Suomen ratamelojat arvotuksellisesta tilanteesta olympiakarsintaan

10.5.2021 Yleinen

Ratamelojien kevään olympiakarsinnat käydään Unkarin Szegedissä (12. –13.5.) ja Venäjän Barnaulissa (20. –21.5.) arvoituksellisessa tilanteessa, sillä kansainvälisiä kilpailuja on vuoden 2019 jälkeen ollut ylipäätään varsin vähän.

Suomalaiskolmikko karsintoihin on Netta Malinen (K1 200 metriä ja 500 metriä), Eetu Kolehmainen (K1 1000 metriä) ja Joona Mäntynen (K1 200 metriä). Kolehmaiselle karsinnat ovat ensimmäiset kansainvälisset kilpailut aikuisten sarjassa.

Netta Maliselle talvi on tuonut myös muutoksia, sillä Pauliina Poletin lopetettua Malisen fokus siirtyi täysin yksikkömatkoille.

– Se on tietysti muutos parin vuoden takaiseen harjoitteluun ja kilpailemiseen, jolloin myös kaksikon 500 metriä oli meillä yhtenä kilpailumatkana. Päätös vaikutti omaan harjoitteluuni myös siten, että harjoitusseuraa on ollut kuluneen kevään aikana vähemmän ja erityisesti kovemmissa treeneissä vertailukohta omaan tekemiseen käytännössä täysin puuttunut. Keskinäinen kilpailu auttaa kehittymään, joten jatkossa kansainvälisen harjoitusseuran merkitys on varmasti jatkossa entistä isompi, Malinen sanoo.

Malinen on odotellut kilpailuja pitkään innolla, sillä hänellä on kokonaisuutena hyvä harjoituskausi viime aikojen pienistä sairasteluista huolimatta. Pientä tuntumaa kilpailemiseen hän sain viimeistelyleirillä Portugalin cup-osakilpailussa.

– Siellä huomasi omalta osalta sen, että kilpailurutiini oli hieman hakusessa pitkän tauon jäljiltä, eli nuo kisat tulivat olympiakarsintoja ajatellen kyllä tosi hyvään väliin. Fyysinen suorituskyky on ollut harjoituskauden aikana monelta osin omaa ennätystasoa, eli siinä mielessä olen ihan luottavaisin mielin lähdössä kisaamaan, Malinen sanoo.

Innoissaan on myös Joona Mäntynen:

– Intoa ja tarmoa piukassa. Pitkästä aikaa pääsee ulosmittaamaan sitä reserviä mitä on kovalla harjoittelulla luotu, Mäntynen sanoo tunnelmistaan olympiakarsintojen alla.

Talvi on ollut hänelläkin onnistunut.

– Itseäni on ilahduttanut hyvin onnistunut harjoitusjakso. Ei sairastumisia, ei loukkaantumisia ja on pystynyt tekemään parasta osaamistaan päivästä toiseen. Kehon hallinta ja kontrolli on kehittynyt selkeästi viime vuodesta, jonka ansiosta pystyn tekemään isompaa ja tehokkaampaa melontaa taloudellisemmin, Mäntynen sanoo.

Eetu Kolehmainen lähtee rennosti ensimmäiseen aikuisten sarjan kovaan kansainväliseen koitokseen. Hän on nostanut tasoaan ja kasvanut urheilijana maajoukkueen kanssa harjoitellessaan.

– Fiilis on sama kuin mihinkä muuhunkin kisaan lähdettäessä. Jossain vaiheesssa kummiskin olisi saattanut tulla kutsu kansainvälisiin kisoihin, joten on se parempi alottaa aikaisin kuin myöhään. Myös tästä saa hyvää kokemusta tulevia vuosia varten, Kolehmainen sanoo.

Hänellä on takanaan onnistunut ja ehjä harjoituskausi, mikä on tuonut kehitystä.

– Olemme pystyneet lisäämään harjoitus määriä ja myöskin ”jynssäämään” enempi kuin aikaisemmilla kausilla.

Ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen on tyytyväinen siihen, että koronatilanteessa harjoituskausi ulkomaan leireineen oli ylipäätään mahdollista viedä läpi.

– Se oli kuitenkin harjoituksellisesti verraten ehjä, vaikka aika monta muutosta kausisuunnitelmaan joutui talven aikana laatimaan. Karsintoja ajatellen realistisia odotuksia on erittäin vaikea sanoa, sillä tuntuma kansainväliseen vauhtiin puuttuu käytännössä täysin. Talven leireillä olemme olleet visusti omassa kuplassamme ja kansainväliset kilpailut kevään valmistavalla jaksolla myös peruuntuivat.