Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019

16.11.2018 Yleinen

Maailman antidopingtoimisto WADA on julkistanut vuoden 2019 kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Luettelossa määritetään, mitkä aineet ja menetelmät ovat kiellettyjä kilpailujen aikana ja kilpailujen ulkopuolella ja mitkä aineet ovat kiellettyjä missäkin urheilulajissa.

Vuoden 2019 aineiden ja menetelmien luettelon muutokset ovat vähäisiä. Luetteloon ei ole lisätty uusia kiellettyjä aineryhmiä, tosin otsikkoja on hiukan muutettu. Eri ryhmien alle on lisätty uusia esimerkkiaineita. Näitä ovat muun muassa:

– S2: hypoksian indusoiman tekijän aktivaatoreita (daprodustatti, vadadustatti) ja kasvuhormonin eritystä lisäävänä aineena masinoreliini
– S3: tretokinoli beeta-2-agonistina
– S4: useita tyyppi IIB aktiviinireseptorin aktivaatiota eri mekanismeilla estäviä kokeellisia aineita.

Ryhmään S6 eli piristeet on lisätty esimerkkiaineiksi kaksi aiemmin mainitun metyyliheksaaniamiinin johdosta (1,4-dimetyylipentyyliamiini ja 1,2-dimetyylipentyyliamiini), joita on ollut mm. joissain internetin kautta myydyissä ravintolisissä. Mikään näistä aineista ei ole kuitenkaan ollut lääkeaineena markkinoilla Suomessa. Joitakin esimerkkiaineita on poistettu luettelosta, koska niitä ei ole saatavilla kaupallisissa tuotteissa (muun muassa S1.1b ryhmästä). Kyseiset yhdisteet ovat kuitenkin edelleen kiellettyjä.

– Muutokset edellisvuosiin nähden ovat vähäisiä, eikä näistä mikään vaikuta urheilijan lääkityksiin Suomessa. On tärkeää, että WADA ottaa huomioon erittäin tarkasti jo lääkekehityksessä olevat potentiaaliset uudet dopingaineet, SUEKin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala sanoo.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019 -luettelo julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sähköisessä muodossa SUEKin internetsivuilla vuoden alussa. Lisäksi KAMU-mobiilisovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. Haku pohjautuu Lääketietokeskuksen lääketietokantohin ja koskee Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita.

WADAn dokumentit:
Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019
Yhteenvetoon tärkeimmistä muutoksista
Seurantaohjelma

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
040 740 7477