Kangasmäelle monta onnistumista, Haavistolle monta oppia U23 MM-kisoista

U23 MM-kilpailut käytiin Italian Varesessa 25.-30.7.2022. Suomea kilpailuissa edustivat Vilma Kangasmäki (Nesteen Soutajat) ja Elias Haavisto (Takon Soutajat). Helteisen kostea kuumuus tarjosi haasteita ja hyötyä soutajille.

Helle helpotti punnitusta

Naisten kevyessä yksikössä soutanut Vilma Kangasmäki hoiti punnitukset toisissa MM-kisoissaan hyvin. Kisa-aamujen hikoilulenkkejä ei helteisessä säässä tarvinnut tehdä.

-Kisat menivät omalta osaltani todella hyvin. Erityisesti olen tyytyväinen, että sain nousujohteisen kilpailun. Vedot paranivat loppua kohden ja viimeinen oli urani paras, sanoi Kangasmäki tyytyväisenä.

-Minulla oli neljä starttia ja kolmessa niistä tein oman ennätysajan. Viime vuodesta on tullut hyvää kehitystä ja olen ottanut noin 15 sekuntia maailmankärkeä kiinni, jatkaa Kangasmäki.

-Vilma on kehittynyt vuodessa paljon. Hän paransi kisa kisalta ja viimeisen kisan rohkeus lähteä ryhmän vauhtiin heti startista vaihtelevaan tuuleen toi viikon kolmannen oman aikaennätyksen, kertasi Melonta- ja Soutuliiton nuorten valmentaja Laila Finska-Linna.

Helle haastoi Haavistoa

Elias Haavistolle helteinen sää oli viikon suurin kilpakumppani. Alkuerän aika sivusi Eliaksen ennätysaikaa. Kolmena perättäisenä päivänä kisaaminen paahtavassa helteessä opetti Eliakselle ensimmäisissä MM-kisoissa nesteen juomisen merkityksen.

– Alkuerä meni hyvin, kun tuli oma ennätysparannus. Sen jälkeen urheilu näytti karumman puolensa. Helle, johon ei olla Suomessa totuttu verotti miestä sen verran, että energian saannissa oli vaikeuksia ja lopulta jouduin nestehukan takia finaalipäivänä keskeyttämään kilpailun, totesi Haavisto MM-kilpailujen jälkeen.

-Nestehukan nyt kokeneena voinkin sanoa, että kuunnelkaa ihmisiä, jotka sanovat, että muistakaa ottaa riittävästi juomista sekä harjoituksissa että kisoissa. Se ei ole kauhean kiva tunne sitten kun se iskee, sanoo kokemusta viisaampana Elias Haavisto.

-Vaikka kisat eivät olleet tuloksellisesti sitä mitä halusin, niin sain ainakin roimasti lisää kokemusta vyölle, ja uusia näkökulmia harjoitteluun, kun pääsin näkemään muita oman ikäluokan huippuja paikan päällä, analysoi Haavisto MM-kilpailujen antia.

-Kisarupeama jäi tällä kertaa kesken kehon liiallisen kuivumisen vuoksi ja jouduimme vetämään Eliaksen kisasta ennen viimeistä starttia. Arvokasta oppia, jonka voi hyödyntää tuleviin kisoihin valmistautumisessa, sanoo Laila Finska-Linna.

Tulokset

Kuva: Balint Czucz