Kaksosten matka mökkisoutuveneestä pienvene kaksikon SM-mitaleille

2.2.2021 Soutu Yleinen

Kaksoset ja pienvene Pärske
Kaksoset ja pienvene Pärske

Identtiset kaksoset Päivi Haapaniemi-Kokko ja Pirjo Mäki-Karvia saivat innostuksen soutuun Pirkan kierroksella, kun soutivat osalajina olevan soudun tavallisella mökkiveneellä. Todellinen soutuun hurahtaminen tapahtui vasta hieman myöhemmin 2000-luvun alkupuolella, kun eräällä hiihtolenkillä Anna-Maija Hirvonen (Ikaalisten Soutajista) päätti kysyä Pirjoa ja Päiviä kesällä kokeilemaan Ikaalisiin kirkkovenesoutua. Vuosien aikana heidän pääasialliseksi soutumuodoksi on jäänyt kirkkovenesoutu. Parisoutu tuli myöhemmin kuvioihin ja kolme vuotta sitten he hankkivat pienveneen parisoutuun. 21 minuutta vanhempi Pirjo on myös soutanut muutaman kerran pienvenettä yksikkökisoissa.

Identtisiä kaksosia yhdistää soutuharrastuksen ja kaksosuuden lisäksi myös lypsykarjatilat. Nykyään he asuvat noin 90 kilometrin päässä toisistaan, kun Päivi asuu Karvialla ja Pirjo Hämeenkyrössä. Soudun lisäksi Päivi ja Pirjo harrastavat talviaikaan hiihtoa, varsinkin pitkän matkan hiihdot. SM-mitaleja on tullut myös hirvenjuoksussa ja -hiihdossa. Myös sisäsoudun SM-kisoihin kaksoset ovat osallistuneet joukkueella voittaen 2019 ja sijoittuen hopealle 2020. Henkilökohtaisten matkojen puolelta Päivillä on palkintokaapissaan kaksi hopeista mitalia 10km kilpailuista vuosilta 2007 ja 2019 ja Pirjolla taas 2000m hopea vuodelta 2003 ja kulta vuodelta 2020 sekä 10km matkalta kultaa 2007 ja 2019. 

Talviharjoittelu koostuu sisäsoudusta ja lumisena talvina hiihdosta. Ensi kesän tavoitteena on tarkoitus kiertää kisoissa ja tavoitella voittoa aina, kun se on realistista. Parhaasta soutumuistosta he ovat samaa mieltä, ensimmäinen yhdessä voitettu pienveneellä voitettu SM-mitali.

Puuvenesoudussa heitä kiehtoo kokonaisvaltainen kehon kuormittaminen, maisemien vaihtuminen sekä vaihtuvat olosuhteet vesillä. Unohtamatta mukavia kavereita kirkkoveneessä! Pienvenekisoissa näkee samanhenkisiä kavereita, joilta saa tarpeen vaatiessa hyviä neuvoja ja vinkkejä tuleviin soutuihin.

Yleisesti kaksosiin liittyen puhutaan heidän ”omasta yhteydestä”. Sen Päivi ja Pirjo kokevat vahvuudeksi. Kun toisen kanssa on ollut syntymästä asti, niin näkee pienestä eleestä tai olemuksesta, että onko toisella hyvä ja huono päivä. Varsinkin parisoudussa toisen henkisten ja fyysisten voimavarojen tunteminen auttaa optimaalisen suorituksen saavuttamiseen.  Kuitenkin kaksosuudessa parasta on kaveri, kenelle voi jakaa vapaasti kaikki ilot ja surut sekä on samalla kovin kriitikko, mutta myös paras tukija. Toisesta pidetään huolta aina ja sen toinen ymmärtää ilman sanojakin. Päivillä ja Pirjolla on yhteys, joka on muodostunut jo ennen syntymää ja kulkee läpi elämän!