Sisäsoudun aloittelijan opas valmistunut

13.12.2021 Soutu Yleinen

Sisäsoudun aloittelijan opas on julkaistu. Videot katsottavissa Youtubessa.
Sisäsoudun aloittelijan opas on julkaistu. Videot katsottavissa Youtubessa.

Kunto- ja terveysliikkujille suunnattu sisäsoudun aloittelijan opas on valmistunut. Videot julkaistaan muun muassa Melonta- ja Soutuliiton YouTubessa sekä sosiaalisen median kanavissa.

Sisäsoutu on tehnyt nousua viime vuosina ja nyt tehty opas tulee helpottamaan soutamisen aloittamista kunto- ja terveysliikkujien parissa. Opinnäytetyönä syntynyt Sisäsoudun aloittelijan oppaan on tarkoitus vastata lajia koskevaan kysyntään. Oppaan teki opinnäytetyönä Haaga-Heliassa ammattikorkeakoulusta Vierumäeltä Liikunnanohjaaja (amk) marraskuussa 2021 valmistunut Ilona Köckritz-Perkiö – sisäsoutaja itsekin. 

-Opinnäytetyöni pääajatus oli ”sisäsoudun hyvän” jakaminen. Oman sisäsoutajan polun ja liikunta-alan opintojen kautta vahvistui havainto, kuinka haastavaa kuntoilijan on löytää sekä saada perustietoa sisäsoututekniikasta eli miten soutaa oikein. Yllättävän harvat aktiivisetkaan liikkujat tai urheilijat tietävät sisäsoututekniikan perusteista tai soudun harjoitustavoista, saati tavalliset kunto- ja terveysliikkujat. Tarve puuttuvan tiedon paikkaamiseksi todettiin yhdessä Melonta- ja Soutuliiton toiminnanjohtajan Hannu Hämäläisen kanssa ja ehdotus aloittelijan sisäsoutuoppaan tekemisestä karahti ilmoille, muistelee Köckritz-Perkiö.

-Monesti näkee soutulaitteella vain lämmiteltävän, vaikka soutuergosta olisi paljon muuhunkin. Lisäksi turhan usein vastusta ei säädetä itselleen sopivaksi, vaan soudetaan kovimmalla mahdollisella vastuksella ja teknisesti heikolla tasolla. Toki soutulaitteella saa hien pintaan näinkin, mutta kun toistoja tulee runsaasti, virheelliset toimintatavat saattavat kostautua, toteaa Köckritz-Perkiö.

Kohderyhmä keskiössä

Suurin työ opinnäytetyöprosessia tapahtui taustaosan kirjoittamisessa, joka tapahtui kesän 2021 aikana. Taustan teoriapohja ja sisäsoudun aloittelijan opas nojautuu taidon oppimisen pedagogiikkaan yhdistettynä sisäsoudun tietoperustaan. Kuitenkin tärkein osa opinnäytetyössä ovat oppaan videot, jotka ovat tarkoitus saada leviämään laajalle kunto- ja terveysliikkujien keskuudessa.

– Videoiden kuvaaminen tapahtui jo kesällä ja syksyn aikana niitä editoitiin useampana päivänä liiton toimistolla Sinin kanssa. Editoinnin yhteydessä videoita pilotoitiin kohderyhmällä, jotta saatiin kunto- ja terveysliikkujan näkemys materiaalin toimivuudesta ja käytettävyydestä. Saatujen kommenttien perusteella tehtiin vielä tarvittavia muutoksia. Pilotointi olikin tärkeä osa videoiden viimeistelyä, kertoo Köckritz-Perkiö oppaan tekemisestä.

– Otimme tarkasti huomioon oppaan kohderyhmän videoita tehdessä. Nyt julkaistavat videot kertovat lyhyesti, ytimekkäästi ja kansantajuisesti tärkeimmät ydinkohdat, joiden avulla saa harjoitettua ja paranneltua omaa soutua, sanoo Köckritz-Perkiö.

-Tavoitteena oli luoda helppokäyttöinen ja kaikkien saatavilla oleva materiaali, joka on käytettävissä siellä missä tapahtuu eli soutulaitteen äärellä. Verkossa julkaistavat videot olivat siten luonnollinen valinta oppaan toteuttamiseksi. Lyhytkestoisten videoiden katsominen sujuu mutkitta kännykällä tai tabletilla, sanoo Köckritz-Perkiö oppaasta.

Asiantuntijoilta tukea opinnäytetyöhön

Mukana oppaan työstämisessä hyödynnettiin sisäsoudun asiantuntijaryhmää, johon kuuluivat mm. soudun valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen, sisäsoudun lajipäällikkö Kirsi-Maria Pänttönen sekä soutuvalmentaja ja kilpasoutaja Marika Laaksonen. Videoiden suunnittelussa ja editoinnissa oli mukana Melonta- ja Soutuliiton viestintä- ja seurapalvelukoordinaattori Sini Rönnqvist.

-Sain paljon arvokasta oppia sisäsoudun asiantuntijoilta opinnäytetyöprojektin aikana. Suuri kiitos erityisesti Marika Laaksoselle työn sparraamisesta ja kuvauspäivän aikana paikalla olosta ja ohjaamisesta, kiittää Köckritz-Perkiö mukana olleita panoksestaan opinnäytetyöhön.

-Opinnäytetyöstä tuli ”enemmän kuin opinnäytetyö”, koska tarkoitukseni oli imeä mahdollisimman paljon tietoa sisäsoudusta ja lisätä omaa osaamista. Tavoitteena on jalkauttaa sisäsoutuosaamista yhä enenevissä määrin sitä tarvitseville sisäsoutukoulutuksen merkeissä (oma yritys) sekä kasvattaa lajin tunnettuutta, sanoo Köckritz-Perkiö valmistumisensa jälkeen. 

Sisäsoudun aloittelijan opas kattaa seuraavat videot (YouTube):

 

KUKA – Ilona Köckritz-Perkiö

Koulutus: Kasvatustieteiden maisteri, Liikunnanohjaaja (AMK) ja H-H Personal Trainer

Työ: ruoka-asiantuntija (Valio) ja liikunta-alan yrittäjä (doofit) – ydintekemisenä sisäsoutukoulutus ja pt-palvelut, jossa liikunta & ruoka elämäntapamuutosten keskiössä.

Oma liikuntatausta: judo, paini, juoksu, triathlon, crossfit sekä sisäsoutu (kilpailee N40-sarjassa). Kilpaillut myös kirkkovenejoukkueessa.

Seuratausta soudussa: Joutele ja KeU

Asuu Vantaalla miehen, kahden lapsen ja koiran kanssa