Suomelle jättipotti sisäsoudun EM-kilpailuissa

Sisäsoudun EM-kilpailut kilpailtiin Pariisissa Pierre de Coubertin -stadionilla perjantaina ja lauantaina 27.-28.1.2023. Edustettuina olivat kaikki ikäluokat alle 17-vuotiaista aina 90-94 -vuotiaisiin sekä lisäksi paraurheilijoiden sarjat. Kilpailut toimivat myös virallisena karsintakilpailuina helmikuussa Torontossa järjestettäviä sisäsoudun MM-kilpailuita varten.

Suomalaisedustusta nähtiin kilpailuissa 13 eri sarjassa 11 edustajan voimin. Suomalaisurheilijat myös menestyivät erittäin hienosti: saaliina oli kaikkiaan yhdeksän mitalia, joista kolme kultamitalia ja kuusi hopeaa. Joel Naukkarisen hopeamitali 2000 metrillä oli arvoltaan virallinen EM-mitali. Lisäksi kaikki suomalaiset sijoittuivat vähintään kahdeksan parhaan joukkoon sarjoissaan.

Perjantaina kilpailtiin 500m matkalla ja suomalaispäivän avasivat M60 -sarjassa kilpailleet Jari Liimatta (hopeaa) ja Jorma Niemi (6. sija). N40/M40 -sarjojen lähdössä Anna Heikkilä ja Jani Mäkinen sijoittuivat sarjoissaan hopealle, jonka jälkeen 30+ -sarjojen lähdössä Sonja Peltola ja Joonas Mäkipelto avasivat Suomen kultamitalitilin komeasti. Mäkipelto voitti LM30 sarjan ylivoimaisesti, Peltola puolestaan varmisti kultamitalin hurjan loppukirin saattelemana uudella SE-ajalla 1:29.3. Illan viimeisen kultamitalin Suomeen taisteli Arttu Härkönen U23-sarjassa.

Lauantaina ohjelmassa olivat 2000m sekä joukkueviestit. M60-sarjassa Jari Liimatta nappasi toisen hopeamitalinsa ja LM45-sarjassa Jukka Saarikko sijoittui 5. sijalle. Miesten avoimen sarjan 2000m kilpailussa nähtiin varsinainen jännitysnäytelmä, kun kisan voitto ja EM-titteli ratkesi Unkarin Marton Szabon eduksi 0.5 sekunnin erolla aivan viimeisien vetojen aikana ennen hopealle sijoittunutta Joel Naukkarista.

-Etukäteen harmitti, kun tänä vuonna 500m matkalla ei jostain syystä ollut virallista EM-arvoa, vaan ainoastaan muutamassa sarjassa 2000m matkalla. Siksi päädyin laittamaan kaikki paukut tähän, vaikka 500m olisi kyllä enemmän mun matka. Onneksi siinä tuli sitten hyvä kisa ja onnistuminen, Naukkarinen kommentoi.

Kilpailut päättävät joukkuekilpailut kisattiin 8x250m viestinä 4 hengen nais-, mies- ja sekajoukkuein (vähintään 1 mies/nainen) kaikkiaan 85 osallistuvan joukkueen voimin. Naisten joukkue (Sonja Peltola, Anna Heikkilä, Iida Niemi, Tiia-Maria Rauttola) sijoittui 8. sijalle. Sekajoukkueiden kisassa Joel Naukkarinen, Arttu Härkönen, Jani Mäkinen ja Sonja Peltola nappasivat Suomelle vielä yhden hopeamitalin.

Suomen sisäsoutujoukkue suuntaa katseensa seuraavaksi Torontossa hybridikilpailuna järjestettäviin sisäsoudun MM-kilpailuihin. Joukkueen yhteisenä tavoitteena on tehdä Suomesta sisäsoudun kärkimaa. Laji sopii suomalaiseen sisuun ja on talvella luontaista jatkumoa tuhansien jäätyneiden järvien maassa.