Ven välieriin ja Karppinen keräilyerien kautta A-finaaliin olympiakarsinnoissa

5.4.2021 Yleinen

Kuva: Balint Czucz
Kuva: Balint Czucz
Kuva: Balint Czucz
Kuva: Balint Czucz
Kuva: Balint Czucz
Kuva: Balint Czucz

Olympiasoudun olympiakarsinnat alkoivat heti pääsiäisen jälkeen Italian Varesessa, jossa jaossa on paikkoja Tokioon naisten ja miesten yksiköissä sekä miesten kevyessä kaksikossa.

Haastajan rooli sopi Karppiselle

Ensimmäinen olympiakarsintapäivä alkoi suomalaisten osalta naisten yksiköillä, joissa Eeva Karppinen oli oman alkueränsä kolmas ja jatkoi jo samana päivänä kilpailtaviin keräilyeriin.

-Alkuerä meni ihan sujuvasti ja sain tekniikan pelittämään, arvioi Eeva Karppinen alkuerän soutuaan.

-Keräilyerään lähden haastajan roolissa taistelemaan, kertoi Karppinen ajatuksistaan keräilyerien lähestyessä.

-Kisa oli tasainen ja kova, palautumisaika alkueristä oli aika lyhyt, mikä tuntui jaloissa, Karppinen kertasi poikkeuksellisen tiukkaa kilpailupäivää.

-Puolessa välissä keräilyerän soutua tuli vastainen puuska ja sain hyvin liu´utettua venettä tuuleen taloudellisesti. Viimeiselle 400 metrille latasin kaiken ja mietin omaa poikaani koti-Suomessa ja se onnistui, iloitsi Karppinen A-finaalipaikkaansa.

-Eeva souti tiukan keräilyerän toisen sijan ja A-finaalipaikan järkevällä soudulla ja huimalla loppukirillä, iloitsi valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen Eeva Karppisen keräilyerän soutua.

 

Ven perussuorituksella välieriin

Miesten yksikössä Robert Ven lähti hakemaan jatkopaikkaa suoraan välieriin. Ven oli oman alkueränsä kolmas ja kilpailu olympiapaikasta jatkuu keskiviikkona aamulla alkavissa välierissä.

-Kilpailu lähti ok liikkeelle, mutta vähän oli tukkoista 1000m jälkeen. Toisaalta ei tarvinnut kaikkea tänään laittaa peliin ja toivotaan, että paikat aukesi tästä, kommentoi alkueränsä soutua Robert Ven.

-Odotan parempaa vetoa keskiviikkona. Onhan se raaka aikataulu, kun semit ja finaali on samana päivänä, mutta se on kaikille sama, tuumasi olympiakarsintojen jatkosta Robert Ven.

Keskiviikkona aamulla alkavissa välierissä on kolmelle parhaalle per erä tarjolla A-finaalipaikka ja siten myös askeleen lähempänä Tokion olympialaisia. Aikataulu miesten yksikön osalta on tiukka, kun välierät ovat 8:30 ja 8:37 Italian aikaa ja olympiapaikan kannalta tähtäimessä oleva A-finaali jo 10:50.

 

Kovalla luotolla A-finaalipaikan saalistukseen

Miesten kevyessä kaksikossa Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi jäivät alkuerässään viimeiseksi. Heidän tiensä kohti olympiapaikan saalistusta jatkui iltapäivällä kilpailluissa keräilyerissä, joista kaksi parasta pääsee A-finaaliin.

-Alkuerän veto oli ihan ok, mutta pienet virheet kostautuivat. Ensimmäinen 250m oltiin hyvässä vauhdissa ja kuitenkin päätettiin tasata rytmiä ja vauhtia ja niin ero kasvoi liian suureksi ensimmäisen kilometrin aikana, arvioi Hirvilampi kaksikon soutua.

-Toisella puolikkaalla kärkiveneiden aallot hieman haittasi, mutta oltiin kuitenkin yhtä nopeita kärjen kanssa, kommentoi Petäjäniemi vuoden ensimmäistä kilpailuvetoa.

-Tiukka keräilyerä on luvassa iltapäivällä ja siellä annetaan kaikki, eikä löysäillä. Siellä on vain voitettavaa, Hirvilampi painottaa.

-Uskon, että viitisen sekuntia pystytään vielä parantamaan, sillä taistellaan A-finaalipaikasta, Petäjäniemi analysoi.

Kuitenkin miesten kevyen kaksikon oli tyytyminen keräilyeränsä kolmanteen sijaan ja siten saalistuksen kohteena ollut A-finaalipaikka jäi noin 2,5 sekunnin päähän.

-Meidän parasta tekemistä, mutta ei riittänyt tällä kertaa kellistämään MM-mitalisteja, totesi Hirvilampi keräilyerän jälkeen.

-Selvästi kehitys ollut oikeaan suuntaan viime vuodesta, iloitsi Hirvilampi harjoittelun tuloksia.

-All in lähdettiin ja jossiteltavaa ei jäänyt. Pitkää kiriä lähdetiin tekemään ja saatiin eroa aikaan, mutta viimeiset 200m iski kaverit vaan kovemmin, totesi Hirvilampi, viitaten Turkin loppukiriin.

-Keskiviikkona on yksi tavoite: voittaa B-finaali, toteaa Petäjäniemi yhdessä Hirvilammen kanssa.

Petäjäniemen ja Hirvilammen seuraava tähtäin keskiviikon B-finaalin jälkeen on Sveitsissä kilpailtavassa viimeisessä olympiakarsintaregatassa toukokuun puolessa välissä.

-Miehet antoivat kaikkensa ja onnistuivat kyllä tiukkaan paikkaan saamaan esiin parhaan soutunsa, joten kirvelevästä kolmossijasta huolimatta suoritukseen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, Hiltunen sanoo.

-Tiukka päivä oli, kun alkuerät ja keräilyerät tulivat samalle päivällä tiistaille ennustetun kovan tuulen takia. Aamulla alkuerät menivät kohtalaisesti, mutta ehkä hieman tunnustelua kevään ensimmäisten kilpailujen ollessa kyseessä, analysoi Ilona Hiltunen ensimmäisen päivän tuloksia kokonaisuudessaan.

 

Keskiviikon kilpailujen seuranta: https://worldrowing.com/event/2021-world-rowing-european-olympic-and-paralympic-qualification-regatta

Euroopan olympiakarsinnan aikataulu: https://worldrowing.com/wp-content/uploads/2021/04/2021-EOPQR-Provisional-Timetable_Varese-V.5-040421_1500hrs.pdf

 

Suomalaisten aikataulu keskiviikkona: (Suomen aikaa)

Eeva Karppinen (W1x): 10:45

Robert Ven (M1x): välierä: 9:37, B-finaali: 11:40 / A-finaali 11:50

Juho-Pekka Petäjäniemi – Kasper Hirvilampi (LM2x): 10:07