Ratamelojat pitkästä aikaa ulkomaanleirillä – Malinen iloitsi laadukkaasta avovesiharjoittelusta

11.12.2020 Yleinen

Netta Malinen (arkistokuva, kuva: SMSL/Anssi Mäkinen)
Netta Malinen (arkistokuva, kuva: SMSL/Anssi Mäkinen)

Suomen ratamelontamaajoukkue pääsi palaamaan kansainvälisille vesille, sillä Jeremy Hakala, Netta Malinen ja Eetu Kolehmainen sekä valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen ovat viettäneet 4,5 viikon leirillä Portugalissa Millfontesin kylässä. Lisäksi Pauliina Polet harjoitteli ruotsalaisten kanssa Ruotsissa.

– Täällä kaikki on sujunut hyvin. Asumisen ja ylläpidon suhteen on vähän erityisjärjestelyjä verrattuna aikaisempiin vuosiin, Pitkänen kertoo.

Pienistä koronatilanteen tuomista erityistoimista huolimatta urheilu ja leiriarki rullasi melko normaalisti. Tuttu Millfontes valikoitui paikaksi sen jälkeen, kun Pitkänen kävi syyskuussa Portugalissa ”koronanäkövinkkelistä” etsimässä leiripaikkavaihtoehtoja talvelle. Myös seuraavat tämän talven leirit ovat suunnitelmien mukaan Portugalissa.

–  On suunnitelma, että leirejä pidettäisiin tammikuusta toukokuulle. Portugalia olemme ajatelleet talvileirimaaksi, jossa hyödyntäisimme eri paikkoja kevättalven aikana. Tosin tällä hetkellä ne paikat, joissa on ratoja, eivät ole koronatilanteen vuoksi mahdollisia, Pitkänen sanoo.

Suomalaismelojien kansainvälinen kilpailukausi jäi lopulta väliin kokonaan, kun joukkue ei koronatilanteen vuoksi osallistunut syyskuun lopulla olleeseen maailmancupiin Unkarin Szegedissä.

– Vähän aikaisemmin päästiin ylimenokauteen kiinni ja sitten rakentamaan harjoittelua talveen, mikä on hyvä asia ajateltuna ensi kevään karsintoja. Talven leiritystä on kuitenkin kohtuu haastava suunnitella varmaksi, luovia ratkaisuja pitää pystyä tekemään tilanteen vaatiessa. Vähän hassu tilanne, kun toisaalta on hirveän tärkeä kevät, Pitkänen sanoo olympiakarsintoihin viitaten.

 

”Tuntuu kiitolliselta, että leiri pystyttiin toteuttamaan näin”

 

Netta Malisen syksy on sujunut aika lailla suunnitelmien mukaan. Hän on painottanut harjoitteluaan syksylläkin pitkälti tehontuottoon ja kilpailuvauhteihin.

– Lisäksi tuntuu, että olen pystynyt jatkamaan niiden teknisten asioiden työstämistä, joissa kesän aikana tapahtui oivalluksia. Esimerkiksi jalkatyöskentelyn symmetrisyyden parantamiseen on löytynyt paljon apuja nyt leirin aikana käyttämästäni rotaatiopenkistä, Malinen kertoo.

Hän sanoo Milfontesissa leireilyn olleen ”yllättävänkin normaalia” koronatilanteesta huolimatta.

– Harjoittelun sekä asumisen puitteet ovat tuntuneet turvallisilta, eli on ollut helppoa keskittyä päivittäiseen tekemiseen. Tuntuu kiitolliselta, että leiri pystyttiin toteuttamaan näin, koska laadukkaan avovesiharjoittelun merkitys on tosi suuri varsinkin työstämieni teknisten asioiden kannalta, Malinen sanoo.