Helsingin Silakkamarkkinoiden avajaispäivän ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan rotaryklubien järjestämä varainkeruutempaus Silakkasoutu, joka oli tänä vuonna 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjan loppuhuipennus ja osa Suomi 100 -ohjelmaa. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen palkitsi kaupungintalon silakkalounaalla kolme vuoden innostavinta vesistötekoa.
Silakkasoutu alkoi aamupäivällä Finlandia-talolta ja Töölönlahdelta, josta 17 kirkkoveneellistä soutajia saapui Kauppatorille klo 12 jälkeen Helsingin Suomalaisen Klubin puhallinorkesterin tahdittamana. Yli 250 soutajaa tuli Helsinkiin ympäri Suomea ja Eurooppaa, mukanaan mm. rotaryjoukkue Italiasta ja 27 rotaryvaihto-oppilasta eri puolilta maailmaa. Vaihto-oppilaille Silakkasoutu oli erityisen elämyksellinen tapahtuma, koska monet eivät ole koskaan soutaneet ja samalla aukesi aivan uudenlainen näkökulma syksyiseen Helsinkiin. Matkan varrella kaikissa veneissä mitattiin meriveden tilasta kertovaa näkösyvyyttä. Soutu päättyi perinteiseen silakkalounaaseen kaupungintalolla, jossa tänä vuonna myös jaettiin tunnustukset kolmelle suomalaiselle vesistöteolle.
100 suomalaista vesistötekoa -kampanjassa nostettiin vuoden aikana esiin kymmeniä tapahtumia, talkoita, tempauksia ja hankkeita, joita kansalaiset ja yhdistykset ovat tehneet vesien suojelemiseksi. Mukaan ilmoitettiin vaikuttava lista erilaisia hienoja vesistötekoja, joiden kautta ympäristössä on saatu yhdessä tehden aikaan merkittäviä parannuksia. Äänestettäviksi valitut 10 olivat erityisen innostavia ja ympäristökasvatuksellisia, sekä edustivat erilaisia kunnostuskohteita ja tapahtumia eri puolilta Suomea.
Rotareiden Etelä-Suomen piirikuvernööri Liisa Stjernberg toivotti osallistujat tervetulleiksi Silakkasoudun päätöslounaalle. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen saapui onnittelemaan ja jakamaan Kari Alakosken käsintehdyt Jokihelmi-taidelasimaljakot äänestyksessä eniten kannatetuille kolmelle vesistöteolle:
– Vesiensuojelun onnistumisen edellytys on, että se onnistuu yhdistämään monenlaisia ihmisiä tekemään töitä lähivesiensä hyväksi ympäri Suomen, ja Suomi 100 -teema Yhdessä sopiikin erityisen hyvin vesiensuojeluun, iloitsi Tiilikainen. – Puhdas vesi on maailman tärkein luonnonvara, ja maailman vesipula auttanee meitä suomalaisia arvostamaan runsaita vesistöjämme entistäkin enemmän. Töitä riittää edelleen vesiemme tilan parantamiseksi.
Palkitut vesistöteot ovat aakkosjärjestyksessä Honkalanrannan luonnonsuojelualue Hämeenlinnassa, jossa on talkoovoimin ja laajalla tuella kunnostettu ja entistetty tärkeää virkistysaluetta; Iijokisoutu Taivalkoskelta Pudasjärvelle, joka on jo 35-vuotinen perinne paikallisen vanhan jokikulttuurin ylläpitämiseksi, luontoarvojen tukemiseksi ja tiedon jakamiseksi virtavesien tilasta; ja Jäälinjärven talkookunnostuksissa Oulussa on selvitetty järven tilaa ja kuormitusta, kunnostettu valuma-aluetta sekä toteutettu hoitokalastusta ja yhteiskunnallista vaikuttamista.
Silakkasoudun osallistumismaksuilla kerättävät varat kohdistetaan Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistykselle jatkuvatoimisiin vedenlaadun mittauksiin Vantaanjoen valuma-alueella, jossa asuu yli miljoona suomalaista. Näin vesistöjen tilan seurannan luotettavuus ja tarkkuus paranevat merkittävästi ja vesiensuojelutoimia voidaan kohdistaa tehokkaammin. Keräyksen ansiosta on vuonna 2018 mahdollista jatkaa entistä kattavampia mittauksia, joiden tuloksia voi seurata reaaliaikaisesti netissä. Yhteensä Silakkasouduilla on aiemmissa neljässä soudussa kerätty jo lähes 40 000 euroa vesiensuojeluun.
Silakkasoudun suojelijoita ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjan takana Silakkasoutua järjestävien rotareiden lisäksi olivat Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ja Vesistökunnostusverkosto/SYKE. Yhteistyökumppaneina on lisäksi mm. useita yrityksiä, Finlandia-talo sekä Helsingin kaupunki, Itämerihaaste ja Silakkamarkkinat.
Lue lisää palkituista vesistöteoista täältä.
Lue lisää Silakkasoudusta täältä.
Lisätietoja:
Markku Juhola, Silakkasoudun ohjausryhmän pj., Hausjärvi-Riihimäen rotaryklubi, puh. 0400 444 714
Hannele Kauranne, Helsinki Finlandia Hall Rotaryklubi, puh. 0400 618 439
Lähde: Silakkasoudun tiedote 1.10.2017