Ratamelojat valmiina MM- kilpailuihin

19.8.2015 Kilpailu Yleinen

Tiedote 19.8.2015

Suomen melonta- ja soutuliitto

Ratamelonta MM- kilpailut, Milano 20-23.8.2015

 

Ratamelojat valmiina MM- kilpailuihin.

Suomen Ratamelontamaajoukkue on valmiina torstaina Milanossa alkaviin MM- kilpailuihin.

Kilpailujen ensimmäisenä päivänä kilpaillaan 200m, 500m ja 1000m alku- ja välierissä.

Kilpailujen avauspäivä on varsin merkittävä koska silloin käydään jo useamman olympiamatkan alku- ja välierät, joiden perusteella urheilijoilla on mahdollisuudet edetä lauantain finaaleihin. Kovimmat avauspäivän tulosodotukset ovat miesten 1000m matkoilla, joilla sekä yksikköä melova Miika Dietrich että kaksikko Jeremy Hakala – Miika Nykänen hakevat finaaleihin yltäviä suorituksia.

 

Ensimmäiset Rio 2016 olympiapaikat jakoon Milanossa.

Lisämausteen MM- kilpailuille tuo Milanossa alkava Rio 2016 olympiapaikkojen prosessi, Milanossa on ratamelonnan ensimmäiset suorat Rio 2016 maapaikat jaossa. Ratamelonnalla on olympialaisissa maksimiosallistujamäärä rajattu 248 urheilijaan. Milanossa olympialajien yksikkömatkoilla on jaossa kahdeksan Rio maapaikkaa ja kaksikoissa kuusi Rio 2016 maapaikkaa. Näin ollen suoran maapaikan saavuttaminen Milanossa edellyttää A- finaaliin etenemistä ja finaalissa tulosta kahdeksan tai kuuden parhaan joukossa. 

Milanon MM- kilpailujen tulosten perusteella tullaan kuitenkin myös jakamaan ratamelonnan ns. ”takaisinlaskentapaikat”, eli Rio 2016 maapaikkoja jotka tulevat jakoon kesällä 2016 takautuvasti, sen perusteella miten koko maapaikkaprosessi on edennyt. Näin ollen Milanon MM- kilpailujen tuloksilla tulee Rio 2016 olympiapaikkojen osalta olemaan merkittävä merkitys, vaikka urheilija tai alus ei Milanosta saavuttaisikaan suoraa maapaikkaa. 

 

Kilpailujen laajuus ja taso ennätyskova.

Ratamelonnan MM- kilpailutapahtuma on kasvanut laajuutta ja tasoa vuosi vuodelta ja Milanon MM- kilpailuihin osallistuu 101 kansakuntaa ja noin 1700 urheilijaa. Ratamelonnassa osallistumisoikeus kilpailulajia ja matkaa kohden on rajattu yhteen alukseen/maa/kilpailulaji, jolloin jokainen osallistuva maa saa ilmoittaa yhden aluksen kilpailumatkaa kohden.

 

Eteneminen finaaleihin kovien suoritusten ja sijoitusten takana.

Esimerkiksi miesten K1 1000m alkueriin starttaa 61 maan 1000m yksikkömeloja ja tästä joukosta alku- ja välierien kautta seulotaan yhdeksän parasta melojaa A- finaaliin, jossa lauantaina kilpaillaan Maailmanmestaruudesta, sekä Rio 2016 maapaikoista. Kilpailujen luonne vaatii näin ollen erittäin kovatasoisia suorituksia jo alkuerävaiheessa, jonka perusteella miesten K1 1000m matkan 61 melojasta 36 melojaa etenee välieriin. Kun ratamelonnassa pääsääntöisesti kilpaillaan ”urheilija urheilijaa vastaan”, eikä niinkään kelloa vastaan, niin eteneminen välieriin (tai finaaleihin välierävaiheesta) on aina lähtökohtaisesti kiinni sijoituksesta.

 

Suomen joukkue nuori mutta nälkäinen

 

“MM- joukkueemme keskiikä on noin 22 vuotta ja useimmat urheilijat ovat siis vasta kansainvälisen uransa alkuvaiheessa. Nuoresta keskiiästä huolimatta joukkueen urheilijat ovat kaikki jo kilpailleet vuoden tai muutaman Maailmancup, EM ja MM tasolla, joten aivan ensikertalaisista tällä tasolla ei siis ole kyse. Lähdemme innolla ja pirteydellä tekemään hyviä suorituksia Milanossa, ja nautitaan siitä että varsinaisia menestymispaineita ei vielä ole, toteaa valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen. Potentiaalia on kuitenkin jo nyt useammalla aluksella edetä hyvänä päivänä varsin korkealle näissäkin kilpailuissa joten asetelma on sikäli vapautuneen ja samalla sopivasti näläisen oloinen, jatkaa Pitkänen.”

 

 

 

Kilpailujen seuranta

Kilpailujen seuranta onnistuu suomesta käsin parhaiten livestream palvelua käyttäen, sekä välierävaiheen ja finaalien osalta eurosport televisiokanavan kautta. Livestream palvelun osoite löytyy tiedotteen lopusta.

 

Suomen joukkueen urheilijat osallistuvat kilpailujen avauspäivänä seuraaviin lajeihin:

Miehet torstaina 20.8.2015

K1 1000m

Miika Dietrich

K2 1000m

Jeremy Hakala – Miika Nykänen

K2 200m

Eero Selivaara – Antti Laurikainen 

Perjantaina 21.8.2015 :

K1 200m Niklas Vettanen 

K2 500m Eero Selivaara – Antti Laurikainen 

 

Naiset torstaina 20.8.2015

K1 500m

Oona Vasko

Perjantaina 21.8.2015 

K1 1000m Oona Vasko

 

Lisätiedot ja urheilijahaastattelut:

Valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen, +358 400 355 523, petteri.pitkanen(ät)melontajasoutuliitto.fi

 

Kilpailujen kotivsivut: http://www.milanworldcanoesprint.com

Kilpailujen tulospalvelu ja Livestream: http://www.milanworldcanoesprint.com/en/results-live-streaming

 

Kayakteam Finland facebook: https://www.facebook.com/pages/Kayak-Team-Finland-Ratamelontamaajoukkue/548688661828734?fref=ts