Hakala: ”Täytyy koittaa hyödyntää tämä aika”, Polet ottanut rennosti

28.7.2020 Yleinen

Pauliina Polet maajoukkueen leirillä viime viikolla.
Pauliina Polet maajoukkueen leirillä viime viikolla.
Jaakko Hippeläinen ja Niko Keskinen.
Jaakko Hippeläinen ja Niko Keskinen.
Netta Malinen.
Netta Malinen.
Jeremy Hakala.
Jeremy Hakala.

Maajoukkuemelojista Jeremy Hakala, Pauliina Polet, Netta Malinen ja Joona Mäntynen ovat suhtautuneet erilaiseen kesään kukin omalla tavallaan. Nuoriin haastajiin kuuluva Jaakko Hippeläinen on viihtynyt maajoukkueleireillä kokeneempien urheilijoiden kanssa.

Jeremy Hakala nautti keväästä kotona ja asioiden tekemisestä omaan tahtiinsa, hieman aiempaa erilaisessa rytmissä.

– Tuntuu, että se toimi aika hyvin, Hakala sanoo.

Hänelle olympialaisten siirtyminen vuodella eteenpäin oli ”enempi positiivinen juttu”, joka toi vuoden lisää harjoitusaikaa.

– Täytyy koittaa hyödyntää tämä aika. Aerobiaa on kehitetty, se on ollut selkeä suuntaviiva. Tosi ehjästi olen pystynyt harjoittelemaan syksystä asti.

Maajoukkueleireillä on ollut Hakalan mielestä virkistävää olla. Kilpailuja hän odottaa kovasti.

– Kansainvälisillä kisoilla on iso merkitys, viimeksi on kansainvälisesti kilpailtu elokuussa. Nyt olen pystynyt harjoittelemaan niin hyvin, että haluan nähdä, mitä se on tuottanut. Testit ja testivedot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Kotimaan kisoissa tarkoituksena on, että vetäisin mahdollisimman paljon matkoja ja totuttautuisi taas kilpailemaan. On hyvä, että niitä kisoja on joka viikonloppu elokuussa. Pystyy pikkuisen eri lähestymistavalla ja kilpailusuunnitelmalla kokeilemaan, mikä toimii parhaiten, Hakala sanoo.

Netta Malisellekin harjoitusaika on ollut tervetullutta. Malinen on päässyt rauhassa ja ajan kanssa työstämään lajitaitoon liittyviä teknisiä asioita.

– Melontani on aina ollut vähän epäsymmetrisen näköistä. Talvella alettiin miettiä, että mitä jalkojeni pituusero mahdollisesti vaikuttaa melontaan. Muutimme jalkatukea aika paljon. On tuntunut, että on auennut ihan uusi maailma siihen, miten hahmottaa itsensä kajakissa. Tavallaan on ollut sellainen olo, että olen saanut ihan uuden alun, Malinen sanoo.

Hakalan tavoin Malinenkin on jo kilpaillut maratonmelonnan puolella, mutta ratamelonnan kilpailukausi on tärkeä hänellekin.

– Kisat tuovat aina oikeanlaista kipinää ja jännistystä, mitä kuitenkin kaipaa. Kisoja olen odottanut tosi paljon, Malinen sanoo.

Pauliina Poletille olympialaisten siirto vaati tovin sulattelua, sillä hän oli kaikilla mittareilla huippukunnossa etenemässä kohti olympiakarsintoja.

– Nyt kuuluu ihan hyvää. On varmaan tehnyt ihan hyvää kerrankin vain treenata rauhassa ja ilman mitään stressiä. Aika rentoa on ollut. En ole hirveästi asettanut kesään tavoitteita, toki SM-kisat ovat tulossa ja niissä haluan meloa hyvin, maajoukkueleireillä ryhmäharjoituksissa viihtynyt Polet sanoo.

Joona Mäntynen on nauttinut erilaisen kevään ja kesän tuomasta ajasta, joka on mahdollistanut omiin kehityskohteisiin paneutumisen.

– Olen tehnyt peruskestävyyttä ja rakentanut pohjaa. Pitkää treeniä, Mäntynen sanoo.

Hän on viihtynyt maajoukkueleireillä porukassa ja odottaa kilpailuja innolla.

– On ollut odottava kisafiilis. Kansainvälinen kisa on tärkeä, että saa paremman käsityksen omasta kunnosta ja kehityskohteista, Mäntynen sanoo.

Mäntysen tavoin myös nuoriso-osaston Jaakko Hippeläinen on nauttinut rauhasta keskittyä omaan tekemiseen.

– Usein on ollut kevään leireillä fiilis, että on kiire päästä kisakuntoon ja ekat kisat on kauhean aikaisin. Koko ajan on kiire, mutta nyt on ollut aikaa, Hippeläinen sanoo hymyillen.

Hänen tavoitteenaan on ollut oman tason nostaminen, mikä keväällä tarkoitti melko paljon aerobista harjoittelua.

– Maajoukkueleireillä on aika iso merkitys. Huomaan, että harjoittelu on laadukkaampaa, täällä pystyy elämään urheilijan elämää. Tykkään tehdä porukalla treenejä, Hippeläinen sanoo Pajulahdessa viimeisimmällä leirillä.

Harjoittelu on sujunut hyvin.

– Testivedot ovat näyttäneet ihan positiivista, oikeaan suuntaan ollaan menossa. Seniorit rupeaa olemaan koko ajan lähempänä, eivät ole enää niin kaukana.

Oletko oppinut jotain kokeneemmilta urheilijoilta?

– Totta kai! Tulee aina paljon kokemusasiantuntijan vinkkejä, hän sanoo harjoitusten ohessa luontevasti tulevasta opista.