Ratamelojat hakivat melontaan vauhtia talven Portugalin leireiltä – kesän päätähtäin on Moskovan MM-kisoissa

5.3.2014 Melonta Yleinen

Ratamelonnan terävin kärki on viettänyt koko alkuvuoden Portugalissa harjoitusleireillä. Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna kisattu Nelo Winter Challenge osoitti suomalaismelojien vauhdin olevan myös kohdallaan. Anne Rikalan lopetettua aktiiviuransa maajoukkue koostuu nyt kokonaisuudessaan alle 25-vuotiaista urheilijoista.

Portugalin Nelo Winter Challengessa melottiin kaski kisaa. Miehissä turkulainen Miika Dietrich meloi 2000 metrin väliaikalähtökisassa 118 kilpailijan joukossa sijalle 8. Toisessa 200 m knock out -kisassa Dietrich oli viides, mutta kilpailujen yhteistuloksissa toinen edellään vain viime vuoden kajakkikaksikoiden MM-kultamitalisti ja olympiahopeamitalisti portugalilainen Emanuel Silva. Naisissa Oona Vasko meloi 2000 metrin kisassa sijalle 9. Kisan voittoon meloi unkarilainen hallitseva 500 metrin olympiavoittaja Donuta Kozak. Kisaan osallistui 34 melojaa.

– Perusvauhti on hyvällä kohdalla ja oikeaan suuntaan ollaan menossa. Melontakunto on viime vuoteen verrattuna parempi, koska harjoittelua on määrällisesti lisätty ja se on ollut tehollisesti kovempaa. Alkukausi on siinä mielessä sujunut hyvin, että on pystynyt harjoittelemaan suunnitelmien mukaisesti, mutta jos jokin asia olisi voinut olla paremmin, niin olosuhteet Portugalin Milfontesissa eivät ole tänä vuonna olleet ihan suosiolliset, summasi Dietrich alkukauden kuulumiset.

Naismelojista tamperelainen Oona Vasko on niin ikään leireillyt Portugalissa tammikuun alusta lähtien. – Leirit ovat sujuneet mukavasti ja mukavalla porukalla on ollut innostavaa treenata. Sitä aina odottaa Suomessa vietetyn alkutalven harjoittelun jälkeen pääsyä melomaan, joten tuuliset kelitkään eivät ole paljoa mieltä häirinneet, vaikka ne muutamana päivänä jättivätkin rannalle muiden harjoitteiden pariin. Teknisesti melonta on mennyt eteenpäin ja sitä myöden vaikuttaa positiivisesti melomiseen. Kauden avauskisaksi Nelo Wintec Challenge sujui ihan tyydyttävästi, totesi kotimaassa palautusviikkoa viettävä Vasko.

Ratamelojien harjoittelu jatkuu ensi viikolla Italian Sabaudiassa ja jatkuu myöhemmin Pusianossa aina toukokuulle asti. Italiassa, Milanossa kisataan myös ratamelonnan ensimmäinen maailmancup toukokuun alussa. Myös Dietrichin ja Vaskon kausi jatkuu seuraavat kaksi kuukautta Italiassa.

Maailmancupin kisat kuuluvat Dietrichin kalenteriin, mutta kauden pääkisa siintää loppukesässä, elokuussa kisattavissa Moskovan MM-kisoissa. Maailmancup näyttää suuntaa, minkälaisin tavoittein Moskovaan mennään, mutta A-finaalipaikasta lähdetään taistelemaan, totesi Dietrich tavoitteellisesti.

Vaskolla tavoitteena ovat niin ikään kesän EM- ja MM-kisat. Viime vuonna MM-kisoissa yksiköllä debytoinut Oona toteaa realistisesti maailman huippujen melovan vielä omaa vauhtiaan, mutta omia parhaita suorituksia on hyvä lähteä parantamaan. – Tavoitteena on saada kesän pääkisoissa kajakki kulkemaan. Toivottavasti myös maailmancupin kisat kutsuvat keväällä, sillä ne ovat äärimmäisen hyvää ja kovaa harjoitusta kohti arvokisoja, summasi Oona.

Portugalin Nelo Winter Challengessa kisasivat miehissä suomalaisista lisäksi Miika Nykänen ja Eero Selivaara sekä naisissa Jenni Salo.

Ratamelonnan kilpailukalenteri 2014

12.-13.4.2014 kv-kilpailu, Mantova, Italia
2.-4.5.2014 Maailmancup I, Milano, Italia
17.-19.5.2014 Maailmancup II, Racice, Tsekki
23.-25.5.2014 Maailmancup III, Szeged, Unkari
11.-13.7.2014 EM-kilpailut, Brandenburg, Saksa
6.-10.8.2014 MM-kilpailut, Moskova, Venäjä

Seuraa myös näitä sivuja:

Ratamelontamaajoukkueen facebook-sivut.

Tietoa ratamelontamaajoukkueen leireistä, kilpailuista ja urheilijaprofiilit melonta- ja soutuliiton www-sivuilla.