihin ja SM-kisoista 3 x kultaa ja 2 x hopeaa. Seurajoukkue-tasolla useita osallistumisia kansainvälisiin turnauksiin.

Muut harrastukset: koripallo ja punttisali.

 

Lauri Perälä

Numero: #3 
Ikä: 39

Pelipaikka: Gate/ ulkokentän laitapelaaja
Amatti: Ohjelmistotestaaja

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Nuorempana tuli harrastettua kaikenlaista, painonnostoa, sulkapalloa, yleisurheilua ja poolo vei sitten lopulta voiton vuonna -94 (14v). Parin vuoden päästä tuli pelattua nuorten maajoukkueessa, mutta armeijan alettua kanoottipoolo sai jäädä kokonaan muutamaksi vuodeksi. Sen jälkeen poolo oli enempi vähempi höntsäilyä, kunnes HiiPusta 2011 tuli pieni joukko tavoitteellisia urheilijoita MeVään pelaamaan. Sen jälkeen hyvä ei ollut enää riittävä taso vaan parempaan pyrittiin aina.

Parhaat saavutukset: 
MeVä 4. sija Riika -97
Maalipörssin voitto Skovshoved -05 2 div

 

Aarne Miettinen

Numero: #4 
Ikä: 38

Pelipaikka: Keski- ja laitapakki/ Boxipelaaja
Ammatti: rakennusinsinööri

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Vanhempien mukana päädyin Kallan Melojien uimahalliharjoituksiin Kuopiossa jo viisivuotiaana ja olin alusta asti ihan innoissani. Seuraavana keväänä, huhtikuussa pääsin muun seuran mukana koskeen kokeilemaan melontaa virtaavassa vedessä. Kajakin kaaduttua, myös uinti siinä juuri ja juuri sulana pysyvässä Viannan koskessa tuli kokeiltua sillä reissulla.

90 -luvun kilpailin kanoottipujottelun, eli slalomin merkeissä ja kun muutin 2000-luvun alussa Helsinkiin opiskelemaan, ajauduin slalomin puolelta tuttuun seuraan, Merimelojiin. Helsinki oli varsin vähäkoskinen ja tasaisella melominen on ainakin yksin perin tylsää, joten menin mukaan poolotreeneihin.

Helsingin koskitilanne ei ole juuri parantunut, joten poolo on vienyt vuosi vuodelta enemmän mennessään ja varsinkin 2010 jälkeen on tullut reissattua sekä vierailevana pelaajana ulkomaisissa joukkueissa, että erinäisten suomalaisten seurajoukkueiden riveissä ulkomailla. Olen myös kiertänyt lähes kaikki maajoukkuereissut mitä sittemmin on suomesta käyty.

Parhaat saavutukset: 
Ainahan pelaaminen on hienoa ja pelkästään ulkomaan turnauksissa käyminen on upeaa, mutta kulloisellakin hetkellä ovat hienolta tuntuneet Merimelojien nimissä napatut poolon SM-kullat, Prague Open turnauksen voitto 2013 ympäri maailmaa kasatussa sekajoukkueessa, sekä erityisesti tämän vuoden menestys maajoukkueporukalla Euroopan ykkösdivarin turnauksissa.

Muut harrastukset: 
Seuratoiminta, pyöräily ja koskimelonta

 

Marko Hämäläinen

Numero: #5 
Ikä: 29

Pelipaikka: Ykkösmaalivahti, Ulkokenttä keski- ja laitapelaaja
Ammatti: Tekninen kiinteistöhuolto

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Aloitin melonnan talvella uimahallikokeilusta koulukavereidensa Jerryn ja Nikon kanssa. Opin käsieskimon ensimmäisellä yrityksellä, joka on kuulema ilmiömäistä. Lajista innostuneena jatkoin pelaamista Hiidenveden Purjehtijoissa vuosina 2005-2010.

Armeijan jälkeen siirryin muutaman muun pelaajan kanssa pelaamaan Lohjalle Melan Vääntäjiin (MeVä), jossa aloin harjoittelemaan pelipaikkaani maalivahtina ja treenata järjestelmällisemmin, joka nosti innostukseni lajiin uudelle tasolle. Pelannut nyt n.9 vuotta maalivahtina ja yrittänyt kehittyä maailmanluokan maalivahdiksi. Useat olkapää ongelmat ja monet muut hajonneet osat ovat hidastaneet matkaa sopivasti. Viimeiset 2v on kirkkaasti oman urani “huippu” vuodet sekä treenimäärien ja saavutusten osalta: mm: lupaukseni tulla suomen tai jopa yksi Euroopan nopeimmista pooloilijoista alkaa olla lähes täytetty.

Parhaat saavutukset: 
Usea SM kulta, Liikaa SM hopeaa, Osallistumiset EM 2013, 2015. MM 2016. Jopa muutama mitali Euroopan 1.Div kisoista, Jaksaa kehittyä vaikka paikat poksuu ja raato sanoo ei.

Muut harrastukset: Kuntosali

 

Jerry Mansner

Numero: #6 
Ikä: 28

Pelipaikka: Gate, laitapakki/ ulkokentän keskipelaaja
Amatti: hissi kunnossapitoasentaja

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Kiinnostukseni vesilajeihin alkoi 2002 purjehduksen parissa Hiidenvedellä ystäväni Antti Löppösen kanssa. Pian kuitenkin purjevene joutui ilkivallan kohteeksi ja rikottiin. Tuo oli käännekohta, jolloin minä ja Antti päätimme luopua kilpapurjehduksen haaveista ja siirtyä melonnan pariin. Kanoottipooloa olen harrastanut tähän päivään asti vuodesta 2004. Hiidenveden Purjehtijoissa (HiiPu) 2004-2010, Lohjan Melan Vääntäjissä (MeVä) 2011-2019. Maajoukkueeseen pääsin mukaan 2010, eli juhlavuosi tulossa! Viime vuodet olen ollut vahvasti osana maajoukkuetta joukkueen kapteenina ja apuvalmentajana.

Poolo varusteiden valmistaja CPS perusti Kiinaan ensimmäisenä maailmassa kanoottipoolon ammattilaisliigan vuonna 2017. Liigaan valitaan vuodessa n.60 pelaajaa ympäri maailmaa, hakijoita oli vuonna 2018 n.400, jolloin itsekin uskaltauduin hakemaan. Sain olla yksi onnekkaista ja minut valittiin edustamaan joukkuetta nimeltä Yonhan Blue Helmets. Joukkue sijoittui lopulta toiseksi liigassa. 2019 kausi alkaa lokakuussa, jolloin lähden uudestaan Kiinaan edustamaan samaa sinistä joukkuetta ja tavoittelemaan kirkkaampaa mitalia.

Parhaat saavutukset: 
Maajoukkue kapteeniksi valinnat. Cpsl edustus

Muut harrastukset: sulkapallo, aikuisiällä aloitettu käsipallo, matkailu

 

Rasmus Peterzens

Numero: #7 
Ikä: 25

Ammatti: LVI suunnittelija
Pelipaikka: Keski- ja laitapakki, varamaalivahti/ ulkokentän keskipelaaja

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Aloitin poolon keväällä 2004 kun olin mukana viemässä veljeäni Kasperia treeneihin ja päädyin mukaan kokeilemaan. Yläaste ikäiseksi harrastin useampaa lajia mutta ainoastaan pooloa olen harrastanut yhtämittaisesti.

Parhaat saavutukset: 
SM-kultaa 2011, 2015-2019. Alytaus kultaa 2019. Arvokisat MM Poznan 2012 MM Syrakusa 2016, EM Poznan 2013 EM Essen 2015.

Muut harrastukset: 
Muihin harrastuksiin kuuluu aikuisiällä aloitettu käsipallo. Nuorena hän pelasi jalkapalloa, jääkiekkoa sekä salibandya. Vapaa ajallaan Rasmus tykkää käydä pelaamassa eri urheilulajeja kavereidensa kanssa esim. kori- ja sulkapalloa. Salilla ja uimassa hän käy myös tasaisen epäsäännöllisesti.

 

George Atanassov

Numero: #8
Ikä: 404 kk

Pelipaikka: Keskelle ne käskee
Ammatti: Tuottaja

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Tulin mukaan kun jäin pihalle yksin (mulla ei ollut sisaruksia kiusattavaksi) . Eli muut menivät pelaamaan pooloa niin ei siinä kauaa menny ku lähin mukaan. Kotkassa pelasin, sähelsin ja säilyn hengessä koko 90-luvun pooloa säätäessä… Ai että ku pojat kettuili mun urpo lajia koulussa… noh ne onkin kaik lihavia ny :D. 2000 luvun alussa tulikin pojalle järki päähän ja muutin 16v ikäsenä Helsinkiin et oppis englantia ja maailman tavoille. Eihän siinä sitten poololle mitään tilaa ollut. Noin 2010 aloitin taas. Varmaan joku nostalgia ku aloitti moni muukin kaveri… taas… ei täällä suomen korvessa mitään pooloilijoita tehdä… meitä on vaan eri vuosikerroilta. Poolo on upea laji. Meillä on hyvä jengi ja turnauksissa porukka on aina lämminhenkistä… ei kait muita syitä tarvita hienoon lajiin.

Parhaat saavutukset:
Se että mulla on upea perhe ja että pääsen pelaan pooloa mielekkäällä tasolla silloin tällöin.

Muut harrastukset:
On niitä mutta onko niillä oikeesti väliä.

 

Aarne Töllinen

Numero: #10 
Ikä: 33

Pelipaikka: Laitapakki/ ulkokentän laitapelaaja
Ammatti: Markkinointijohtaja

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Kesällä 95 tein melontakoulun poolopäivänä lajivalinnan: futis sai jäädä, kanoottipoolossa on mun tulevaisuus! Pari viikkoa myöhemmin pelattiin SM-kisat ja tappio tuli tietysti jokaisessa peleissä. Junnuvuodet olivat hienoja: kesät-talvet mm. KaMen, Imatran, KoMen, MeVän sekä Merkkareiden junnu- ja naisjoukkueet pelasivat omaa sarjaansa avovedessä ja halleissa. Välillä treenattiin koskessa, käytiin Ruotsissa ja talvet uimahallin ohella koulujen liikuntasaleissa. Ilman Maken, Jarin, Kimmon ja Ripan esimerkkiä – ja autokyytejä – olisivat monet treenit ja turnaukset jääneet kokematta.

2004 yliopisto ja työelämä veivät mennessään. Poolo sai jäädä. Kun 12 vuotta myöhemmin ekonomin oravanpyörää oli jo takana ja golfkentät puhki pelattu, osallistuin Merimelojien poolotreeneihin. Siitä se taas alkoi! Periaatteeni töissä ja vapaa-ajalla onkin, että kun jotakin tehdään, niin tehdään sitten kunnolla!

Parhaat saavutukset: 
Erinäinen määrä himmeämpiä SM-mitaleja, vaan ei koskaan kirkkainta! 2018 kultaa Alytayus, Liettua, 2019 pronssia Skovshoved, Tanska. Arvokisat: 2001 EM-kisat Puolan Bydgoszczissa, 2002 MM-kisat Saksan Essenissä ja 2003 EM-kisat Irlannin Kilcockissa.

Muut harrastukset: Golf, lukeminen, perheen kanssa touhuaminen

 

Joukkueen toimihenkilöt

Ilkka Heinonen

Pelipaikka: Joukkueenjohtaja ja varapelaaja (#9)
Ikä: 31
Ammatti: Laite- ja järjestelmäasiantuntija

Miten mukaan kanoottipooloon? 
Ensimmäisen kerran Ilkka pääsi maistamaan melontaa multisport-kisassa 2012. Multisport innostus vei melontaseuran jäseneksi, jotta hän pääsisi opettelemaan enemmän melontaa, varsinkin pitkän matkan kisoja varten. Seuraava askel oli kehittää melontataitoja koskimelonnan parissa, ja sieltä MeVän taitomelontakurssia käyneet koskimelontakaverit houkuttelivat nykyisen päälajin, poolon, pariin alkuvuodesta 2017. Ilkan kehityksen kulku poolossa on kovaa. Maajoukkueessa Ilkka aloitti 2018. Oman treenaamisen lisäksi Ilkka pyörittää 2. divisioonan treenejä MeVässä Laurin kanssa.

Maajoukkueessa Ilkka nähdään tällä kertaa joukkueenjohtajana, mutta tarvittaessa puolustuksen laitapakkina ja hyökkäyksessä boxissa.

Parhaat saavutukset: 2019 SM-kulta, 2019 Alytauksen voitto

Muut harrastukset: Melkeen laji kuin laji käy!

 

Antti Löppönen

Pelipaikka: Valmentaja
Ikä: 32
Ammatti: ft., maisteriopiskelija (LitM & TtM)

Miten tulit mukaan kanoottipooloon?
Aloitin melonnan Hiidenveden Purjehtijoissa (HiiPu) vuonna 2003 kun kotipaikkakunnallani järjestettiin melontakurssi. Mukana kyseisellä kurssilla oli maajoukkuekapteeni Jerry Mansner. Innostuimme heti kanoottipoolosta ja pelasinkin HiiPussa vuosina 2004-2010. Siirryimme kaudeksi 2011 Lohjan Melanvääntäjiin ja voitimme heti SM-kultaa Lahdessa. Siirryin sen jälkeen nopeasti rata- ja maratonmelontaan, jossa kilpailin aktiivisesti vuoteen 2016 asti.

Vuodesta 2015 olen ollut kanoottipoolomaajoukkueen valmentaja. Olen halunnut rakentaa pitkäjänteisesti valmennusjärjestelmää, joka mahdollistaa osallistumisen kaikille. Tavoitteena on kehittyä kohti Euroopan kärkeä maltillisesti ja pitäen huolen siitä että pelaajilla on mahdollisuus olla toiminnassa mukana pitkäjänteisesti. Nykyään pelailen kanoottipooloa satunnaisesti Jyväskylän Meloiloan joukkueessa.

Parhaat saavutukset: 
Poolossa, ratamelonnassa ja maratonmelonnassa yhteensä yli 25 SM-mitalia sekä muutama Suomenmestaruus.

Muut harrastukset: 
hiihto, laskettelu, kuntosali, juoksu ja pyöräily

 

Laura Sipiläinen

Ammatti: Automaalari
Pelipaikka: Lajipäällikkö ja huoltaja EM-kisoissa
Ikä: 31

Miten tulit mukaan kanoottipooloon? 
Löysin tieni melonnan pariin 2016 uimahallilta kun tulin uimasta ja vanhempi mies ehdotti melontakokeilua keskellä talvea Nummelassa. Tämä herra oli Jouni Lindgren. Kesällä 2017 pääsin vihdoin käymään melontakurssin Hiidenveden Purjehtijoilla (HiiPu) ja innostuin mukaan kurssitoimintaan apuohjaajana. Samana talvena kiinnostuin kanoottipoolosta Neidonkeitaalla Lohjalla, kun Melan Vääntäjät (MeVä) järjesti poolokurssin, jonne ystäväni Beatrice minut houkutteli. Itselleni eskimokäännöksen tekeminen oli yksi mittari uskaltautua pelaamaan. Kanoottipoolo on aivan ihanaa! Vielä kun saataisiin Suomeen enemmän seuroja ja harrastajia! Liikkuminen ja urheilu ovat vaihtelevissa määrin olleet aina mukana elämässäni. Kanoottipoolon lajipäällikkönä aloitin alkuvuodesta 2019.

Parhaat saavutukset: Elossa ja onnellinen!
Muut harrastukset: Thai boxing, koira sekä kaikki mistä tulee hyvä fiilis!

 

Seuraa maajoukkueen Facebookissa https://www.facebook.com/Kanoottipoolo/

Ja Instagramissa https://www.instagram.com/kanoottipoolo/

Turnauksen tulosseuranta http://coimbra2019.spotfokus.com/event/games/48

Turnauksen viralliset verkkosivut http://www.canoepoloportugal.com/index.php

Live Stream linkit julkaistaan myöhemmin!