Pauliina Poletin 12:s sija ratamelonnan MM-kilpailuiden ilahduttavinta suomalaisantia

Pauliina Polet jatkoi kesän hyviä suorituksiaan, kun hän ylsi kajakkiyksiköiden 500 metrillä B-finaalissa kolmanneksi ratamelonnan MM-kilpailuissa Szegedissä. Kahdestoista sija on hänelle uran paras arvokisoissa. Poletin lisäksi sunnuntaina miesten kajakkikaksikoiden 1000 metrillä Miika Nykänen ja Jeremy Hakala oli C-finaalissa kahdeksas.

Polet jatkoi vahvaa kauttaan MM-kilpailuiden loppuun asti.

– Raskas keli tänään, mutta oli vahva olo. Hyvä veto alusta asti, sain kyllä ihan kaikkeni annettua. Kokonaisuutena ei voi olla muuta kuin tyytyväinen (MM-kisoihin). A-finaalin missaaminen vähän harmitti, mutta ei 12:tta sijaa missään nimessä huonona voi pitää. Kaksikko oli onnistuminen myös, joten hyvällä fiiliksillä. Nyt on tosi tärkeää, että saan yhtä ehjän harjoituskauden kuin viime talvena oli. Tosi hyvät lähtökohdat tämä kausi antaa. Selkeästi on taso noussut ja monella saralla menty eteenpäin, Polet sanoi.

Jeremy Hakalalle ja Miika Nykäselle C-finaali jätti tyytyväisemmän mielen kuin edellispäivän välierä.

– Oli parempi veto kuin eilen. Tämä oli se, mihin tänään pystyttiin. Ei se hyvä ollut, mutta täytyy muistaa, mistä lähtökohdista on lähdetty tähän kauteen, Hakala sanoi.

Hän kärsi viime vuonna ylirasituksesta, jonka jälkeen harjoittelu eteni pitkälle talveen varoen. Sen jälkeen Nykänen loukkasi keväällä polveaan.

– Ei voi sanoa, että mitkään timanttiset lähtökohdat olisi olleet kesään tultaessa. Tuosta on kohtuuhelppo lähteä parantamaan kohti ensi kevään olympiakarsintaa.

Nykänen oli joukkuekaverinsa kanssa samaa mieltä.

– Ei missään nimessä ole mikään helppo kesä ollut polven tilanteen takia ja sen myötä ollut henkisestikin aika vaikeaa koota itsensä. Olin hyvää duunia tehnyt syksyn ja talven, sitten vedettiin vähän matto alta polven kanssa. Ei polvi pelkästään mikään syy ole. Meillä näkyi, että emme erinäisistä syistä johtuen ole kaksikkoa päässeet paljon vetämään kevään ja kesän aikana. Kuten Jeremy sanoi, tästä on ainakin helppo lähteä parantamaan, Nykänen sanoi.

Polet ja Malinen onnistuivat, miehillä haastava kausi

Kaksikon lähtökohdat tulevaan kauteen kohti kevään olympiakarsintoja ovat jo edellisvuotta merkittävästi paremmat, kun molemmat ovat pystyneet melomaan kaksikkoa.

Ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen iloitsi sunnuntaina päättyneissä MM-kisoissa erityisesti Poletin onnistumisesta. Polet on kehittynyt urheilijana kovasti, ja kahdestoista sija olympiamatkalla vuotta ennen olympialaisia antaa paljon toiveita myös Tokion olympialaisiin pääsyä ajatellen.

– Ensi kevään karsintakuvio tulee olemaan tosi mielenkiintoinen naisissa sekä kaksikossa että yksikössä. Hyvät ja vahvat kisat Pauliina ja Netta (Malinen), Pitkänen sanoi niin Poletista kuin hänen kaksikkoparistaan Malisesta.

Miesten osalta MM-Szeged oli isolta osin kauden vireen mukainen.

– Hyvin mollivoittoinen makuhan tästä jää. Kun kausi alkoi pienimmistä kansainvälisistä kilpailuista, piti saada hyvä startti kaudelle ja itseluottamusta rakennettua, mutta kausi lähtikin huonosti, kun tuli loukkaantumisia. Sitä kelkkaa on ollut vähän vaikea kääntää. Kausi on ollut urheilijoille itselleen henkisesti aika raskas. Kun siltä pohjilta lähtee vetämään MM:iin, jossa on neljään vuoteen taas kovin taso, tilanne on aika haastava, Pitkänen sanoi.

Suomen miesten nelikköprojekti sujui hyvin ja nostatti toiveita MM-kisoihin, kunnes Otto Sivulan loukkaantuminen juuri kisojen kynnyksellä vaikeutti alkuerää ja teki välierästä mahdottoman.

Netta Malinen päätti omat MM-kilpailunsa 5000 metrillä 23:nteen sijaan.

– Aiemmista 5000m kisoista tutut kyynärvarsiongelmat jatkuivat edelleen. Heinäkuussa vaihdoin melamallia siinä toivossa, että se olisi tuonut helpotusta ongelmiin, mutta näyttää siltä, että ongelmien taustalla on muitakin tekijöitä melamallin lisäksi. Kisa oli tietysti siinä mielessä pettymys. Kokonaisuutena MM-kisoista jäi silti hyvä fiilis, sillä K2 500m, joka on ollut kauden tärkeimpiä asioita, meni kuitenkin hyvin, Malinen sanoo.