Olympiasoudun U23 EM-kilpailuista tärkeää oppia urheilijoille

Elias Haavisto. Kuva: Balint Czucz
Elias Haavisto. Kuva: Balint Czucz
Vilma Kangasmäki. Kuva: Balint Czucz
Vilma Kangasmäki. Kuva: Balint Czucz

U23 EM-kilpailujen toinen päivä alkoi suomalaisittain hyvin, kun Elias Haavisto souti miesten yksikön C/D-välierässään hienosti kolmanneksi ja lunasti näin C-finaalipaikan. Päivällä soudetussa C-finaalissa Haavisto joutui taipumaan muiden vauhdissa ja oli C-finaalin viides, joka tarkoittaa kilpailun kokonaistuloksissa sijaa 17.

 

– Kisat menivät odotusten mukaan, enkä ollut viimeinen sijoituksellisesti. Viimeinen veto oli neljästä kisasta paras. Viikonloppu opetti, että matkavauhti kolmannella neljänneksellä on se, mitä pitää parantaa. Opin näissä kisoissa, että sivuille ei kannata vilkuilla. Ensimmäinen arvokisakokemus, nyt tiedän oman tasoni Euroopan huippuihin nähden, Haavisto kommentoi arvokisadebyyttiään.

 

Vilma Kangasmäki souti sunnuntaina naisten kevyen yksikön B-finaalissa. Vilman vauhti ei vielä riittänyt haastamaan kovatasoisia kilpakumppaneita kärjessä ja hän sijoittui neljän soutajan B-finaalissa neljänneksi. Hänen kokonaissijoituksensa oli näin kymmenes.

– Lauantain punnitus oli vaikea. Ekaa kertaa piti pudottaa nesteistä ja siksi oli vähän energiaa alkukarsintaan. Keräily meni iltapäivällä paljon paremmin, kun sai päivällä kehoon lisää energiaa. Tänään punnitus meni ilman ongelmia ja pystyi heti tankkaamaan punnituksen jälkeen. Energiaa oli hyvin kisaan ja kisa meni suunnitelman mukaan. Kisaviikonloppu opetti tulevaisuutta varten paineen hallintaa painon tekemisen keskellä ja nyt tiedän, mitä lähteä parantamaan ja treenaamaan harjoituskaudella, jotta voi kehittyä ensi kaudelle. Kisareissu antoi myös paljon hyviä muistoja, Kangasmäki analysoi koko kisaviikonloppuaan.

 

Molemmat nuoret saivat paljon kokemusta kansainvälisestä vauhdista ja motivaatiota seuraavan kauden harjoitteluun. Myös valmennustiimi oli tyytyväinen kilpailuviikonlopun antiin.

– Jälleen kerran nousujohteinen turnaus, parannettiin veto vedolta. Lauantaiaamun painonpudotustarve sotki hieman lauantain suunnitelmia, mutta siitä selvittiin. Kiva huomata, että MM-kisojen jälkeen ero kilpasiskoihin on kaventunut. Tästä on hyvä lähteä pienen tauon jälkeen uuteen harjoituskauteen ja kaventamaan eroa maailman kärkeen, kertoi valmentaja Kimmo Kangasmäki.

 

– Hienot kisat, upea soutupaikka. Kaiken kaikkiaan mukana oli kiva porukka. Puuhaa riitti jokaiselle ja täydensimme valmentaja-/huoltotiimissä toinen toisiamme. Urheilijat pystyivät keskittymään kisaamiseen, kertoi puolestaan joukkueen huoltaja Arja Haavisto.

 

Olympiasoudun nuorten valmentaja Laila Finska-Linna veti yhteen viikonlopun suoritukset:

– Urheilijat suoriutuivat hyvin. Molemmat paransivat soutuaan viikonlopun aikana. Vilmalla oli haastava lauantaiaamu, mutta vaaka läpäistiin viimeisellä minuutilla. Nuoren naisen stressinhallintakyky auttoi keskittymään päivän kisoihin. Sunnuntain kisa oli kesän parasta Vilmaa. Elias kasvoi kisa kisalta ja sai paljon arvokasta oppia. Elias sai vetää kahdessa päivässä neljä kovaa kisaa ja suunnitelmallinen kisaaminen onnistui sovitusti. 

 

Kilpailujen tulokset:

http://2021eru23ch.rowtiming.com/

 

EM-kilpailuiden nettisivut:

https://worldrowing.com/event/2021-european-rowing-under-23-championships/