Elävä Iijoki -yhdistyksen päätapahtuma viisipäiväinen jokiretki Iijoella lähestyy

Se järjestetään tänä vuonna 5.-9. heinäkuuta. Jokimatkaa taitetaan veneillä, kanooteilla ja kajakeilla. Matkalle lähdetään Taivalkosken Jokijärveltä ja retki päättyy Pudasjärven Kipinän kyläjuhlaan. Yöpymispaikat ovat Taivalkoskella, Parviaisessa, Kuressa ja Pudasjärvellä. Matkaa kertyy yhteensä noin 160 kilometriä.

Pohjoinen kulttuurivirta kuvaa ja äänittää Iijoella pohjoisten vesireittien kulttuurihistoriaa ja elämän ilmiöitä tutkivaa dokumenttia. Dokumentti on osa Delta Life -kokonaisuuden matkaa jääkaudelta kohti nykyaikaa ja Oulun 2026 kulttuuripääkaupunkivuoden huipentumaa.

Elävän Iijoen melonta- ja soututapahtuma 2022 on ilmoitettu osaksi Euroopan Kulttuuriympäristöpäivää, jonka teemana on tänä vuonna Kestävä perintö. Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on juhlia ainutlaatuista kulttuuriperintöämme, nähdä kulttuuriperintö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä sekä huomata lähiympäristön arvot. Lisäksi Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt yhdistyksellemme Mestari-kisällitoiminnan rahoittamiseen. Elävä Iijoki yhdistyksen yksi tavoitteista on luontoarvojen ja joella liikkumiseen liittyvien taitojen siirtäminen nuoremmille sukupolville. Nuoret osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja tapahtumien toteutukseen. Olemme jo kouluttaneet nuoria perämiehiksi ja turvahenkilöiksi sekä opastaneet veneen keväthuoltoon ja polttaneet tervaa yhdessä. Vastavuoroisesti nuoret opastavat sosiaalisen median käytössä sekä sähköisten materiaalin tuottamista.

Elävän Iijoen tapahtumassa tänä vuonna juhlimme puista soutuvenettä ja jaamme puuvenetietoa. Limisaumainen pohjoismainen puuvene on lisätty Unescon aineettoman kulttuurin luetteloon vuoden 2021 lopussa.  Järjestämme ti 5. heinäkuuta klo 19.30 esitelmän veneen merkityksestä Iijoella sekä tervanpoltosta. Esitelmä pidetään Jalavan Pirtissä Taivalkoskella. Pihapiirissä voi tutustua yhteen tapahtumamme veneistä. Nimityksen kunniaksi tarjoamme neuvonta-apua puuveneiden kunnostustarpeen selvittelyyn. Kaksi yhdistyksen toimijoista tekee itse parhaillaan puuvenettä.

Tarkempi ohjelma vesillä ja yhteistyötahojen kanssa järjestettävä ohjelma Iijoen rannoilla https://www.elavaiijoki.fi/ohjelma-elavan-iijoen-melonta-ja-soutu-2022/ . Ohjelma rannoille myös liitetiedostona.

Lisätietoja:

Elävä Iijoki ry pj. Erkki Latola, puh 040 6310654