Ratamelonnan kilpailukausi alkaa Häme-Regatasta – maajoukkue on käyttänyt harjoitusajan hyödyksi

Jeremy Hakala ja Joona Mäntynen viime viikon leirin aamutreenissä Lahdessa.
Jeremy Hakala ja Joona Mäntynen viime viikon leirin aamutreenissä Lahdessa.
Petteri Pitkänen.
Petteri Pitkänen.

Ratamelontamaajoukkue on keskittynyt kilpailuja odotellessa laadukkaaseen harjoitteluun, jossa kotiharjoittelua on kesäkuun alusta lähtien maustanut leiritys Pajulahdessa. Kahden kuukauden viikko Pajulahdessa, kaksi kotona -rytmin jälkeen elokuun alusta käynnistyvä kotimainen kilpailukausi tarjoaa melojien iloksi kilpailuja joka viikonloppu. Kansainvälistä kilpailutuntumaa on tarjolla 23. –27. syyskuuta Unkarin Szegedissä.

– Tämä kausi pitää taklata niin, että syys-lokakuussa päästään ylimenokausivaiheeseen, ja loka-marraskuuta ollaan siinä sielunmaisemassa, että tehdään tosi hyvä talvi kohti olympiakarsintoja ja olympialaisia. On pitänyt miettiä, miten aika jaotellaan, ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen sanoo.

Tilanteesta on ollut paljon hyötyäkin:

– Kesän aikana harjoittelu on ollut hyvin pitkälti perusominaisuuksien kehittämistä. Itse kukin on aika paljon pystynyt laittamaan paukkuja omien heikkousalueiden kehittämiseen tai siihen, että tekee hyvää harjoittelua hyvällä volyymillä, Pitkänen sanoo.

– On pystytty urheilijakohtaisesti työstämään kehityskohteita ja hakemaan uusiakin virikkeitä. On ollut aika paineeton tila suunnitella ja toteuttaa harjoittelua.

Koronaepidemian tuomat kalenterimuutokset ja yleinen epävarmuus on haastanut myös henkisestikin, kun säntillisiä pitkäkestoisia suunnitelmia ei ole voinut tehdä ja jo tehtyjä suunnitelmia on pitänyt muuttaa paljonkin.

– Parhaimmillaan se voi olla vapauttavaakin: voi kulkea hyvin ja lujaa, vaikkei ole mennyt niin prikulleen suunnitellun mukaan, Pitkänen sanoo.

Neljä viikonloppua kotimaisia kilpailuja ja yksi maailmancup-rupeama ovat erittäin tärkeitä kumpikin omalla tavallaan.

– On tärkeää päästä elokuussa kilpailemisen makuun. Saa vaan mennä kilpailemaan sen takia, että kilpaileminen on hauskaa. Myös maailmancup on tärkeä: jos ei olisi minkäänlaista kansainvälistä kilpailua, menisimme kevään olympiakarsintoihin niin, että tuntuma kansainväliseen tasoon olisi MM-kilpailuista Szegedistä 2019, Pitkänen sanoo.

Kotimainen kilpailukalenteri