Kulkijoita Iijoella – Elävän Iijoen melonta ja soutu 2023

16.6.2023 Melonta Soutu Yleinen

Elävän Iijoen melonta ja soutu 2023 järjestetään heinäkuun alussa teemalla Kulkijoita Iijoella. Elävä Iijoki -yhdistyksen päätapahtuma on viisipäiväinen jokiretki Iijoella ja se järjestetään nyt neljättä kertaa. Vesillä ollaan tiistaista 4. heinäkuuta lauantaihin 8. heinäkuuta saakka. Jokimatkaa taitetaan veneillä, kanooteilla ja kajakeilla. Matka alkaa Taivalkosken Jokijärveltä ja retki päättyy Pudasjärven Kipinän kyläjuhlaan. Yöpymispaikat ovat Taivalkoskella, Parviaisessa, Kuressa ja Pudasjärvellä. Matkaa kertyy yhteensä noin 160 kilometriä.  Lauantain loppuhuipennus on tällä kertaa erityinen, sillä Kipinän kyläseura viettää Vähkyrän rannassa 40-vuotisjuhlaansa.
Elävän Iijoen vuoden 2023 teema on puuveneen merkitys jokivarren ihmisille ja joella liikkujille.  Iijoki on ollut merkittävä valtaväylä, entisaikojen moottoritie. Puuvene on tärkeä kulkuneuvo, jolla on ollut suuri rooli ihmisten ja tavaroiden kuljettamissa ja elannon hankkimisessa. Se on ollut elämän keskiössä. Menit sitten kirkkoon, tansseihin, riiuureissulle, kauppaan tai kylään.
Tänä päivänä Iijoella on merkittävä luontomatkailuarvo – joki yhdistää soutajat ja melojat. Veneet kulkevat edelleen ikiaikaiseen tapaan. Joki yhdistää aikakausia ja niiden ihmisiä. Olemme osa sukupolvien ketjua, joka on kokenut koskien käpryt, nivat, suvannot ja taukopaikat. Joki kokoaa edelleen yhteen ihmisiä joelle ja sen rannoille.
Iijoen merkitys jokivarren ihmisille ulottuu pitkälle historiaan. Yhdistys on pitänyt aiheeseen liittyvän luentosarjan Taivalkosken kansalaiopistossa. Iijoen historiaa on koottu nettisivuillemme: https://www.elavaiijoki.fi/iijoen-historiaa/ . Lisätietoa aiheesta saa Leo Siiralta. Tiistaina 4.7. klo 19.30 yleisö on tervetullutta Jalavan pirttiin Taivalkoselle kuuntelemaan esitelmää aiheesta Tervan tie. 

Olemme erityisen ylpeitä siitä, että tapahtumaamme osallistuu nuorta väkeä. Heitä koulutetaan Junnusto-veneessä Riikka Niemitalon johdolla vesillä liikkumiseen ja etenkin perinteisellä puuveneellä soutamisen ja perämiehenä toimiseen. Joella on tänä vuonna mukana kolme kesätyöläistä tiedotus-, toimisto- ja huoltotöissä.
Kulkijoita Iijoella haluaa kunnioittaa Kalle Päätalon perintöä ja yhteistyö Päätaloviikkojen kanssa jatkuu tänäkin vuonna.  Maanantaina 4.7 kello 14.00 Jokijärvellä pääsee soutamaan puuveneillä ja ilmoittautuminen tähän souteluun tapahtuu info@elavaiijoki.fi kautta. Jokiretken aikana testataan myös mukana olevien Kalle Päätalo tietämystä. Tähän tietovisaan kysymykset on laatinut 13-vuotias Mila, joka on viimeisen vuoden aikana tutustunut Kalle Päätalo Iijoki-sarjaan ja osallistunut soututapahtumaan jo useampana kesänä. Luvassa on kinkkisiä kysymyksiä aiheesta ja voittajajoukkue palkitaan!

Tänä vuonna kuljetamme paitsi ihmisiä myös tervaa. Terva on keitetty Elävän Iijoen talkoissa Kuusamon Kitkalla kesäkuun alussa. Tervatynnyri matkaa 160 kilometriä perinteisten jokiveneiden kyydissä, kunkin venekunta saa tervatynnyrin kuljeettaakseen vuorollaan.

Lisätietoja

Elävä Iijoki yhdistyksen pj Erkki Latola, puh 040 6310654.

www.elavaiijoki.fi

Elävä Iijoki myös Intagramissa, Facebookissa ja YouTubessa. 

Elävä Iijoki on Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry:n tapahtumajärjestäjä jäsen.

Teksti: Elävä Iijoki