Kaksi MM-mitalia Suomeen Italiasta coastal-soudun endurance-matkoilta

Eeva Karppinen souti Italian Genovassa coastal-soudun endurance-matkan MM-pronssia naisten yksiköissä. Miesten kaksikko Joel Naukkarinen ja Jukka-Pekka Kauppi saavuttivat myös MM-pronssia. Matkana oli miehillä ja naisilla tänään neljä kilometriä lajin luonteen mukaisesti aallokkoisessa meressä. 

Eeva Karppinen souti tasaisesti kilpailun alkuvaiheista maaliin saakka ja pitkään neljännellä tilalla, mutta kilpailua koko matkan selvästi johtanut Azerbaidžanin edustaja kiersi yhden reitin poijuista väärältä puolelta ja menetti näin kultamitalin. Eeva Karppinen petrasi soudullaan viime vuoden neljännen sijansa nyt mitaleille. 

Karppinen oli suoritukseensa tyytyväinen: 

”Annoin kaikkeni tänään. Starttasin vähän takaa, mutta keskityin omaan soutuun ja se kannatti. Olen erittäin iloinen pronssista. Kiitos kaikille tukijoukoille, kyllä soutu on hieno laji!” 

Miesten kaksikoissa Joel Naukkarinen ja Jukka-Pekka Kauppi pääsivät hopeamitaliin kiinni heti lähdön jälkeen ja onnistuivat pitämään toisen sijan aivan viimeiseen käännökseen asti, jossa Ruotsin kaksikko pääsi ohittamaan heidät. Naukkarinen ja Kauppi voittivat näin Suomeen toisen MM-pronssin. 

Naukkarinen urakoi vielä mitalisoudun jälkeen saman matkan miesten yksiköissä sijoittuen viidenneksi. Soutajan päivä oli odotettua työläämpi, kun kaksikkofinaalin lisäksi miesten yksiköiden alkuerät ja finaalit soudettiin sääennusteiden vuoksi kaikki samana päivänä. 

Naukkarisen tunnelmat olivat korkealla pitkän kilpailupäivän jälkeen: 

”Oli upeaa voittaa uran kolmas arvokisamitali coastalissa Jukkiksen kanssa. Sen tekee erityiseksi, koska se oli ensimmäinen kestävyysmatkan MM-mitali ja myöskin ensimmäinen mitali tässä veneluokassa. Jo lämmittelyssä tuli kylmät väreet, kun löysimme meidän parasta soutua ja kisan aikana uudelleen, kun kirkkaimmatkin mitalit olivat käden ulottuvilla.”

“Yksikkökin meni varsin hyvin. Viides sija MM-kilpailussa noin kovatasoisessa veneluokassa on ihan hyvä suoritus, mutta nyt tiedän, mitä teen ensi kerralla paremmin.” 

Jukka-Pekka Kauppi kertoi kilpailusta: 

”Fiilikset on huikeat ensimmäisen coastalin MM-mitalin johdosta! A-finaalissa pystyimme nostamaan selvästi tasoamme alkuerästä, ja soutu sujui todella hyvällä tuntumalla koko matkan. Alkupuolella kisaa oli kaikkein tärkeintä päästä kovalla raastamisella vähän pääjoukosta irti sumpun välttämiseksi poijuilla, ja tässä onnistuimme mainiosti. 

Ensimmäisen pitkän suoran jälkeen oli epäuskoinen tunne, kun takanamme oli kovia olympiatason soutajia, jopa olympiavoittaja, joita en olisi voinut kuvitellakaan kyetä edes haastamaan missään veneluokassa urani aikana. Joelin kanssa saimme kokonaisuuden toimimaan tänään hienosti myös käännöksissä ja pujotteluosuus meni paljon alkueräsoutua sujuvammin. Loppusuoralla piti laittaa vielä aivan kaikki peliin ja varmistaa, ettei Ranska pääse lopussa ohi.”    

Toinen suomalaisedustaja naisten A-finaalissa, Tiia-Maria Rauttola, sijoittui yhdeksänneksi. Rauttola kertoi kilpailustaan: 

”A-finaali oli todella kovatasoinen ja sain puristettua parhaan sijoituksen mitä olen koskaan MM-tasolla naisten yksiköllä soutanut. Alku oli todella hyvää tekemistä, mutta lopun poijupujottelussa olisi pitänyt olla paljon rohkeampi ja röyhkeämpi. Annoin turhan paljon tilaa muille, jolloin menetin muutamia sijoja. Kisasta jäi hyvä fiilis ja tästä on todella hyvä jatkaa päämatkani pariin eli beach sprintiin.” 

Genovan MM-kilpailuissa on yli 600 soutajaa 35 maasta, mukana myös useita Pariisin olympiasoutajia. Coastal-soutu nähdään ensimmäisen kerran olympialajina Los Angelesissa 2028. Kilpailut jatkuvat endurance-matkojen jälkeen samalla kisapaikalla 13.-15.9. beach sprint -matkalla.  

Kuva: Ilona Hiltunen