Eeva Karppisen olympiaunelma elää – muiden kohtalona karsiutuminen

15.5.2021 Yleinen

Eeva Karppinen
Kuva: Balint Czucz
Eeva Karppinen
Kuva: Balint Czucz
Robert Ven
Kuva: Balin Czucz
Robert Ven
Kuva: Balin Czucz
Olli-Pekka Karppinen / Joel Naukkarinen
Kuva: Balint Czucz
Olli-Pekka Karppinen / Joel Naukkarinen
Kuva: Balint Czucz

Suomalaiset lähtivät luottavaisin mielin Sveitsin Luzernissa kilpailtavaan viimeiseen olympiakarsintaan.

-Aamun vedot olivat tänään suurelta osin taktikointia, kun alkueristä vain 1-2 pääsi suoraan jatkoon ja liian kova alkuerä voi kostautua mahdollisessa keräilyerässä. Keräilyerissä suomalaisvenekunnat latasivat kaikkensa,  kommentoi valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen.

 

Miesten pariairokaksikon parasta soutua

Suomalaispäivän aloitti miesten kaksikko. Alkuerässä viimeiseksi jäänyt kaksikko aloitti keräilyerän vahvasti ja johtivat ensimmäisen puolikkaan.

-Reilusti kauden paras kaksikkokilpailu ja tasonnosto aikaisemmista suorituksista, sanoo Olli-Pekka Karppinen.

-Saatiin tärkeään kohtaan meidän kansainvälisen kaksikkouramme paras veto tähän asti. Fyysisesti, psyykkisesti ja teknisesti kelpotekemistä, sanoo Joel Naukkarinen.

-Miesten kaksikko Joel ja Olli-Pekka lähtivät suunnitelman mukaan erittäin hyvin matkaan ja kisa näytti heidän osalta hyvältä. Aivan loppuun asti vauhti ei kuitenkaan harmillisesti riittänyt. Ehdottomasti kuitenkin heidän paras kisansa yhdessä ja antaa osviitan heidän potentiaalistaan. Yhteisiä kisoja tarvittaisiin lisää, että koko potentiaali saataisiin hyödynnettyä, sanoo Hiltunen.

-Keräilyerän alkumatka tuli hyvässä flowssa, fiilisteli Karppinen.

-Fiilis tonnilla oli johtoasemassa loistava. Koko ajan tuntui soutu hyvältä, helpolta ja toistettavalta. Tuntuman perusteella olin vakuuttunut, että otettaisiin jatkopaikka hallitusti, sanoo Naukkarinen.

-Löydettiin tämän viikon maanantaina meille toimiva soututekniikka ja sen myöhäinen ajankohta mahdollisesti vaikutti siihen, että lopussa notkahdettiin, sanoo Karppinen.

-Harmittavan lähelle jäi semifinaalipaikka, toteaa Karppinen.

-Isommassa mittakaavassa aika synkkää, että viiden vuoden työ päättyi näin, toteaa Joel Naukkarinen.

 

Miesten kevyen pariairokaksikon olympiaunelma karkasi

-Raaka meno, ei siinä sen enempää, sanoo Kasper Hirvilampi.

-Parhaamme tehtiin JP:n kanssa. Yrityksestä, asenteesta ja taistelusta olen ylpeä, sanoo Hirvilampi.

-2017 aloitetulta matkalta en vaihtaisi mitään. Kovia jää ulos, mutta 2023 jaetaan uudestaan paikkoja, toteaa Hirvilampi. 

-Kevyt pariairokaksikko Kasper ja Juho-Pekka saivat keräilyyn myös hyvän latauksen, mutta eivät ihan niin hyvää kisaa kuin Euroopan karsinnan keräilyssä. Sitä lähdettiin parantamaan, mutta se ei tällä kertaa ihan onnistunut, sanoo Hiltunen.

-Ja kyllähän tulos ja olympiaunelman karkaaminen syö, Hirvilampi sanoo.

-Alkuerä oli ok veto, mutta ei päästy siinä huipputasolle, jota olisi tarvittu, kommentoi Juho-Pekka Petäjäniemi.

-Henkisesti kovin lataus keräilyerässä tänä kautena mitä ollut missään vedossa. Fyysisestikin tuntui, että ehkä kovimmassa iskussa siinä, Petäjäniemi kommentoi keräilyerän vetoa.

-Taistelimme 500 metriä muiden rinnalla, mutta sitten rupesimme jäämään. Saimme tosi hyvän vedon, mutta se ei riittänyt näissä karkeloissa jatkopaikkaan, sanoo Petäjäniemi.

 

Karppinen A-finaaliin – olympiaunelma elää!

Alkuerässä Karppinen souti kolmanneksi.

-Säästelin alkuerässä, kun tiesi, että samana päivänä on vielä keräilyerä, sanoo Eeva Karppinen alkuerän soudustaan.

-Keräilyerässä oli hieman jähmeää alussa. Kun oli 500 metriä jäljellä, ajattelin, että tänne en tullut turhaan. Siinä vaiheessa oli hyvin energiaa niin sain kirittyä ja ylitettyä maaliviivan toisena, sanoo Karppinen.

-Eeva souti keräilyssään hienosti toiseksi ja A-finaaliin. Ratkaisu syntyi loppukirissä. Kisa oli fiksusti vedetty, iloitsee Hiltunen.

-Nyt vaan huolehditaan palautumisesta ja keskittyminen huomiseen finaaliin, sanoo Karppinen.

 

Venillä haasteita

-Hankalaa ollut. Harjoitukset ovat olleet ailahtelevia, parhaimmillaan on ollut erittäin hyviä.

-Alkuerän jälkeen tuntui, että on hieman tyhjä olo. Vanhat vammat yhdistettynä Euroopan olympiakarsinnan alla olleeseen flunssaan ja suoritusten heittelemiseen synnytti päätöksen, että parempi nyt viheltää peli poikki, kommentoi Ven keräilyerän väliin jättämistä.

-Robertin tilanne on erittäin harmillinen. Euroopan karsinnan flunssan jälkeen harjoituksissa on ollut vaihtelevaa. Ennen näitä kisoja viimeinen kova harjoitus meni erittäin hyvin ja sen vuoksi olin luottavainen. Alkuerässä kuitenkin tuntui huonolta ja urheilijan kanssa päätettiin, että kilpailuja ei ole järkeä jatkaa terveyden kustannuksella.  Tarkemman analyysin paikka on myöhemmin, kommentoi Ilona Hiltunen.

 

Sunnuntain aikataulu:

11:40 W1x A-finaali Eeva Karppinen

Olympiakarsinnan nettisivut: https://worldrowing.com/event/2021-world-rowing-final-olympic-qualification-regatta