Soutujoukkue mukana Baltic Openissa Latvian Jurmalassa

27.7.2012 Soutu Yleinen

Parin viime kesän hyvien kokemusten perusteella päätti joukko kansainvälistä kisakokemusta kaipaavia soutajia lähteä testaamaan tasoaan avoimiin Baltian mestaruussoutuihin Latvian hiekkarannoistaan kuuluun Jurmalaan 20.–21.7.2012

Keväällä viritelty keskustelu muuttui todeksi, kun yhteensä viiden soutuseuran (JSV, TAKO, TS, VS ja VVV) edustajat huolto- ja valmentajajoukkoineen hankki liput laivaan ja pakkasi veneet Valkeakosken traileriin. Baltian mestaruuskisoissa soudetaan 1. päivänä 2000 m ja toisena päivänä sprinttimatka 500 m.

Tallinnasta iltapäivällä lähdettyämme ajoimme peräti kuusi tuntia ennen kuin löysimme Latvian soutajien keskukseen, joka samalla toimii sisäoppilaitostyylisenä soutulukiona. Kokosimme veneet valmiiksi ja jätimme ne sinne siirtyen majapaikkaamme, joka myös oli sisäoppilaitos – tällä kertaa puutarhaoppilaitoksen – ja tasoltaan hiukan vaatimattomampi kerrosvessoinen ja –suihkuineen, jonka vesi jätti iholle rikin ja raudan sekaisen kestotuoksun. Aikaisin aamulla testasimme souturadan Lielupe -joella. Suojaisa paikka – onneksi sillä tuuli oli melko voimakas molempina päivinä. Tänä vuonna Baltian maiden osanottajamäärät olivat hieman edellisvuotta pienemmät, johtuen edellisviikonlopun U23MM -kisoista, jossa oli ollut laaja Baltian maiden edustus urheilijoineen ja toimitsijoineen.

Tällä kertaa karsinnat oli tarpeen käydä ainoastaan miesten yksikössä, missä Matti hoiti A-finaalipaikan tyylikkäästi kotiin. Finaaleissa kyyti oli odotetun kovaa, ja pääasiassa meille jätettiin sijoituksia lähtöön osallistuvien Baltian maiden soutujoukkueiden taakse. Tuloksellisesti hopeiset mitalit lyötiin käteen miesten 2x -luokassa, jossa Takon kevyen luokan miehistö J-P ja Joonas Petäjäniemi souti kolmen veneen kisassa molempina päivinä kakkoseksi. A-junioritytöissä Takon Johanna Helenius oli 2000 m matkalla neljän soutajan joukossa 3. Naisten 2x oli molempina päivinä myös kolmas – tosin miehistöt vaihtelivat: 1. päivänä kaksikon soutivat JSV:n Anmari Järvinen ja Turun Sanni Jyrkkänen, 2. päivänä miehistönä oli Takon Johanna Helenius ja Nea Toivanen. A -poikien yksikössä Vuoksen Samuli Cederström oli molempina päivinä 3. ja Nesteen Joonas Jousimo neljäs. Nelossijan kuittasivat myös naisten yksikössä Nea Toivanen 2000 m matkalla ja Sanni Jyrkkänen 500 m matkalla sekä miesten perämiehetön kaksikko Matti Jääskeläinen – Hannes Niemelä myös 500 m matkalla. 5. sija oli tuomisina Vesiveikkojen Tiina Ojalalla perjantain ja Anmarilla lauantain kisasta. Kuudes sija merkattiin Valkeakosken Matille molempien päivin yksikössä ja Tiinalle lauantain sprintin yksikössä.

Valitettavasti hyvässä soutuiskussa ollut Valkeakosken Eero Hirvijoki joutui jättämään kisat väliin loukattuaan juuri ennen kisoja selkänsä. Hän oli kuitenkin mukana matkalla antamassa huoltopuolella erinomaista tukea kaikille soutajille.

Kisojen päätyttyä lauantaina pääsimme viettämään loppupäivää Jurmalan kuuluisilla hiekkarannoilla. Baltialaiset olivat kovin mielissään mukanaolostamme ja toivottivat meidät mukaan ensi vuoden kisaan Liettuaan, missä kisat käydään Trakain kansainväliset mitat täyttävällä radalla. Mukana olleilla soutajilla oli yhteinen kanta siitä, että ensi vuonna otetaan tämä reissu uusiksi.

pexip