Sisäsoudun MM-kilpailuissa jälleen suomalaisjuhlaa ja historiallinen Versa-maailmanmestaruus

Viikonloppuna kilpailtiin suomalaisittain erittäin menestyksekkäät sisäsoudun MM-kilpailut. Paikan päällä Kanadassa ja virtuaalisesti hybridikilpailuna järjestetty tapahtuma toi yhteen kaikkiaan lähes 2000 sisäsoutajaa 67 maasta kisaamaan 2000 ja 500 metrin sekä uuden Versa-sarjan maailmanmestaruuksista ja mukana nähtiin myös laaja joukko lajin kirkkaimpia tähtiä. Historian ensimmäiseksi miesten Versa-maailmanmestariksi kruunattiin Joel Naukkarinen ja naisten mestaruus meni USA:n Elizabeth Gilmorelle. Kaikkiaan suomalaiset sijoittuivat mitaleille 13 eri kategoriassa ja saalis koostui 6 kultamitalista, 2 hopeasta ja 5 pronssista. Mitalisijoitusten lisäksi saavutettiin kuusi neljättä sijaa ja runsaasti muita pistesijoja, eli mahdollisuudet vieläkin suurempaan menestykseen olivat täysin suomalaisten ulottuvilla, ja tämän varaan on hyvä rakentaa entistäkin vahvempaa menestystä jatkossa.

Kaikkia kolmea kilpailulajia kilpailtiin viikonlopun molempina päivinä. Lauantaina suomalaisten mitalitilin avasi 2000 metrin matkalla Jari Liimatta (M60-64) sijoittuen pronssille ja hetkeä myöhemmin Marika Laaksonen (N50-54) voitti vakuuttavalla soudullaan kultaa. 2000 metrin matkalla muita suomalaismitalisijoituksia ei nähty, mutta Henry Viholainen sijoittui hienosti seitsemänneksi kovatasoisessa M40-45 -sarjassa ja paransi henkilökohtaista ennätystään 4 sekunnilla lukemiin 6:15.4.

Lauantain kisoja käytiin Suomen aikaa myöhään yöhön saakka, ja iltavuorossa urakoitiin 23–39 -vuotiaiden 500 metrillä sekä 2000 metrin joukkueviestikisoissa. Naisten 500 metrillä Sonja Peltola sijoittui upeasti hopealle alittaen jo toistamiseen maagisen 1:30 rajan (1:29.7). Kisan voitto meni myös 2000 metrin maailmanmestaruuden sunnuntaina nimiinsä napanneelle Ukrainan sisäsoutukuningatar Olena Buryakille, jonka voittoajaksi 500 metrillä kirjattiin 1:27.5. Peltolan osalta hurja viisisatanen oli vasta alkusoittoa, sillä vain paria tuntia myöhemmin hän kipparoi naisten 8×250 metrin viestijoukkueen ylivoimaiseen voittoon yhdessä Anna Heikkilän, Niina Jumppasen ja Iida Niemen kanssa. Miesten tiukassa joukkueviestissä Joonas Kuivalainen, Arttu Härkönen, Jarno Sinevaara ja Jani Mäkinen taistelivat viime metreille saakka sijoittuen lopulta pronssille. Kun päivän mittaan kilpailtussa Versa-sarjassa Joel Naukkarinen vielä avasi kisan lajivoitolla, oli ensimmäinen kisapäivä suomalaisten osalta paketissa varsin onnistuneesti.

Sunnuntaina suomalaisten kova tahti jatkui 500 metrin kisoissa, kun Esa Nevalainen avasi päivän komeasti kultamitalilla M65-69 -sarjassa. Heti seuraavassa lähdössä nähtiin kaksi suomalaismitalia, kun ikäluokkansa ME-aikaa hätyyttelevä Ari Vihavainen kiri M60-64 -sarjan maailmanmestariksi Jari Liimatan sijoittuessa kolmanneksi. Hurjassa vireessä oleva Marika Laaksonen nappasi Liimatan tavoin toisen henkilökohtaisen MM-mitalinsa sijoittumalla pronssille N50-54 -sarjassa. 500 metrin mitalit soutivat sunnuntaina itselleen vielä myös Jani Mäkinen (M45-49) ja Anna Heikkilä (N40-44). Koko MM-kisojen viimeinen laji oli 2000m sekajoukkueviesti, jossa Suomen joukkueessa soutivat Joonas Kuivalainen, Arttu Härkönen, Sonja Peltola sekä Iida Niemi. Tuloksena oli murskaavan ylivoimainen voitto lähes 16 sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen joukkueeseen.

Sunnuntain mittaan kilpailtiin myös Versa Challengen jäljellä olevat kolme lajia ja voittajien palkitseminen oli samalla kilpailut päättävä seremonia. Sisäsoudun erityispiirteitä ja taitoja monipuolisesti testaava Versa Challenge oli tervetullut ja uniikki uutuus sisäsoutukilpailuihin. Suomalaisittain kyseessä oli erityisen ikimuistoinen ensiesittely, sillä miesten sarjan voitto meni koko viikonlopun ajan tasaisen vahvasti suorittaneelle Joel Naukkariselle. Voittohaastattelussaan Naukkarinen nimesi suosikkilajikseen viimeisen tarkkuushaasteen, jolla hän lopulta myös sinetöi voittonsa onnistuen pitämään kilpakumppaninsa takanaan. Huolellinen valmistautuminen näkyi kautta linjan, sillä Naukkarinen sijoittui kolmen parhaan joukkoon jokaisessa osatuloksessa, mikä lopulta ratkaisi mestaruuden. 23 suomalaisurheilijan joukossa kilpaili näissä MM-kisoissa myös kolme juniori-ikäistä: miesten ja sekajoukkueviestin mitalisti, viime vuoden 500 metrin U19 maailmanmestari Arttu Härkönen (19) sekä 500 metrille osallistuneet ensikertalaiset Otto-Aaron Viholainen (16) ja Ada Heikkilä (20), jotka molemmat sijoittuivat sarjoissaan neljännelle sijalle omia ennätystuloksiaan huimasti parantaen. Suomalaisosallistujien kuopus ja ikäisiään vuotta vanhempien sarjassa soutanut Viholainen oli valmistautunut kisaan huolella ja analysoi suoritustaan:

”Veto meni suunnitelman mukaan. Pääsin kymppijoukkoon niin kuin pitikin ja se on hyvä homma. Paransin ennätystäni puolitoista sekuntia ja soutu sujui muutenkin sulavasti. Olo tuntui vahvalta ja happi kulki vedon aikana. Ainahan se pronssikin jää vähän mietityttämään, mutta puolitoista sekuntiakin on jo paljon kirittävää tuolla matkalla jos haluaisi pronssille. Ensi vuonna sitten parannetaan.”

Tälläkin kertaa MM-kilpailut keräsivät hienon osallistujamäärän Suomesta, ja mukana oli ilahduttavan paljon myös ensikertalaisia – tämän trendin toivotaan jatkuvan. Tämän vuoden kisaedustuksella saavutettu 13 mitalia oli huikea suoritus, sillä kaikkien maiden mitalitaulukossa Suomi sijoittuu epävirallisten laskujen mukaan viidenneksi. Sisäsoutujaosto onnittelee kaikkia MM-kilpailu-urakkansa suorittaneita!

Vuoden 2024 MM-kilpailut kilpaillaan Prahassa. Kausi ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaan seuraava mahdollisuus sisäsoutukilpailuun koittaa jo kolmen viikon päästä 18.3. pidettävissä 6000m/500m SM-kilpailuissa.