Meripelastuksen hälytysnumero muuttuu

7.2.2014 Yleinen

Meripelastuksen uusi valtakunnallinen hälytysnumero on 7.2.2014 alkaen 0294 1000. Puhelinnumero on tarkoitettu meripelastuksen vaaratilanteista ilmoittamiseen niin ammattimerenkulkijoille kuin huviveneilijöille sekä muille merellä liikkujille.

Aktiivisista yrityksistä huolimatta meripelastuksen hälytysnumerolle ei ole saatu virallista ”hätänumerostatusta” kuten yleiseurooppalaisella hätänumerolla (112) on. Siksi numeroon soittaminen on maksullista. Meripelastuksen hälytysnumero perustuu Rajavartiolaitoksen valtakunnalliseen yrityspuhelinnumeroon.

Kenelle meripelastuksen hälytysnumero on tarkoitettu?

Meripelastuksen hälytysnumero on tarkoitettu merenkulkijoiden ja muiden merellä liikkujien käytettäväksi erilaisissa merellisissä vaaratilanteissa, jotta avuntarvitsija saisi mahdollisimman nopeasti apua ja meripelastuksen johtokeskus ensikäden tietoa suoraan ilmoittajalta. Tällöin myös avuntarpeen välittämisestä jää pois yksi toimija, hätäkeskus, verrattuna ilmoitusta tehtäessä yleiseen hätänumeroon. Meripelastuksen hälytysnumeroon vastaa aina meripelastuksen ammattilainen, joille merellisten vaaratilanteiden johtaminen on tuttua. Meripelastuksen hälytysnumeroon soitettu puhelu voidaan, tilanteen niin vaatiessa, kääntää meripelastuksen johtokeskuksista suoraan myös lääkärille tai hätäkeskukseen.

Valistuneen merenkulkijan ja veneilijän tulisi tuntea meripelastuksen hälytysnumero ja tallentaa se matkapuhelimeensa, jotta hätätilanteessa sitä ei tarvitse etsiä. Vanhaan meripelastuksen hälytysnumeroon soitetut puhelut siirtyvät uuteen hälytysnumeroon ylimenokauden ajan.

 

Meripelastuksen uusi valtakunnallinen hälytysnumero on siis 0294 1000
 

ja alueelliset suorat hälytysnumerot ovat

Saaristomeri, Ahvenanmeri, Selkämeri, Pohjanlahti

MRCC Turku

suora hälytysnumero on 0294 1001

 

Suomenlahti

MRSC Helsinki

suora hälytysnumero on 0294 1002