Freestylemelonnan SM-kilpailut 15.6. Kotkassa

Ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen Etelä-Suomessa järjestettävät freestylemelonnan SM-kilpailut kokoavat Suomen koskimelonnan huiput Kotkan Kymijoelle. Kilpailupaikkana toimiva Kinkkubingo-stoppari tarjoaa yleisölle helposti tavoitettavan näköalapaikan maailmanluokan freestylemelojien näyttävien suoritusten seuraamiseen.

Lauantaina 15.6. Kymijoki kokoaa kolmisenkymmentä Suomen parasta koskimelojaa ratkaisemaan freestylemelonnan suomenmestaruudet. Kilpailupaikkana toimii erittäin vaativa stoppari, Kinkkubingo, jossa kokeneet melojat pääsevät esittämään osaamistaan näyttävissä ja ilmavissa freestyleliikkeissä. Kokemattomammilta melojilta haastava kilpailupaikka vaatii kylmähermoisuutta, varsinkin kun kosken virtaama on varsin alhaisella tasolla. ”Kinkkubingo on nyt vaativassa kunnossa. Vettä on vähän, joten liikkeet täytyy tehdä todella tarkasti, ettei kolistele pohjakallioon ja tipahda pois stopparista”, järjestävän seuran, Kohinan, puheenjohtaja Antti Paavilainen sanoo. Lisämausteen kilpailuihin tuo se, että SM-kilpailut ovat samalla toinen katsastuskilpailu syyskuussa USA:ssa järjestettäviin MM-kilpailuihin.

”Miesten sarjassa odotettavissa on todella kovatasoinen kilpailu, jossa semifinaaliin 10 joukkoon pääseminen vaatii onnistuneen suorituksen. Finaalissa on luvassa maailmanluokan freestylemelontaa, jossa mitali irtoaa vain huippusuorituksella”, Paavilainen kertoo. Miesten sarjan kovimpia suosikkeja ovat hallitseva suomenmestari Tuomas Kaukola, joka on käynyt säännöllisesti Kymijoella harjoittelemassa, viime vuoden SM-kakkonen Tuomas Kuronen, sekä kotikoskessaan melova viimevuotinen olympiakomitean tukivalmennettava ja nuorten MM-nelonen Teemu Väliahdet, joka on hakenut kevään mittaan kisakuntoa mm. Ugandan peliaalloilla.

Naisten sarjassa suomenmestaruuden kovin taisto käytäneen Kymijoella säännöllisesti harjoittelevan kylmähermoisen Paula Suursepän ja vallitsevan suomenmestarin Jonna Kurosen välillä.

Ikämiesten sarjassa hallitseva suomenmestari Janne Varonen saa olla varuillaan, sillä ensimmäistä vuottaan ikämiesten sarjassa melova Aapo Halonen ja ikäluokassa jo parikymmentä vuotta melonut, kotikoskessaan melova Jukka Ollikainen antavat takuuvarmasti kovan vastuksen.

Juniorityö alkaa myös kantaa hedelmää ja kilpailuihin osallistuu tänä vuonna huomattavan paljon nuoria melojia. Ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa nähdään poikien lisäksi myös erillinen tyttöjen juniorisarja.  Poikien sarjassa ennakkosuosikin viittaa kantaa hallitseva suomenmestari Vili Volotinen ja tyttöjen sarjassa veljensä Juuson jalanjälkiä seuraava Vilma Karttunen.