Lapset ja nuoret istuvat suurimman osan koulupäivästään. Välitunnitkin vietetään usein paikallaan. Kun välitunneille aletaan lisätä liikettä, törmätään usein siihen, että aktiivisimmat oppilaat liikkuvat lisää mutta vähiten liikkuvia oppilaita on vaikea innostaa mukaan toimintaan.
Kouluissa on monenlaisia liikkujia ja erilaisia oppijoita. Lisääntyneestä yhdessä liikkumisesta koulupäivän aikana hyötyisivät erityisesti ne lapset, joilla kynnys liikkumiseen on muita korkeampi ja joille ei ole vapaa-ajalla tarjolla riittävästi liikuntamahdollisuuksia sekä jotka voivat tuntea ulkopuolisuuden tunnetta.
Kouluissa kannattaakin suunnitella toimintaa, joka liikuttaa kaikkia koulun oppilaita yhdessä, ja hankkia liikuntavälineitä, joita voivat hyödyntää kaikki.
– Kouluissa tulisi kokeilla uusia juttuja. Soveltamalla voidaan saada erilaisia oppilaita innostumaan toiminnasta. Suomen kouluihin tarvitaan eri tavalla tekemisen kulttuuria ja mielikuvitusta, peräänkuuluttaa Kalajoen Liikkuva koulu -kummi Tuomo Himanka. Tuomo on pyörätuolikelauksen nuorten maailmanmestari ja tottunut soveltamaan, siis tekemään asioita eri tavalla.
– Kouluaikoina olin vammattomien mukana liikuntatunneilla ja kokeilin lähes kaikki lajit jalkapallosta telinevoimisteluun ja uinnista yleisurheiluun. Kaikkea en luonnollisestikaan pystynyt tekemään samalla tavalla kun muut, vaan sitten nimenomaan sovellettiin.
Koulun arjessa soveltaminen voi tarkoittaa esimerkiksi:
· tilan muuttamista: voisiko jostain nuoria kiinnostavasta pelistä kehittää koulun käytävällä toimivan version, jota voisi pelata välitunnilla koko porukalla?
· uusia välineitä: kokeilkaa, miten peli muuttuu, kun pelataan vaikka jalkapalloa isolla jumppapallolla sääntöjen soveltamista: miettikää voisiko sääntöjä soveltamalla tasoittaa oppilaiden välisiä tasoeroja ja madaltaa osallistumiskynnystä?
Kalajoen soveltavan liikunnan kiertue
Kalajoella Liikkuva koulu -kummit Tuomo Himanka, salibandyn liigapelaaja Laura Liimatta ja pikajuoksija Erika Nevanperä lähtevät kiertueelle kaikkiin kunnan kouluihin ja ideoivat oppilaiden kanssa uusia tapoja liikkua koulupäivän aikana. Kalajoen kaikissa kouluissa vieraileva kiertue starttaa vapun jälkeen. Kiertueen järjestävät Liikkuva Kalajoki ja Erityisliikuntaa kuntiin -hanke.
.