Rannikkosoudun Beach Sprintin MM-kilpailut päätökseen Italian Genovassa  

MM-kilpailujen ohjelma muuttui useaan otteeseen vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi, ja alkuerien jälkeen jatkoon pääsivät suomalaisista sekakaksikko Aura Forsberg – Olli-Pekka Karppinen sekä miesten U19-juniorien André Salmi ja U19-juniorien kaksikko André Salmi – Kasper Salmi.

Kaksikko Forsberg-Karppinen sijoittui kilpailussa 16 parhaan joukkoon, mikä rohkaisi vasta äskettäin tulevan olympialajin pariin siirtyneitä soutajia harjoitteluun kohti Los Angelesia.

Aura Forsberg kertoo tunnelmista:

”16 parhaan joukkoon pääseminen 36 veneestä oli meidän joukkueelta todella hyvä suoritus. Ensimmäistä kertaa osallistuttiin Beach Sprint -kisoihin vajaa 2 kk sitten ja MM-kisavalinnan jälkeen tehtiin kaikki voitavamme näitä kisoja varten.

”Kisa antoi hyvää osviittaa tulevaisuudelle, että tämä on meidän laji. Olimme aika-ajoissa 10 parhaan joukossa vain alle 5 sekuntia voittajasta, joten heti asetettiin tavoitteet korkeammalle ja 4 parhaan joukkoon pääsemiseksi. Tällä kertaa oli sijoitus 9-16, toki tyytyväisiä ollaan, mutta nälkää jäi reilusti tulevaa varten.”

Olli-Pekka Karppinen jatkaa:

”Lähtöasetelmat näihin kilpailuihin olivat jännittävät. Beach Sprint valittiin syksyllä olympialaisten ohjelmaan ja tiedossa oli, että se tulee näkymään niin osallistujamäärässä kuin kilpailullisen tason nousussa. Teimme valmistautumisessa tietoisen päätöksen jättää viime viikonlopun Endurance-kisat väliin: ne eivät tule olympialaisiin. Keskityimme kustannussyistä Suomessa harjoitteluun ja perusasioihin, onnistuimme mainiosti ja teimme jatkuvasti oikeita asioita.”

”Alkukilpailuissa teimme huippusuorituksen. Väliaikamme puolimatkassa oli 5. nopein ja maalissa jäimme vain 4,5 sekuntia voittajasta. Jatkoimme tästä itseluottavaisin mielin kohti tavoittelemaamme top 4 sijoitusta. Kaikki 16 jatkoon menijää oli sarjassamme 8 sekunnin sisällä. Knockoutiin (kaksinkamppailu) olimme laatineet suunnitelman, jossa 180 asteen päätykäännökseen asti soudamme tarkasti ja varmasti, ja paluumatkaksi laitamme ison vaihteen silmään ja karkaamme vastustajaltamme. Epäonnistuimme kuitenkin käännöksessä, soudimme päätypoijua päin ja käännös meni todella pitkäksi. Saimme paluumatkalla vielä pienennettyä vastustajan saamaa etumatkaa, mutta aikaa käännökseen kului valitettavasti liikaa. Loppusijoitukseen 9.-16. ei voi olla tyytyväinen, mutta kokonaisuutena näistä kisoista saatiin just se oppi mitä tarvitaan ensi vuoden MM-kultaa varten.

”No mutta mitä opittiin? Soutuvauhdissa me ei hävitä maailman parhaille lainkaan – tätä me jo osattiin ounastella. Molemmilla löytyy Beach Sprintiin fysiologisella puolella todella hyvää lahjakkuutta. Lajiharjoittelua tulee tehostaa ja saada lisää resursseja: käännöksiä emme osaa tehdä ja ajoittaa oikea-aikaisesti, vaikeita olosuhteita täytyy treenata jossain muualla kuin Aurajoen rannalla.”

Miesten U19-junioreissa André Salmi sekä kaksikko André Salmi – Kasper Salmi sijoittuivat lopputuloksissa myös 16 parhaan joukkoon.

Valmennuspäällikkö Kjell Karlsson kertoo kilpailuista:

”Olosuhteet täällä olivat aluksi erittäin haastavat ja kisajärjestäjät joutuivat koko ajan tekemään kompromisseja. Tästä syystä perjantaipäivästä tuli Joel Naukkariselle ja Tiia-Maria Rauttolalle kohtalokas, kun ei pystytty toista aika-ajoa järjestämään. Sen sijaan tulokset ensimmäisestä aika-ajosta jäi voimaan ja jatkoon pääsi suoraan 16 ensimmäistä. Normaalisti vain 8 olisi päässyt ja kaikille muille olisi ollut toinen mahdollisuus.”

”Lajin luonteeseen kuuluu yllätyksiä ja sattumia ja näitä osui juuri tämän kerran naisten ja miesten yksiköihin. Miesten yksikön Joelin rannalta lähteminen hieman epäonnistui, kun juuri lähdössä aalto painoi veneen liian ulos rannalta ja veneeseen pääsy hankaloitui. Siinä menetettiin monta arvokasta sekuntia. Naisten yksikössä Tiia-Maria joutui taas väistämään muunmaalaisen boat handlerin tekemällä pienen koukun alkujuoksussa. Eikä jälkeenpäin tehty protesti auttanut.”

”Jonkun verran ‘kapinaa’ syntyi kilpailupäivän jälkeen, moni maa Suomi mukaan lukien kritisoivat järjestäjiä, miksi ei esim. kilpailuja olisi voitu jatkaa myöhemmin illalla, kun tuuli laantui, tai ottaa ns. varapäivä käyttöön. Tällä kertaa siitä ei ollut apua. Toivottavasti tulevaisuudessa pystytään ennalta ehkäistä tällaista ja muokata kilpailuohjelma sellaiseksi, että kaikilla olisi mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet.”

Finaaleista keskeytettyjen aika-ajojen jälkeen ulos jäänyt edellisviikon Endurance-matkan MM-mitalisti Joel Naukkarinen kommentoi kilpailuja:

”Valitettavasti meni sattuman määrittämäksi näiden kilpailujen tulokset. Osa pääsi soutamaan lähes tyynessä ulos ja hyvässä surffissa takaisin, osalla taas isoa vasta-aaltoa ulos ja tyyntä takaisin. Jokusella taas kävi isompi vahinko lähdössä tai rantautuessa. Noiden myötä tippui moni huippusoutaja ulos kisoista jo aika-ajossa ja myös loppukilpailut hassusti, kun tulee knockout-vaiheessa pareja, missä kohtaa jo alussa A-finalistitason veneet ja toisaalta kokemattomat veneet. Osa taas saa helpon vastustajan ja sen perään esimerkiksi väsytetyn kärkiveneen. Noin erikoisen ensimmäisen aika-ajon ja soutamatta jätetyn toisen aika-ajon seuraukset välittyvät siis ihan mitalikamppailuihin asti, joita moni täällä kummastelee.”

”Omalta osaltani jatkan keskittymistä niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Nyt se tarkoittaa vuoden verran lisää kärsivällisyyttä seuraavia kisoja odottaessa ja lajin kannalta mahdollisimman hyvin suunniteltua harjoittelua.”

Naukkarisen ohella kovan kohtalon alkuerissä koki Tiia-Maria Rauttola:

”Omat Beach Sprint -kisat olivat tältä erää paketissa. Lähtökohtaisesti coastal-soutu ja erityisesti Beach Sprint on arvaamattomia lajeja; kisoissa ei mitata vain urheilijan kuntoa ja taitoa soudussa, mutta myös kykyä arvioida rantaa, aaltoja ja tuulta.”

”Kilpailujen ranta on vähintään todella haastava, joku voisi arvioida, että jopa vaarallinen tähän lajiin. Rannan jyrkkä malli ja isot kivet johti jo pienessä aallokossa useisiin loukkaantumisiin ja vaaratilanteisiin myös hyvin kokeneilla soutajilla. Tilannetta ei helpottanut kilpailujärjestäjän päätös, ettei ennen kisaa kukaan saanut harjoitella rantautumista ja harjoitusvuoroja oli kokonaisuudessaan joko nolla tai yksi per venekunta.”

”Omalla kohdalla harmitus on suuri, koska erinäiset kisapäätökset ja häiriöt kisan aikana johti siihen, etten pystynyt parhaimpaani. Ensimmäisen (ja viimeisen) kisan jälkeen olin täynnä intoa päästä näyttämään, mihin pystyn, mutta se jäänee nyt seuraaviin kisoihin. En voi todeta muuta kuin että mielenkiintoiset kisat, paljon oppeja jatkoon ja omaa henkistä kasvamista urheilijana, mutta myös onnistumisia. Onneksi meidän tiimillä on ollut hauskaa ja kaikki meistä tietää, että olen kunnossa ja huippusuoritus odottaa tulemistaan.”

André ja Kasper Salmi kommentoivat:

”Saimme soudettua molemmissa junioriluokissa hyvät aika-ajot haastavista keliolosuhteista huolimatta. Kaikissa lähdöissä käytettiin keliolosuhteiden takia kolmea boat handleria, ja lähdöt sujuivat onnistuneesti Suomen joukkueelta. Yksikön knockoutissa André oli piinallisen lähellä voittoa, mutta uusiseelantilainen voitti kisan viime metreillä. Eroa oli aika-ajoissa noin sekunti, knockoutissa 2 sekuntia. Kaksikon knockoutissa asettui vastaan erittäin kovaksi vastukseksi Peru. Peru voitti erän ylivoimaisesti yli 10 sekunnilla, mutta aikojen perusteella olimme taas noin 13.”

”Kaksikkosoudun aikana selostaja nosti esiin kilpailujen nuorimman soutajan: Kasper Salmi, jolla ikää vain 14 vuotta, ja totesi, että Kasperilla on vuosia jäljellä kilpailla lajin parissa. Hieno huomionosoitus FIN-soutajalle.”

”Olen tyytyväinen soutuuni ja siihen, etteivät tekniset ongelmat ratkaisseet kisoja vaan paremmuus ratkaistiin soutamalla”, totesi André Salmi.

”Aika-ajot jännittivät minua, koska emme päässeet harjoittelemaan kaksikolla ennen kisoja Genovassa tuulisen sään takia. Hyvä tulos yllätti minut ja Andrén, joten knockout-kisaan mentiin taistelemaan”, kommentoi Kasper Salmi.

Valmennuspäällikkö Karlsson kommentoi kilpailujen päätteeksi:

”Kuten oli ounasteltavissa, tämän vuoden Beach Sprint oli kerännyt ison nipun Pariisin osallistujia. Tämän johdosta taso oli taas astetta kovempaa kuin aikaisemmin. Kokonaisuudessa Suomen soutajat odottavat innokkaina vuoden 2025 arvokisoja.”

Kuvassa Aura Forsberg, Photo: Copyright World Rowing / Benedict Tufnell