Ratamelojien maailmancup käyntiin Portugalin Montemor-O-Velhossa

16.5.2017 Yleinen

Miika Nykänen on yksi avausmaailmancupeja mielenkiinnolla odottavista suomalaisista.
Miika Nykänen on yksi avausmaailmancupeja mielenkiinnolla odottavista suomalaisista.

Ratamelonnan maailmancup alkaa viikonvaihteessa Portugalin Montemor-O-Velhossa, jossa mukana on kaikkiaan kuusi suomalaista. Kajakkikaksikossa 500 metrillä maailmancupissa debytoivat Tarmo Aalto ja Joona Mäntynen, joiden päätavoite on vielä alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Lisäksi naisten puolella joukkueeseen palaa muutaman vaikean vuoden jälkeen jälleen kansainvälisesti kilpaileva Pauliina Polet.

Maailmancupit ovat joukkueelle tärkeitä kisoja matkalla Tsekin Racicessa 23. –27. elokuuta käytäviin MM-kilpailuihin.
”Maailmancupien osalta suurin toive on, että mahdollisimman moni alus saisi tehtyä ehjän ja teknisesti sekä taktisesti fiksun suorituksen. MM-kilpailut ovat yksiselitteinen päätavoite tänä vuonna, eikä mitään hirveää herkistelyä näihin maailmancupeihin ole tehty. MM-kisoissa virallinen tavoite on kaksi A-finaalipaikkaa olympiamatkoilta ja kaksi tai kolme B-finaalipaikkaa ei-olympiamatkoilla”, ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen sanoo.
Tänä vuonna melojien avovesileiritys käynnistyi helmikuun alussa, jonka jälkeen urheilijat ovat leireilleet tiiviisti Portugalissa, Espanjassa, Sloveniassa ja jälleen viimeisimmäksi maailmancupien lähestyessä Portugalissa.
”Kokonaisuutena on mennyt ihan hyvin, mutta aika monella urheilijalla on ollut jonkunlaista problematiikkaa kevään aikana. Nyt näyttää kuitenkin hyvältä täällä olevien terveyden osalta. Olemme pystyneet tekemään varsinkin Sevillassa yhteisharjoittelua muiden maajoukkueiden kanssa, joten olemme kohtuuhyvin kartalla siitä, missä mennään”, Pitkänen sanoo.
Suomalaisista 500 metrillä ja 1000 metrillä yksikössä ja kaksikossa kilpailevalla Miika Nykäsellä on ollut hyvä harjoituskausi. Hän kertoo, että harjoittelua on hieman viilattu aiemmasta.
”Tälle vuodelle tehtiin muutoksena, että enemmän on painotettu tietyllä jaksolla aina tiettyä tehoaluetta. Tuntuu, että se on minulle toiminut. Kokonaisuutena harjoittelu on mennyt eteenpäin, ja ainakin kestävyyspuolella olen pystynyt petraamaan kevään aikana. Odotan innolla, minkälaisia tuloksia maailmancupeissa rupeaa tulemaan”, Nykänen sanoo.
Niklas Vettasella on takanaan kokonaisuutena hyvä harjoituskausi. Tuntuma on, että kulku on jälleen kovempaa kuin viime vuonna.   
”Aika isolla harjoitusmäärällä on menty. Tässä alkoi neljän vuoden projekti olympialaisiin, joten pitää uskaltaa treenata”, Vettanen sanoo.
Jeremy Hakalalla harjoituskausi on ollut rikkonainen, mutta kauden avauksen lähestyessä hän on positiivisella mielellä.
”Testeissä kuitenkin näkyy, että kehitystä on tapahtunut lähes jokaisella osa-alueella. Odotan jo, että pääsen kilpailemaan, viime kilpailusta on kuitenkin 10 kuukautta.”

Aalto ja Mäntynen jännityksellä ja mielenkiinnolla mc-debyyttiinsä

Maailmancupin debytantit Tarmo Aalto ja Joona Mäntynen lähtevät mielenkiinnolla kokeilemaan kajakkikaksikon 500 metrillä.
”Harjoituskausi on mennyt ihan jees, voimatasot ja ominaisuudet ovat menneet eteenpäin viime vuodesta. Aiemmin 200 metriä oli ns päämatka. Maailmancupin debyytti vähän jännittää, mutta mennään kokeilemaan”, Mäntynen sanoo.
”Debyytti vähän jännittää, aiemmin olen ollut junnujen EM-kisoissa samassa paikassa”, Aalto sanoo.
Pauliina Poletilla lähtötilanne on hieman toisenlainen:
”Oli loukkaantuminen taustalla, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ollut ehjä harjoituskausi. Vähän jännittää nuo kisat, kun on useamman kesän breikki kansainvälisistä kisoista, mutta mukavaa olla taas mukana.”
Myös Janne Mäntynen tähtää ensisijaisesti vielä alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin. Hän harjoitteli syksyn opiskelujen ehdoilla, mutta keväällä hän on edennyt melonnan ehdoilla siihen täysin keskittyen. Harjoituskausi on ollut onnistunut pieniä sairasteluja lukuun ottamatta.
”Nyt olen ihan hyvään kuntoon saanut itseni, positiivisin mielin lähden maailmancupiin katsomaan, mihin vauhti riittää. Koitan Nikkeä (Vettasta) haastaa”, hän sanoo.
Maailmancup jatkuu avausviikonvaihteen jälkeen 26.–28. toukokuuta Szegedissä.  Alun perin toukokuun maailmancupeihin piti osallistua myös Miika Dietrichin, mutta hän joutui välilevyn pullistuman vuoksi palaamaan kotimaahan ja jättämään kilpailut väliin.

Portugalin aikataulut

Joukkue Portugalin osakilpailuissa 19. –21.5.
Miehet:
K1 200m
Niklas Vettanen
Janne Mäntynen
K1 500m
Miika Nykänen
K1 1000m
Miika Nykänen
K1 5000m
Jeremy Hakala
K2 500m
Tarmo Aalto – Joona Mäntynen
K2 1000m
Jeremy Hakala – Miika Nykänen
Naiset:
K1 500m
Pauliina Polet
K1 1000m
Pauliina Polet

Joukkue Szegedin osakilpailussa 26.-28.5.
Miehet:
K1 200m
Niklas Vettanen
K1 500m
Miika Nykänen
K1 1000m
Miika Nykänen
K2 1000m
Jeremy Hakala – Miika Nykänen
Naiset:
K1 500m
Pauliina Polet
K1 1000m
Pauliina Polet