Haavisto ja Kangasmäki valmiina toisiin arvokilpailuihinsa

Takon Soutajia edustava Elias Haavisto ja Nesteen Soutajia edustava Vilma Kangasmäki osallistuvat U23 MM-kilpailuihin Italian Varesessa 25.-30.7.2022. Miesten yksikössä (BM1x) mukana on 27 maata ja naisten kevyessä (BLW1x) yksikössä 22.

Tamperelainen Elias Haavisto on lähdössä toisiin arvokilpailuihin.

-Nyt ei jännitä niin paljoa kuin viime vuonna, kun oli ensikertalainen, sanoo Haavisto.

Keväällä suomalaissoutajia kävi harjoittelemassa Gaviratessa, jossa myös Haavisto oli mukana.

-Keväällä olin leireilemässä Gaviratessa ja tykkäsin tosi paljon paikasta. Silloin tuli soudettua Gaviraten radalla (sijaitsee samalla järvellä) ja nyt pääsee korkkaamaan Varesen radan, sanoo Elias Haavisto.

Olosuhteet Pohjois-Italiassa tulevat olemaan ennusteiden mukaan kuumat.

-Ainoa mikä nyt jännittää on helle ja kuumuus, joka on vähän toisenlainen kuin Suomen kesä. Saa nähdä, miten kroppa reagoi. Pitää olla tarkkana juomisen ja syömisen kanssa, että saa tarpeeksi energiaa. Eikä pidä unohtaa varjossa oloa aina, kun siihen on mahdollisuus, pohtii Haavisto kilpailujen olosuhteita.

-Kausi on tähän mennessä mennyt odotusten mukaan. PM-kilpailujen yhteydessä huomattiin pari tekniikkajuttua, joihin on nyt keskitytty. Myös räjähtävyyttä on haettu starttiharjoituksilla ja puntilla. Hitautta on ollut starteissa ja joutunut jäämään peräaaltoihin. Kilpailulähtöjä pääsin oikeasti harjoittelemaan myös seuran (Takon Soutajien) harjoituskilpailussa Kaukajärvellä, joka toimi viimeisenä valmistavana kilpailuna MM-kilpailuihin, kertoo Haavisto valmistautumistaan MM-kilpailuihin.

-Nyt haetaan parempaa tulosta, sanoo Haavisto kilpailujen alla.

Veckjärveltä Vareseen

Porvoossa soutukuntoaan viimeistellyt Vilma Kangasmäki kilpailee naisten kevyessä yksikössä.

Kuva: Antti Saarimaa

-Kesä on mennyt hyvin, on saanut treenattua suunnitelmien mukaan ja nyt on hyvä pätkä takana. Harjoituksellisesti pari edellistä viikkoa olivat kovempia ja nyt sitten kevennetty treeniä ennen kilpailuja.

-Odottavat fiilikset on, ei ehkä jännitä niin paljoa kuin viime vuonna. On vain sellainen hyvä jännitys. Nyt tietää, mihin on menossa ja mitä on luvassa, sanoo Kangasmäki.

-Keväällä olin leirillä samalla järvellä ja paikka oli kiva. Olosuhteet ovat hyvät soutuun. Pääsin keväällä myös treenaamaan Varesen radan, joten tietää siltäkin osin, mitä on tulossa, sanoo Kangasmäki.

-Tarkkaa tavoitetta ei ole asetettu, omaa parasta suoritusta lähden ulosmittaamaan siellä. Tarkoitus on parantaa viime vuoden sijoitusta, sanoo Kangasmäki.

-Nämä kisat on taas yksi tavoite soutu-uralla eteenpäin, nyt vielä kilpaillaan U23 arvokilpailuissa, mutta lähivuosien tähtäin tulee olemaan myös maailman cupissa. Onhan syksyllä vielä EM-kilpailutkin tulossa, pohtii Kangasmäki soutu-uraansa.

-Molemmat nuoret ovat parantaneet tekemistään viime vuodesta; niin fyysisesti kuin teknisestikin. Olosuhteet ovat ennusteiden mukaan kuumat, joten tarkkana saamme olla. Mielenkiinnolla odotan, mihin soutajat sijoittuvat. Osallistujia on paljon. Naisten kevyessä yksikössä kisaa 22 ja miesten yksikössä 27 maata. Molemmille soutajille on tulossa monta kovaa kisastarttia. Näillä pystytään kasvattamaan ”turneekestävyyttä” tulevia vuosia varten. Kisat tarjoavat myös mahdollisuuden verkostoutua muiden maiden soutajien ja valmentajien kanssa, toteaa Finska-Linna nuorista soutajista.

Lisätietoja kilpailuista: https://worldrowing.com/event/2022-world-rowing-under-23-championships