18.5. kansainvälinen museopäivä – Suomen melontamuseo

18.5.2021 Melonta Yleinen

Kuva: Risto Lehtinen
Kuva: Risto Lehtinen
Kuva: Jorma Honkala
Kuva: Jorma Honkala
Kuva: Jorma Honkala
Kuva: Jorma Honkala

Suomen melontamuseo sijaitsee Lahden Kahvisaaressa, Vesijärven rannassa. Vesisamoilijoiden vanhaa melontavajaa laajennettiin yhdellä lisäosalla suurten näyttelyesineiden näyttelytilaksi. Laajennuksen rakennustöissä oli mukana suuri talkooryhmä, joka vapaaehtoistyöllään mahdollisti valtakunnallisen melontamuseon. Suomen melontamuseo on vihitty käyttöön 9.6.2008. Vesisamoilijoiden melontaneuvokset Yrjö Hämäläinen, Arvo Korkkinen sekä Jorma Honkala ovat olleet merkittävimmät henkilöt Suomen Melontamuseon synnyn taustalla.

Suomen melontamuseon kokoelmassa on mm. noin 30 kajakkia ja kanoottia sekä melaa, melontaseurojen ja -järjestöjen viirejä noin 100 kappaletta. Näiden lisäksi museon kokoelmasta löytyy myös 200 kappaletta eri merkkisten kanoottien piirustuksia sekä 100 kappaletta kanoottien rakennus ohjeita. Museossa on melontavälineiden ja -varusteiden lisäksi laajasti melonta-aiheisia kirjoja ja lehtiä, joita voi lukea melontamuseon tiloissa.

Suomen melontamuseo sijaitsee Lahden Kahvisaaressa, aivan Vesijärven rannassa, joten museovierailuun voi yhdistää myös melomisen Vesijärvellä. Suomen melontamuseo on avoinna kesäaikaan arkisin klo 10–15, sekä melontailtoina lisäksi tiistaisin ja torstaisin klo 17–20, muina aikoina sopimuksen mukaan.

Lisätietoja: https://melontamuseo.vesisamoilijat.fi/

 

Suomen melontamuseon lisäksi suomalaista melontahistoriaa on nähtävillä myös remontoidulla Olympiastadionlla sijaitsevassa Suomen urheilumuseossa.