Suomalaissoutajien harjoittelu sujunut hyvin – ”Ihan suunnitelmien mukaan on menty”

25.3.2021 Yleinen

W1x Eeva Karppinen
W1x Eeva Karppinen
LM2x Juho-Pekka Petäjäniemi - Kasper Hirvilampi
LM2x Juho-Pekka Petäjäniemi – Kasper Hirvilampi
M1x Robert Ven
M1x Robert Ven

Suomalaissoutajien tilanne on mallillaan, kun Euroopan olympiakarsintaregatta Varesessa lähestyy. Varesessa 5. –7. huhtikuuta kilpailevat Robert Ven (M1x), Eeva Karppinen (W1x) sekä Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi (LM2x).

– Harjoitukset ovat menneet hyvin ja suunnitelmien mukaan. Olemme pyrkineet yhteistreeneihin pääsemään. Sellaista on viritelty enemmän kuin ennen, mutta kilpailut ovat kuitenkin se todellinen tasonmittari. Ihan suunnitelmien mukaan on menty, joten on ihan hyvät odotukset, soudun valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen sanoo kilpailuja odottavissa tunnelmissa

Joukkueen talven ja kevään leiripaikka Gavirate on jo vuosien ajalta tuttu tukikohta, jossa urheilijan arki on sujunut entiseen malliin poikkeuksellisinakin aikoina.

– Täällä on mennyt kaikki hyvin, mutta onhan tämä ollut suunnittelun ja uusien asioiden huomioimisen kannalta erilaista. Toki normaalivuotena olemme pitkillä leireillä käyneet pizzalla silloin tällöin ja käyneet kahviloissa, mutta nythän sellaista ei voi tehdä. Arjessa koronatilanne ei näy millään tavalla, treenit kulkevat niin kuin ennenkin, Hiltunen sanoo.

– Onhan täällä ollut hiljaista. Helmikuussa täällä oli Sveitsin ja Irlannin soutajia, nyt kisojen lähestyessä on alkanut tulla enemmänkin porukkaa.

Ven: ”Isot asiat ovat kunnossa”, Karppisen vetotreenit sujuneet hyvin

Robert Ven matkusti Italiaan marraskuussa, ja on sen jälkeen käynyt Suomessa vain joulun aikaan. Ven on saanut harjoitteluunsa apua paikallisen seuran soutajilta ja valmentajilta. Harjoittelua haittaavia terveysmurheita ei ole ollut, ja harjoittelun sujumisesta kellotetut harjoitukset ja yksi paikallinen kilpailu Comossa ovat kertoneet hyvää.

– Kunto on ihan hyvä. Kun on ensimmäinen kisa, se on tietyllä tapaa jännä paikka. Se on kaikille sama. Isot asiat ovat kunnossa. Pikkujuttuja voisi olla paremmin, mutta se on aina toisaalta sama juttu, Ven sanoo.

Eeva Karppisen talviharjoittelu on myös sujunut hyvin. Edelliskaudella harjoitteluun löytyi toimiva rytmi, kun kovaa treeniä lisättiin ja määrää hieman karsittiin.

– Minulla on hyvä kestävyyspohja, aerobinen kuntoni on aina ollut hyvä. Nyt on yritetty ottaa sitten tehoja. Treenit ovat menneet ihan hyvin, Karppinen sanoo.

Karppiselle meneillään oleva pätkä on toinen Italian-leiri.

 – Kuusi viikkoa vesillä ennen kisaa on aika vähän, mutta nyt ei ole tullut sellaista leiriväsymystä. Se on ollut hyvä. Teen kevyen kaksikon (Hirvilampi ja Petäjäniemi) kanssa samaa ohjelmaa ja treenaamme yhdessä, tuntuu, että molemmilla venekunnilla on mennyt ihan hyvin, Karppinen sanoo.

Miltä tuntuu päästä taas kisaamaan kansainvälisesti?

– Se on tosi kivaa. Nyt olen saanut hyvän soututuntuman ja muutamat vetotreenit ovat menneet hyvin. Odottavaisin mielin. Yritän nauttia matkasta, soudusta ja itseni haastamisesta. Pitää tehdä oma paras eikä liikaa miettiä mitään lopputuloksia, Karppinen sanoo.

Petäjäniemi: ”Kilpailuvauhti kaipaa enää pientä rentoutta”

Myös Hirvilampi ja Petäjäniemi ovat kilpailukauden avauksen alla hyvässä kunnossa. Petäjäniemi sanoo talvensa sujuneen erinomaisesti, sillä hän on päässyt harjoittelemaan ilman loukkaantumisia ja kehittynyt fyysisesti.

–  Olen parantanut RP3 soutulaitteella omia ennätyksiäni: 2000 metriä 6.07,5 ja 5000 metriä 16.17,2. Ne ovat alle 75 kg sarjassa kansainvälisestikin erittäin kovia tuloksia. Olemme täällä Italiassa leireillessä saaneet kaksikolla paljon laadukkaita kilometrejä alle, ja meidän yhteensoutu ja yhteinen tuntuma on kehittynyt. Kilpailuvauhti kaipaa enää pientä rentoutta, muuten olemme jo valmiita kisaamaan ja erittäin kovassa iskussa, Petäjäniemi sanoo.

Myös Hirvilammella talvi on mennyt pienistä haasteista huolimatta melko hyvin.

– Vähän on ollut kuormituksen kanssa marras/joulukuussa ongelmia sekä selän kanssa myöhemmin. Talven testit menivät ergolla kuitenkin ok, joka antoi vähän osviittaa, että homma on saatu käännettyä kuormitusongelmien jälkeen hyvään suuntaan, Hirvilampi kertoo.

– Tammikuusta eteenpäin on päästy hyvin soutamaan Italiassa. Testivedot menivät hyvin. Homma tuntuu ottaneen napsua eteenpäin ja tekeminen maistuu. Teknisesti on saatu tekemiseen sitä kaivattua rauhallisuutta ja tarkkuutta, joka tuntuu vedossa parempana imuna. Uskotaan hommaan ja kilpailuja odotetaan vesi kielellä.