Karjaluoto puuveneiden yksinsoudun Suomen mestariksi jälleen Sulkavalla

13.7.2014 Soutu Yleinen

Sulkavan Suursoutujen yhteydessä kilpailtavissa puuvenesoudun 60 km Suomen mestaruudet ratkottiin eilen pienveneiden osalta.

Vuosi sitten Jari Kuhnon seitsemän yksinsoudun voittoputken Sulkavan Suursoutujen kuninkuusmatkalla katkaissut Heikki Karjaluoto uusi Suomen mestaruutensa 60 kilometrin matkalla lauantaina.

37-vuotias Oulun Kilpa-Veljien soutaja oli ylivoimainen parantamalla vuoden takaista voittoaikaansa kaksi sekuntia ajalla 5.14.14. Kakkoseksi kiskoi Lohjan Seudun Soutajien Timo Juusti yli kuusi minuuttia voittajasta. Pronssia sai kovan taistelun jälkeen Evijärven Urheilijoiden Riku Lehto jo lähes 18 minuuttia Karjaluodosta jääneenä.
Kärkikolmikko Karjaluoto, Juusti ja Kuhno muodostui jo varhaisessa vaiheessa.
– Ensimmäinen tunti mentiin noin 12,5km/h-vauhtia. Puolentoista tunnin kohdalla kiristin vastatuulessa ja aika nopeasti tuli minuutin ero Juustiin, Karjaluoto kertasi kisaa.
45-vuotiaan Kuhnon matkanteko päättyi puolimatkassa Hirviniemessä, kun puutuvat jalat estivät täysipainoisen soutamisen.

Karjaluoto nautti soutamisesta ensimmäiset tunnit, mutta puolimatkan jälkeen sivutuuli alkoi hidastaa matkantekoa. – Sivutuuli keikuttaa herkästi yksikköä. Tuntui kuitenkin, että voitto tuli helpommin kuin vuosi sitten. Homma oli hanskassa koko ajan, eikä aivan kaikkea tarvinnut lopussa laittaa peliin. Karjaluoto odotti, että Kuhno tarjoaisi kovan vastuksen ja tiesi Juustin olevan hyvässä kunnossa. – Juustia vastaan en ollut tänä kesänä vielä soutanut.

Juusti oli toinen myös vuonna 2011. Mies piti tämänvuotista soutuaan parhaanaan Sulkavalla, vaikka jäikin hieman omasta ennätyksestään. – Ongelmia oli juomien kanssa. Puolitoista litraa meni veneen pohjalle ja 25 kilometrin kohdalla oli juomat loppu. Sain myöhemmin juomaa, mutta ei ollut mahdollisuuksia vastata Karjaluodolle.

Juustilla oli alla uusi vene, johon mies oli tyytyväinen. – Paras vene, mitä minulla on ollut. Liukuu hyvin ja on helppo soudettava. Karjaluoto uskoo, että Kuhno tulee haastamaan nuoremmat vielä Sulkavalla. – Kyllä Jari tekee comebackin. Jyväskylässä soudimme tasaisesti kymmenen kilometriä viikko sitten, joten kyllä hän kunnossa on, Karjaluoto vakuutti.

Tiitinen palasi naisten mestariksi

Sulkavan Urheilijoiden Kaisa Tiitinen palasi neljän vuoden tauon jälkeen voittajaksi kotivesillään naisten yksinsoudussa. Vuosina 2006, 2007 ja 2010 Suomen mestaruuden voittanut Tiitinen oli alkumatkasta takaa-ajajana, kun miesten voittajan Heikki Karjaluodon vaimo Suvi Karjaluoto avasi kilpailun kovaa.

Kietävälän lossin kohdalla 25 kilometrin jälkeen alkoi kuitenkin Karjaluodon parhaimmillaan vajaassa minuutissa käyneen johdon kiinniottanut Tiitinen tehdä pesäeroa. Ensimmäistä kertaa yksiköllä soutanut Karjaluoto putosi lopulta kolmanneksi, kun Jouteleen Salla Ruosaari nousi hopealle tasan 12 minuuttia voittoajan 6.17.39 soutaneesta Tiitisestä.

– Kohtuullinen soutu. Aika ei ollut erityinen, mutta näköjään oli muillekin hidas keli, tasan kymmenen minuuttia vuonna 2009 soutamastaan ennätyksestä jäänyt Tiitinen kommentoi.
Tiitinen on aiemmin voittanut myös pari- ja vuorosoudussa ja vuosi sitten kilpaili kirkkovenelähdössä. – Minulla on kolme pientä poikaa ja nuorimmainen oli tuolloin imetysiässä, Tiitinen kertoi.

Kankkunen jaksaa vuodesta toiseen

Sulkavan Urheilijoiden Suursoutujen legenda, vuonna 1991 soudetun huikean reittiennätyksen 5.04.50 omistava Ari Kankkunen on tuttu näky yksinsoudun kärkipäässä, vaikkei toki enää aivan nuorempiensa tahdissa pysykään. Kankkunen otti yli 50-vuotiaiden Suomen mestaruuden ajalla 5.33.53, joka oli kuudenneksi nopein kaikki yksinsoutajat mukaan lukien. Toiseksi nopein 50-vuotias oli toinen soutulegenda Sulkavan Tarmon Jyrki Kasanen ajalla 5.37.38, muttei omaa lisenssiä, eikä näin ollen ollut mukana taistelemassa SM-mitaleista.

Yli 50-vuotiaiden naisten voiton nappasi valtavan kasan SM-mitaleita urallaan kahminut SU-41:n Leila Mainiemi ajalla 6.33.04. Alle 23-vuotiaiden kärkikaksikkona olivat Sulkavan Urheilijoiden veljekset Juho ja ensimmäistä kertaa Partalansaaren kiertänyt Santeri Mikkonen. Saman seuran Tanja Raivio otti hopeaa yli 40-vuotiaissa naisissa. Savonlinnan Soudun Pasi Herranen oli yli 40-vuotiaiden miesten kolmas. SU-41:n Eino Pellinen souti yli 70-vuotiaiden pronssia.

Teksti: Joni Jäntti