Suomalaisia merkittäville paikoille WADAn asiantuntijaryhmiin

11.12.2014 Yleinen

Kaksi suomalaista on nimetty Maailman Antidopingtoimisto WADAn asiantuntijaryhmiin vuodeksi 2015. Farmasian tohtori, dosentti Tiia Kuuranne aloittaa kolmannen kautensa laboratorioasiantuntijaryhmässä ja lääketieteen tohtori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjøsund ensimmäisen kautensa erivapausmenettelyn asiantuntijaryhmässä.

– Laboratorioasiantuntijaryhmään kuuluminen on erittäin mielekästä: siihen liittyy paljon valmistelu- ja selvittelytyötä mutta se on samalla todellinen aitiopaikka osallistua dopingtestauslaboratorioita koskevan harmonisoinnin suunnitteluun ja seurantaan. Ryhmä on kansainvälinen, kuten sen toimintaympäristökin. On ollut hienoa huomata, että myös pienen maan edustajalla on mahdollisuus vaikuttaa ja tulla kuulluksi koko yhteisöä koskevissa päätöksissä, Kuuranne sanoo. Kuuranne työskentelee dopingtestauslaboratorion tieteellisenä johtaja Yhtyneet Medix Laboratoriossa.

– Olen otettu ja innostunut kutsusta. Edessäni on haastava ja motivoiva mahdollisuus vaikuttaa antidopingasioihin huippuosaajien kanssa WADAn tasolla, jossa kaikki kansainväliset antidopingtyön linjaukset ja päätökset tehdään. Ryhmämme edistää antidopingtoiminnan yhteneväisyyttä eri puolilla maailmaa ja siten urheilijoiden kansainvälistä yhdenvertaisuutta, Mjøsund sanoo.

WADAlla on viisi asiantuntijaryhmää, jotka antavat WADAlle asiantuntija-apua omalla aihealueellaan: geenidopingiin, erivapausmenettelyyn, lajikohtaisten analyysien tekniseen dokumenttiin, kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon sekä laboratorioiden toimintaan liittyvissä kysymyksissä.

Suomella on vahva edustus kansainvälisessä antidopingtyössä. Kuuranteen ja Mjøsundin lisäksi Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n pääsihteeri Pirjo Ruutu toimii parhaillaan Euroopan neuvoston dopinginvastaisen sopimuksen seurantaryhmän varapuheenjohtajana sekä Kansallisten antidopingtoimistojen iNADO:n hallituksessa ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen kuuluu UNESCOn antidopingrahaston valintakomiteaan.