SM-Ergomaraton päätti sisäsoutukauden takatalvisessa kelissä ennätysten tahdittamana

Lauantaina huhtikuun 20. päivä kilpailtiin perinteinen 22. Ergomaraton, jossa ratkottiin naisten puolimaratonin, miesten kokomaratonin sekä nuorissa tunnin suodun Suomen mestarit. Kilpailu järjestettiin hybridikisana ja soutusuoritus oli mahdollista tehdä kisahubeissa tai kotoa. Eniten soutajia oli järjestävän seuran, Keravan Urheilijoiden kisahubissa Tuusulanjärven rannalla Gustavelundissa, Hämeenlinnan soutajien kisahubi voitaneen nimetä kisojen nuorisohubiksi, sillä suurin osa nuorista souti tuloksensa Kipinäniemessä.

Tulosten lisäksi ennätyksiä tehtiin myös ilmoittautumisissa. Kilpailuun oli ilmoittautunut 100 soutajaa, joista ulkomaalaisia 8, nuoria 13 ja slideilla soutavia 14. Tämän lisäksi päivän aikana 3 naista souti kokonaisen maratonin ja kaksi miestä nautiskeli 100 kilometrin matkan. Myös ensikertalaisia oli jälleen useita mukana.

Suomen ennätyksiä päivän aikana soudettiin kaikkiaan 10. M16-sarjassa soutanut, mutta ikänsä puolesta vielä M12-sarjaa edustava Keravan Urheilijoiden Emil Passinen souti 60 minuutin aikana  10 250m, joka on M12-sarjan SE. W16-sarjassa voittoon Suomen ennätyksellä souti Hämeenlinnan Soutajien Peppi Niemelä (11 861m) ja hopealle ennätti seuratoveri Aino Rokkanen, jonka tulos (11 725m) on W14-sarjan Suomen ennätys. Hämeenlinnalaisten nuorten ennätystehtailua täydensi vielä Camilla Uschanow W18-sarjan tuloksella 12 405m. M18-sarjan voittoon SE-tuloksella ylti Keravan Urheilijoiden Lassi Niemi.

Ergomaratoneja on harvoin soudettu ilman maailmanennätyksiä, eikä tämä kerta tehnyt poikkeusta. Lohjan Seudun Soutajien Eija Sairanen urakoi slideilla maratonin W40-sarjan maailmanennätyksen arvoisesti ajassa 2.57.25,5, aika on luonnollisesti myös Suomen ennätys. Eijan vierellä maratonin SE-aikoihin ylsivät staattisilla soutulaitteilla Vihtavuoren Pamauksen Sanna Piili (W40, aika  2.57.35,0) sekä Mikkelin Soutajien Laura Salonen (W50Lwt, aika 3.06.30,7).

Masters-sarjojen muista Suomen ennätyksistä vastasivat Jouteleen Maija Virta (W60, 1.35.08,3) sekä Voiton Soutajien Olli Lattu (M60Lwt, 2.48.04,9). Miesten sarjassa nopeinta vauhtia piti isäntäseuran Pekka Lensu, joka kellotti ajan 2.38.32,8. Voiton Soutajien Mika Virsu M50-sarjassa onnistui toisena alittamaan maagisen 2:40 rajan.

Sadan kilometrin matkan päivän aikana taittoivat Hämeenlinnan Soutajien Kimmo Oksanen (M40) aikaan 7.39.37,9 sekä Nesteen Soutajien Crister Nyberg (M) aikaan 7.25.41,5. Kisahubeista saatujen videoiden perusteella kumpikin miehistä saavutti maaliviivan hyvävoimaisena ja hymy huulilla.

Vaikka sisäsoudusta onkin kyse, tälläkin kertaa sää puhututti. Gustavelundissa soutupaikkana toimi ulkoterassin teltta, jossa lauantain keväinen, tai ehkä jopa takatalvinen sää mahdollisti raikkaat olosuhteet kisasuoritukselle. Kuumaverisimmät tekivät kisasuorituksensa ulkona lyhythihaisissa, samalla kun katsojat kaivelivat varustekasseistaan lämpimämpää päälle. Säästä huolimatta kisassa oli lämmin tunnelma ja kaikkia kannustettiin soutajia yli seurarajojen. Näistä tunnelmista on jälleen hyvä siirtyä avovesikauteen.

Keravan Urheilijat kiittää ja onnittelee osallistuneita ja toivottaa kaikille mukavaa kesää!