Coastal-soudun Beach Sprintin kilpailut Lahden SM-viikoilla

Tällä viikolla tehtiin suomalaisessa soutukulttuurissa historiaa, kun SM-viikolta Lahden Joutjärveltä saatiin Beach Sprintin finaalista suoraa televisiokuvaa kotisohville. Samalla rannalla järjestettyjen puuvenesoudun sprinttimatkojen finaalit pääsivät myös eetteriin YLE:n kanavilla, koskaan aiemmin ei ole kotimaiset soutukilpailut saaneet näin paljon ruutuaikaa televisiossa.

Beach Sprintin SM kisattiin Lahdessa Keravan Urheilijoiden järjestäminä 3.-4.8.2023. Äärimmäisen vaihtelevissa olosuhteissa kilpailtiin yleisen sarjan Suomen mestaruuksista Joutjärven melontakeskuksessa. Avoin sarja käsittää normaalisti 19-50 vuotiaat, mutta siihen voi ilmoittautua myös muiden ikäluokkien edustajat ja ikähaitari kisassa vaihtelikin 13 ja 62 vuoden välillä. Osalle kisaajista Lahden kilpailut toimivat näyttöinä silmällä pitäen lajin tämän vuoden MM-kisoja Barletassa Italiassa syys-lokakuun vaihteessa.

Aika-ajot ja knock-out tyyliset välierät ratkottiin torstaina 3.8. aurinkoisessa kelissä, joskin säätiedotus olikin luvannut aivan toisenlaisia olosuhteita. Molempina päivinä tapahtumissa oli suurta urheilujuhlan tuntua. Ranta oli rakennettu aidoilla ja niihin kiinnitetyillä mainoksilla, lipuilla ja viireillä tuomaan todellista urheilutapahtuman tunnelmaa ja myös yleisöä oli paikalla mukavasti. Kilpailijat ja kisaorganisaation jäsenet saivat innokkaasti vastailla katsojien lukuisiin kysymyksiin.

Näkyvyys lajille on erinomaisen hyväksi juuri nyt, koska loppuvuoden aikana tehdään päätös, nähdäänkö Beach Sprint myös Los Angelesin olympialaisissa vuonna 2028, joten kaikki hypetys lajin ympärillä tuo positiivista nostatusta ja tunnettuutta.

Beach Sprinttien aika-ajot soudettiin yksinlähtöinä, jolloin yksi venekunta kerrallaan kiersi radan ja sijoittuivat aikansa perusteella järjestykseen lähtölistalle. Aika-ajojen jälkeisessä knock-out-vaiheessa pareista nopeampi etenee jatkoon kaaviossa kohti finaalivaihetta. Aikaisempien lähtöjen ajoilla ei ole tuloksissa enää merkitystä tässä kohdin, ainoastaan lähdön maaliintulojärjestys merkitsee.

Semifinaalit ja finaalit päästiin perjantaina 4.8 kisaamaan hieman rankemmissa olosuhteissa kuin torstain alkuerät ja kisaajat saivat niskaansa vettä taivaalta oikein olan takaa ja tuuli kaatoi mainosaitoja rannan ympäriltä. Coastal-soutu kuitenkin on tällaisessä kelissä aivan omimmillaan, eikä vedentulo veneeseenkään ole ongelma saman lailla kuin puuvenepuolella. 

Kilpailussa nähtiin lajille ehkä tyypillisiäkin yllätyksiä, kun Takon Soutajien Iida Niemi / Joel Naukkarinen sekä Espoon Soutajien Marika Laaksonen / Mikko Lahti joutuivat taipumaan semifinaalissa ja KeU:n pari Tarita Vähä-Vahe / Tuomo Laihiala sekä Takon Soutajien Outi Lappi / Pekka Mäkelä raivasivat tiensä A-finaaliin. Näin ehkäpä molemmat pienoiset ennakkosuosikit oli tipautettu B-finaaliin ja kaksikoiden A-finaali käytiin Takon ja järjestävän seuran KeU:n kesken.

A-finaalissa Takon Outin Lappi painoi maaliviivalla buzzer-napin pohjaan ennen KeU:n Tuomo Laihialaa ja näin Tako vei voiton. Pronssille sekaparisarjassa souti Joel Naukkarinen ja Iida Niemi (Tako).

Miesten sarjassa A-finaalipaikasta käytiin tiukka kisa Takon ja KeU.n soutajien välillä, kun Takon Soutajien Joel Naukkarinen kohtasi semifinaalissa viime vuoden voittajan Keravan Urheilijoiden Pekka Lensun ja Takon Pekka Mäkelä puolestaan KeU:n nuorea André Salmea vastaan. Takolaiset veivät voitot semifinaalivedoissa ja näin B-finaalista tulikin Keravan soutajien ja A-finaalista Takon soutajien välinen taisto. Palkintopallilla kultamitali ripustettiin Joel Naukkarisen (Tako) kaulaan, hopea Pekka Mäkelälle (Tako) ja pronssimitalin pokkasi Pekka Lensu (KeU).

Naisten semifinaalissa nähtiin Suomen tämän kesän kuumin kärki: Tiia-Maria Rauttola Lohjan Seudun Soutajista, Marika Laaksonen Espoon soutajista sekä Iida Niemi ja Outi Lappi Takosta. Semifinaalissa melko selkein lukemin voitot vei Tiia-Maria Rauttola ja Marika Laaksonen muodostaen parin A-finaaliin ja B-finaalissa nähtiin vastakkain Outi Lappi ja Iida Niemi. Hallitseva lajin Suomen mestari ja maailman kovimmaksi soutajaksi tavoitteleva Tiia-Maria Rauttola vei A-finaalin noin 4,59 sekunnin erolla Marika Laaksoseen ja B-finaalissa voiton vei Iida Niemi, joten podiumilla kultamitali ojennettiin Tiia-Maria Rauttolalle (LoSS), hopeamitali Marika Laaksoselle (Espoon Soutajat) ja pronssin pokkasi Iida Niemi (Tako). 

Hieno Lahden SM-viikko takana ja mikä hienointa, saatiin lajille paljon näkyvyyttä joka toivottavasti herättää kiinnostusta ja tuo myös uusia harrastajia lajin pariin.

Nyt palautellaan hetki ja kisa-areenoille palataan 12.8 Lohjalla Coastal Junior ja Masters Endurance SM- ja open-kisassa sekä myöhemmin syksyllä 23.9 Hangossa Kestävyys SM-kisan parissa.

Tulokset

Teksti: Sini Koskinen

Kuva: Sini Rönnqvist

Lisää kuvia SM-viikolta