EM-kilpailut starttaa Naukkarisen ja Karppisen tärkeän soutukauden, tähtäimessä olympiakarsinnat

Joel Naukkarinen ja Olli-Pekka Karppinen
Joel Naukkarinen ja Olli-Pekka Karppinen

Miesten pariairokaksikolla Joel Naukkarisella ja Olli-Pekka Karppisella alkaa soutukausi perjantaina Italian Varesessa kilpailtavilla EM-kilpailuilla. EM-kilpailujen jälkeen heidän katseensa kääntyvät Sveitsin Luzernissa järjestettävään viimeiseen olympiakarsintaan, josta he hakevat lippua Tokion olympialaisiin.

Lyhyt, mutta luminen talviharjoittelukausi takana

– Talven harjoittelukausi on mennyt hyvin ja tuntuu, että on päässyt omaan parhaaseen kuntoon. Tämän olympiadin aikana on voinut kokeilla ja toistaa hyväksi havaittuja harjoittelumetodeja, kertoo Kuopiossa asuva Naukkarinen.

– Erilainen talviharjoittelukausi takana, EM-kilpailut olivat aika myöhään syksyllä (lokakuussa) ja sen jälkeen hieman tasapainottelua, että pystyi lähteä hakemaan huippukuntoa näin pian uudelleen. Kuormituksen säätelyyn piti panostaa enemmän ja varsinkin kovien treenien kanssa oli tasapainottelua, analysoi Karppinen.

– Jälkikäteen mietittynä tosi hyvin on mennyt. Ensimmäistä kertaa soutu-urallani on olo, että kuntopiikki tulee osumaan oikeaan kisaan, fiilistelee Olli-Pekka Karppinen talvikauden harjoittelun onnistumista.

– Suomessa pääsi pitkään soutamaan ja kun kelit kylmenivät niin pääsi hyödyntämään hiihtoa, joka teki korvien välille hyvää, sanoo Turussa asuva Karppinen.

– Onhan pandemia haastanut, mutta se on toisaalta ollut kaikille sama, toteaa Karppinen.

Uusilta soutupaikoilta vauhtia tärkeisiin kilpailuihin

Viime kesänä pariairokaksikkoon siirtyneet Karppinen ja Naukkarinen ovat hakeneet kevättalven aikana Italian Gaviratessa hyvissä avovesiolosuhteissa yhteistä tapaa soutaa mahdollisimman kovaa.

– O-P:n kanssa kaksikkosoutu on virkistävää ja koko ajan tulee isoja harppauksia eteenpäin, kuvailee Naukkarinen kaksikon soutamista.

– Viimeinen iso muutos ollut soutupaikkojen vaihto. Omat haasteet siinä on, kun ollaan mittasuhteiltamme tosi erilaiset, nykyään keulassa soutava Olli-Pekka Karppinen taustoittaa paikkojen vaihtoa.

– Ollaan tuore kaksikko ja kehityspotentiaalia on vielä paljon. Hyvänä päivänä, kun soutu osuu hyvin niin vauhdit on kovia ja joskus taas soutu on sieltä toisesta ääripäästä, sanoo Joel Naukkarinen kaksikon tämän hetkisestä soutamisesta.

– Ominaisuuksiltamme olemme vahvoja soutajia, joten suurin haaste on, miten saadaan hyötykäytettyä molempien ominaisuudet joukkueena, silloin lopputulos on hyvä, Naukkarinen muistuttaa.

 

Arvokisoista lähdetään hakemaan menestystä

– Viimeiset viikot on tarkoitus hyödyntää hyvin. Mahdollisuudet voivat olla hyvätkin, toteaa Naukkarinen.

– Arvokisaa, kun lähdetään soutamaan, niin sinne lähdetään hakemaan menestystä. Sijoitustavoitetta on vaikea asettaa. Jos pystytään ulosmittaamaan potentiaali ulos, niin tulos tulee olemaan hyvä, analysoi Karppinen tulevia EM-kilpailuja.

– Leiritys jatkuu yhtä soittoa EM-kilpailuista olympiakarsintaan ja sitä kautta tarkoitus nipistää vielä sekunteja pois, linjaa Naukkarinen kevään suunnitelmia.