Freestylemelonnan Euroopan mestaruuskilpailut melotaan 6-9.10.2021, mukana seitsemän suomalaista

Iia Vuorenpää
Iia Vuorenpää
Olli Nyrhilä
Kuva: Jarno Artika
Olli Nyrhilä
Kuva: Jarno Artika
Onni Eronen
Onni Eronen
Tuisku Äänismaa
Tuisku Äänismaa
Turkka Mutikainen
Turkka Mutikainen
Visa Rahkola
Visa Rahkola

Euroopan freestylemelonnan huiput kilpailevat ensi viikolla mestaruuksista Pariisin vuoden 2024 olympiaradalla. Suomen seitsemän hengen joukkue on pääosin kokeneita arvokilpailijoita. Kilpailut ovat lajin ensimmäiset arvokilpailut koronaepidemian käynnistymisen jälkeen, joten odotukset joukkueessa ovat korkealla, koska maajoukkue on epidemian aikana pystynyt hyvin jatkamaan harjoittelua kotimaassaan.

Freestylemelonnan Euroopan mestaruuskilpailut käydään Pariisissa 6-9.10.2021. Suomen joukkueessa on yhteensä seitsemän melojaa: miehissä Suomea edustavat Visa Rahkola (kotipaikka: Järvenpää), Miika Sorjonen (Espoo), Tuisku Äänismaa (Vierumäki/Saarijärvi) ja Olli Nyrhilä (Kontiolahti). Alle 18-vuotiaissa pojissa melovat Onni Eronen (Jyväskylä) ja Turkka Mutikanen (Espoo) sekä tytöissä Iia Vuorenpää (Nurmijärvi). Naisissa ei Suomella tällä kertaa ole edustusta. 

Kilpailut käynnistyvät keskiviikkona 6.10 ja huipentuvat lauantain finaaleihin. Sitä ennen melotaan viralliset maakohtaiset harjoitukset. Kilpailujen aikataulu: 

Ke 6.10: miesten alkuerät  

To 7.10: juniorien alkuerät  

Pe 8.10: kaikki puolivälierät ja välierät  

La 9.10: kaikkien sarjojen finaalit.  

 

Kilpailupaikka on Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin rakennettu koskimelontastadion, joka poikkeaa perinteisistä kilpailupaikoista sillä, että vesi pumpataan melontaradalle. Useimmiten freestylemelontapaikkojen virtaama perustuu luontaiseen pudotukseen, vaikka koski olisikin täysin keinotekoisesti rakennettu. Tämä on uusi piirre monille kilpailijoille, mutta antaa samalla mahdollisuuden kosken muokkaamiseen.  

 

Ensimmäistä kertaa senioreissa melova Tuisku Äänismaa on ollut paikalla suomalaisista pisimpään ja on uudenlaisesta kisapaikasta huolimatta luottavainen: 

–  Kisapaikalla on ehtinyt treenata hyvin ilman pitkiä jonoja. Vedenkorkeus on muuttunut settien välillä usein, mutta pikkuhiljaa on siihenkin tottunut. Liikkeiden puhdas tekeminen paikassa on vaatinut runsaasti harjoitusta, koska koski on hyvin erilainen kuin mihin on Suomessa totuttu. Olen kuitenkin saanut viikon aikana hyvän tuntuman koskeen ja liikkeet alkavat lähteä varmasti. Varmuutta liikkeisiin pitää kuitenkin vielä hakea. Kilpailuihin valmistautuvien melojien määrä on kuitenkin kasvanut päivä päivältä, joten käytettävissä oleva harjoitusaika on tällä viikolla rajallinen.  

 

Tällä viikolla paikalle saapunut arvokisakonkari Visa Rahkola kommentoi: 

–  Kisastoppari on haastava ja se vaatii erityistä keskittymistä, että saa tempun loppumaan juuri oikeaan kohtaan. Hontto on kokoisekseen melko nopea, ja heti muutaman metrin päässä alavirrassa on toinen hontto. Kuitenkin ehkä suurin syy haastavuuteen on se, että hontto on melkolailla huuhtova. Omat ajatukseni kisapaikasta ovat positiiviset verrattuna monien muiden melojien tuntemuksiin. Tavallaan tykkään ajatuksesta, että melko yksinkertaisella kisarunilla voi mahdollisesti yltää hyväänkin sijoitukseen. On vaikeaa sano mitä pisteitä mitalisijoille tai finaaliin tullaan vaatimaan, mutta uskon, että pisteet tulevat olemaan selkeästi pienempiä kuin edellisissä arvokisoissa.  

 

Maajoukkueen juniorit lähtevät kilpailuhin positiivisin tunnelmin:

– Ihan hyvillä fiiliksillä olen kisoihin lähdössä. Melkein koko kauden olen melonut Neitikoskella, niin vähän kumminkin jännittää ehtiikö ennen kisaa kuinka paljon melomaan kisahontossa ja hakemaan varmuutta tekemiseen, sanoo Iia Vuorenpää. 

– Lähden hakemaan kovatasoista suoritusta kuitenkin rennolla asenteella, jolloin pääsen parhaaseen tulokseeni. Minulle tärkeää on pitää hyvää fiilistä yllä koko ajan, sanoo Turkka Mutikainen. 

 

Maajoukkueen blogi: www.freestylemelonta.com 

Maajoukkue instagramissa ja facebookissa: https://www.instagram.com/fin_freestylekayakingteam/   https://www.facebook.com/freestylekayakinteamfinland/ 

Tietoa freestylemelonnasta: https://www.melontajasoutuliitto.fi/lajit/freestylemelonta/