Coastal-soudun MM-kilpailujen kestävyysmatkoilta onnistumisia ja väärä reitin valinta

Keliolosuhteet olivat finaalipäivänä eli sunnuntaina rankat. Etelätuuli nousi ja muodosti isoja aaltoja. 6km aiottu finaalirata oli lyhennettävä keliolosuhteiden takia sekä veneiden pitäjien määrä nostettiin kolmeen. Normaalistartissa vesiltä veneiden pitäjiä on kaksi per vene. Maailmanmestaruudet kilpailtiin lähes ääriolosuhteissa punniten soutajien merenlukutaidon, navigoinnin ja voiman radalla todella vaihtelevassa aallokossa.

Miesten kaksikko Lee Wassel ja Joel Naukkarinen lähtivät taistelemaan vahvasti, mutta valitsivat väärän reitin, jolloin kaksikon suoritus hylättiin. Harmillisen virheen taustalla päivän ensimmäisen lähdön ratamuutos lyhemmäksi, josta tieto ei kantautunut ajoissa Suomen joukkueelle. Kova hinta resurssipulasta kisapaikalla.

-Rata oli juuri muutettu 3km radaksi, mitä olimme varautuneet kiertämään. Ensimmäisellä poijulla näimme muiden lähtevän eri suuntaan, mutta nopeassa tilanteessa näimme parhaaksi ratkaisuksi pitää kiinni siitä, mitä luulimme oikeaksi. Mietimme, että pieni mahdollisuus olisi maailmanmestaruuteen, jos muut lähtivät seuraamaan kärkeä väärään suuntaan. Maalissa selvisi, että rata oli A-finaaleihin vaihdettu takaisin 4km versioksi. Hetken aikaa ensimmäisenä maalissa eläteltiin toivoa, voisimmekohan olla maailmanmestareita, kaksikko tuumi lopulta huvittuneena.

Suomen naisille 7. sija maailmanmestaruuskisoista on hieno suoritus. Tiia-Maria Rauttola ja Iida Niemi saivat loistavan startin ja pääsivät taidokkaalla soudullaan hyvin kärkijoukkoon välttäen pahimmat sumat poijuilla. Naisten kaksikon maalisijoitus (kahdeksas) nousi vielä pykälän, kun Italia tippui kilpailun viimeiseksi alipainoisen veneen takia.

-Toisen ja kolmannen poijun välillä tuli virhettä, missä muutama vene pääsi ohi, mutta muuten saimme todella onnistuneen navigoinnin ja soudun mukauttamisen aaltoihin. Hyvä startti auttoi hallitsemaan tilannetta ja keulilta vältimme kaikki kolarit. Onnistunut veto, kaksikko iloitsi.

Coastal-luokkia urakoiva Joel Naukkarinen hoiti miesten yksikössä osuutensa vahvalla ja hyvällä soudulla. Ykköspoijun ruuhkasuma tiukka soutajien tasaisen lähestymisen takia. Ykköspoijulla, kuten usein, ratkaistiin tämänkin luokan mestaruudet. Joel jäi ketjukolariin ensimmäisessä käännöksessä ja nousi vahvalla soudullaan vielä monta sijaa ylöspäin.

-Oli kyllä hurja keli yksikölle. Löysin silti tähän asti parhaan rentouden ja sain ylläpidettyä hyvää vauhtia. Kolarin välttämällä olisi houkuttanut nähdä kuinka hyvästä sijasta olisi vielä päässyt kamppailemaan. Lopussa vielä iso aalto vei minut vikan poijun väärältä puolelta ja jouduin palaamaan sitä kiertämään. Huikea kokemus silti ja tästä oppi paljon, totesi Naukkarinen kilpailun jälkeen.

MM-kisojen kestävyysmatkat on nyt takana. Nyt joukkue keskittyy ja tulevana viikonloppuna on luvassa Beach Sprintin MM-kilpailut samassa paikassa. Pari päivää palautumista ja kohti uusia haasteita.

Beach sprintin MM-kilpailut seurattavissa: https://worldrowing.com/event/2022-world-rowing-beach-sprint-finals

Kuva: Jarmo Seuranen