Nuoret kilpasoutajat ohjaajina Porvoossa

10.11.2021 Soutu Yleinen

Kuvaaja: Crister Nyberg
Kuvaaja: Crister Nyberg
Kuvaaja: Crister Nyberg
Kuvaaja: Crister Nyberg
Kuvaaja: Crister Nyberg
Kuvaaja: Crister Nyberg

Opetus- ja kulttuuriministeriö avannut marraskuussa seuratoiminnan kehittämisavustuksen hakemisen. Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Nesteen Soutajat sai avustusta vuosille 2021–2022 uusien soutajien saamiseksi soudun pariin ja mahdollistamaan nuorten osallistumisen ohjaustoimintaan. Ohessa kokemuksia kuluneen vuoden toiminnasta projektissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki on mahdollistanut neljän nuoren palkkaamisen apuohjaajiksi Nesteen Soutajien soutukouluun ja muihin aloitteleville tai harrastajille tarkoitettuihin ryhmiin ja tapahtumiin. Nuoret ovat myös osallistuneet kalustosta ja venevajasta huolehtimiseen ja opastaneet samalla uudet tulokkaat turvalliseen soudun harrastamiseen. Uusia tulokkaita on voitu tutustuttaa eri kokoisiin olympialuokan veneisiin, kun mukana on ollut kokeneita kilpasoutajia pitämässä tasapainoa ja totuttamassa turvallisiin rutiineihin veneen ja airon käsittelyssä. Toiminta on tapahtunut Nesteen Soutajien Porvoon Veckjärven toimipisteessä. Osallistumalla soutukoulun järjestämiseen ja esimerkiksi coastal -soudun viikonloppukurssille nuoret ovat saaneet ohjauskokemusta ja ottaneet pikkuhiljaa enemmän vastuuta ohjaustilanteista.

Valmentamisen kipinä syttyi

Nuoret kilpasoutajat Mette Nylund, Vega Kangasmäki, Lotta Nylund ja Erin Pettersson kuvaavat kokemuksiaan ohjaamisesta mm. seuraavasti:

– Mun mielestä on hyvä, että kilpasoutajat osallistuivat soutukouluun apuohjaajina. Heillä on tekniikka hyvin hallussa ja kokemusta siitä, miten kannattaa valmentaa sekä minkälainen valmennus on parasta.

– Ohjaamisesta jäi erityisesti mieleen soutukoululaisien kehityksen huomaaminen sekä heidän halu oppia uutta.

– Tämä ohjaus antoi harjoitusta ja ”esimakua” todellisesta valmentamisesta. Se sai minut myös näkemään soudun eri näkökulmista. Yleensä minun soutua katsotaan mutta nyt ekaa kertaa ohjasin muiden soutua. Opin paljon uutta.

– Vaikka aloittelijat ei harjoittele tekniikkaa samalla tavalla kuin esimerkiksi me, opin tarkastelemaan soututekniikkaa paremmin ja antamaan kehittäviä neuvoja.

– Opin ohjaamisesta sen, että kuinka vaikeaa aloittelijalle on aloittaa soutu ja miten sitä kannattaa lähteä opettamaan aloittelijoille. Opin myös muita ohjaamalla analysoimaan omaa soutua paremmin.

– Ohjaamisesta jäi erityisesti mieleen ohjattavat ja kuinka hurjan nopeasti he oppivat ja miten hyvältä tuntui saada positiivista palautetta ohjaamisesta. Ohjaaminen alkoi tuntua omalta jutulta ja innosti jopa itseäkin treenaamisessa.

– Ohjaaminen ja valmentaminen todellakin kiinnostaa tulevaisuudessa. Toivon, että pääsisin joskus valmentamaan liittoon. Ja suosittelen ohjaamista kaikille kiinnostuneille soutajille!

– Minua kiinnostaa ohjaaminen ja valmentaminen jatkossakin. Voisin suositella ohjaamiseen osallistumista muille soutajille, jos vain aikaa ja intoa löytyy!

– Valmentaminen kiinnostaisi minua jatkossakin ja voisin suositella muillekin soutajille ohjausta.

 

Työnantajana toimiminen uusi aluevaltaus seuralle

Seuratuen varojen käyttäminen ohjaajien palkkaamiseen oli myös seuran toimijoille uusi tilanne. Seuran toimiessa työnantajana, sitä velvoittavat samat lakisääteiset asiat kuin muitakin työnantajia. Onneksi hyviä ohjeita on tarjolla ja kun velvoitteet on alussa selvitetty huolella asiat rullaavat jatkossa varsin kohtuullisella vaivalla. Hankkeessa on myös mahdollista kokeilla uusia toimintatapoja soudun kehittämiseksi ja näiden toivotaan jäävän elämään hankkeen jälkeenkin.

 

OKM-seuratuki on haettavissa 30.11.2021 16:15 mennessä. Hakeminen tapahtuu: https://tukihaku.suomisport.fi/. Lisätietoja seuratuesta: https://minedu.fi/-/seuratoiminnan-kehittamistuki-seuratuki-. Sparrausta seuratukeen saa Siniltä ja Kaitsulta sekä oman alueesi aluejärjestöltä.