Karjaluoto ja Tuominen yksinsoudun valtiaat Sulkavalla

15.7.2013 Soutu Yleinen

Seitsemän kertaa peräkkäin Sulkavan Suursoutujen miesten yksinsoudun 60 kilometrin Suomen mestaruuden vienyt Jari Kuhno löysi lauantaina voittajansa. kun Oulun Kilpa-Veljien Heikki Karjaluoto iski puolivälin jälkeen kaasun pohjaan. Naisten mestaruus meni tänäkin vuonna Hanna Tuomiselle.

Karjaluoto souti loppuajaksi 5.14.16 voittaen viimeisillä kilometreillä hieman höllänneen Kuhnon reilulla kolmella minuutilla. Kolmas oli Kouvolan Soutajien Joni Närhi.

Kaksikko souti yhtämatkaa puoleen väliin, kunnes Karjaluodon nykäys aiheutti nopeasti minuutin etumatkan. – Tasaista puurtamista oli minulla tänään eikä rytminvaihdosta löytynyt. En Heikin iskiessä toisaalta yrittänytkään vastata, vaan säästelin vielä siinä vaiheessa. Kyllä hän lähti kuin lintu oksalta, Kuhno myönsi.

Karjaluoto oli valmistautunut tämän vuoden kilpailuun huolella. Vaikkei miehen talviharjoitteluun ergo-soutu kuulukaan, on tänä kesänä ehditty tehdä voittoon
tarvittava soutukunto. – Tein tätä varten pitkiä harjoituksia ja se kyllä näkyi. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana yksiköllä, joten se oli vielä vähän harjoittelua.
Karjaluodon parhaat matkat ovat 10 ja 25 kilometrin välillä. Jyväskylässä viikko sitten oli oululainen 50 sekuntia Kuhnoa parempi kympillä. – Sain siitä henkisen yliotteen, Karjaluoto näki.

Tuominen jälleen naisten mestari

Naisten yksinsoudun SM-kultaan souti Kouvolan Soutajien Hanna Tuominen, jonka aiemmat mestaruudet olivat vuosilta 2008, 2009, 2011 ja 2012. Omissa nimissä oleva vuoden 2009 reittiennätys jäi 43 sekunnin päähän kellojen pysähtyessä aikaan 6.01.54.

– Oli kyllä todella rankkaa. Aika kuuma oli ja loppupuolikkaalla vastatuuli hidasti vauhtia. Alku tultiin kovaa ja taisin olla alle kuuden tunnin vauhdissa. Aika on kuitenkin ihan ok. Tuominen ei myönnä kuuden tunnin olevan erityinen tavoite.

– Pelkään tätä matkaa ja tavoite on päästä aina mahdollisimman nopeasti pois. Nytkin puolentoista tunnin kohdalla mietin, että mitä minä täällä teen, Tuominen nauroi. Toiseksi souti Sulkavan Urheilijoiden Eija Härkönen ajalla 6.25.12. Kolmas oli Jouteleen Salla Ruosaari kaksi ja puoli minuuttia Härkösestä.

Teksti: Joni Jäntti