Espoon Otaniemessä kilpailtiin Coastal-soudun kestävyysmatkojen SM-mitaleista

Espoon Soutajat järjesti yhteistyössä Keravan Urheilijoiden soutujaoston kanssa Coastal- eli rannikkosoudun Endurance-matkojen SM-kilpailut lauantaina 6.7.2024. Kilpailupaikkana toimi Espoon Otaniemi ja sääolosuhteet haastoivat soutajia lajille ominaisesti riittävän kovalla tuulella ja paikoitellen erittäin haastavalla sivuaallokolla. Laajalahdelle rakennetuilla 4 ja 6 km radoilla aamun ensimmäiset startit soudettiin sateessa ja ukkosen uhan siivittämänä, ja iltapäivästä tuuli puhalsi parhaimmillaan 10-14 m/s nopeudella.

Suomen Melonta- ja Soutuliiton alaisia coastal-soudun SM-kilpailuja on järjestetty vasta neljänä kesänä, mutta ilahduttavasti Espoon kisoihin ilmoittautui ennakkoon ennätysmäärä soutajia ja monia ensikertalaisia. Harmillisesti viime hetkillä useampi sairastapaus karsi kilpailun venekuntien määrää. Espoossa soudettiin ensimmäisen kerran kilpaa neljän soutajan ja perähenkilön muodostamissa nelosjoukkueissa, ja kotivesillään soutanut Espoon Soutajat nappasivat kullan Keravan Urheilijoiden sijoittuessa toiseksi.

Kilpailussa oli mukana lähes kaikki Suomessa coastal-soutua tarjoavat seurat: Nesteen Soutajat Turusta, Takon Soutajat Tampereelta, Valkeakosken Vesiveikot, Lohjanseudun Soutajat sekä järjestävät seurat Espoon Soutajat ja Keravan Urheilijat. Espoon Soutajat kiilasi mitalitilaston ykköseksi voittaen kaikkiaan viisi kultaa Masters -ikäsarjojen lähdöissä (yli 50-vuotiaat).

SM-mittelöissä nähtiin myös kansainvälistä vauhtia, kun mukana olivat juhannuksena Endurance-matkoilla upeasti EM-mitaleille sijoittuneet Eeva Karppinen ja Joel Naukkarinen. Molemmat voittivat Espoossa suvereenisti omat yksikkölähtönsä ja nappasivat lisäksi mitaleita kaksikkolähdöistä.

Seuraavan kerran coastal-soudussa kilpaillaan jo 20.7., kun Helsingin Aurinkolahden rannalla järjestetään Beach Sprint SM-mittelöt. Beach Sprint -kilpailut tarjoavat yleisölle huikean mielenkiintoista seurattavaa, kun time trial -vaiheen jälkeen soutajat ottavat toisistaan mittaa kahdella vierekkäisellä 500 m radalla ja voittaja etenee jatkoon. Beach Sprint on ehdolla lajiksi myös SM-viikolle 2025, jonka vesilajit järjestetään Espoon Oittaalla.

Tulokset.

Teksti: Marika Laaksonen, kuvat: Bettina Sågbom-Ek

Coastal-soutu toimii loistavana ponnahduslautana soutu-urheilun pariin. Lajin pariin kaivattaisiinkin lisää nuoria harrastajia. Kuvassa Keravan Urheilijoita edustavat Jane Humphries ja Lassi Niemi.
Eeva Karppinen nappasi juhannuksena Puolassa järjestelyissä coastal-soudun EM-kilpailuissa Endurance matkalla yksikössä pronssia ja kaksikossa yhdessä Joel Naukkarisen kanssa hopeaa.
Takon Soutajien miesten kaksikossa kultaa huuhtoivat Joel Naukkarinen ja Pekka Mäkelä.