Olympialuokkien soudun Suomen mestaruuksista taisteltiin Tampereella.

15.8.2021 Soutu Yleinen

Eeva Karppinen hallitsi naisten avointa yksikköä. Joel Naukkariselle ensimmäinen avoimen yksikön mestaruus.

Tampereen Kaukajärvellä soudettiin Olympialuokkien Suomen mestaruuksista. Lauantaina käytiin alkukilpailuja ja sunnuntaina finaaleja. Kaukajärvellä olosuhteet olivat koko viikonlopun melko epävakaat, ja tuuli oli voimakkuudeltaan vaihteleva sivuvastainen.

Eeva Karppinen hallitsi naisten yksikköjä

Nesteen Soutajien Eeva Karppinen saavutti Suomen mestaruuden naisten yksikössä (W1x). Toisena maaliin tuli Pargas Roddklubbia edustava Niina Lindberg ja kolmantena Nesteen soutajien Vilma Kangasmäki. Neljäntenä maaliin souti vasta 14-vuotias Takon soutajien Iiris Ijäs.

 • Rutiinisuoritus riitti tänään voittoon, enkä ole erikseen valmistautunut tähän kilpailuun. 500 metriä soudin kisanomaisesti ja sen jälkeen pyrin pitämään suorituksen kasassa. Kisan aikana oli sivutuuli, joka ohjasi venettä radan reunoja kohti, kommentoi Karppinen suoritustaan.

Karppinen souti kevään Olympiakarsinnoissa ja oli Euroopan Olympiakarsinnassa lähellä saavuttaa paikan kilpailuihin. Karppinen ei soutanut muissa veneluokissa, vaan keskittyi tällä kertaa yksikköön. Kansainvälisiä kilpailuja ei tänä vuonna enää ohjelmassa ole.

 • Paras kunto oli tähdätty olympiakarsintoihin. Harjoittelu on ollut Olympiakarsintojen jälkeen perusharjoittelua. Tänä vuonna en aio enää osallistua kilpailuihin. Ajatus on tähdätä sitten seuraavaan vuoteen, kertoo Karppinen suunnitelmistaan.
 • Itse arvostan SM-kilpailuja ja yksiköiden mestaruuksia todella paljon. Suomen mestaruudet ovat itselleni tärkeä kilpailu ja se kilpailu, johon täytyy aina osallistua, summaa Karppinen

Naukkariselle ensimmäinen olympialuokkien yksikön mestaruus.

Miesten yksikköä viimeiset vuodet hallinnut Robert Ven Hämeenlinnan Soutajista ei osallistunut SM-kilpailuihin. Uusi Suomen mestari kruunattiin Nesteen Soutajien Joel Naukkarisesta. Mestaruus oli Naukkariselle yksikössä ensimmäinen. Hopeaa otti Takon Soutajien Jukka-Pekka Kauppi ja prossia nappasi Antti Koiranen.

 • Tämä (mestaruus) on todella hienoa ja tätä on pitkään odotettu. Kymmenes vuosi itselleni olympialuokkien soudussa ja kaikkien muiden veneluokkien mestaruus on jo ollut saavutettuna. Yksikkö on ollut se, jota olen jahdannut, kommentoi Naukkarinen
 • Kaikissa yksikkölähdöissä menin aika perussuorituksella, myös finaalissa. Tiesin, että sunnuntain kilpailupäivästä tulee todella raskas ja sen vuoksi ei voinut tuhlata energiaa enempää.

Naukkarinen souti lisäksi mestaruudet perämiehettömässä kaksikossa ja pariairokaksikossa Kasper Hirvilammen kanssa.

 • Jälkiviisaana olisi vielä pitänyt jättää yksikössä enemmän säästöön, koska viimeinen lähtö (pariairokaksikko) meni kyllä todella limiitillä, kertoo Naukkarinen

Kevyessä yksikössä Petäjäniemi nopein

Juho-Pekka Petäjäniemi Takon Soutajista souti miesten kevyen yksikön (LM1x) voittoon. Toisena maaliin tuli Petäjäniemen kanssa viime vuosina kaksikkoa soutanut Kasper Hirvilampi Nesteen Soutajista. Petäjäniemi ja Hirvilampi kävivät tiukan taiston, ja eroa soutajien välille tuli viisi sekuntia.

 • Takana on tosi rankka neljän viikon harjoitusjakso ja kaksi viikkoa sitten aloin vähän herkistellä näitä kisoja varten. Treenijakson lopulla vauhdit eivät olleet kovia, mutta nyt viimeisen kahden viikon aikana vauhdit nousivat ihan huippuun, kertoo Petäjäniemi valmistautumisestaan.
 • Lähdin saalistajamentaliteetilla liikkeelle ja sain irti todella hyvän suorituksen. Sain itsestäni sen irti, mitä otettavissa oli. Kasper tuli niin lähellä, että se vielä tsemppasi itseäni enemmän, analysoi Petäjäniemi tämän päivän suoritustaan.
 • Itselleni SM-kilpailut ovat todella tärkeä kilpailu ja arvostan mestaruutta suuresti.

Naisten kevyen yksikön (LW2x) voitti Espoon Soutajien Aura Forsberg.

Kaksikkomatkoilla tiukkoja kamppailuja

Joel Naukkarinen ja Kasper Hirvilampi soutivat parina sekä perämiehettömässä kaksikossa (M2x-) että pariairokaksikossa (M2x). He soutivat voittoon molemmissa luokissa. Miesten pariairokaksikossa Nesteen Soutajat (Hirvilampi ja Naukkarinen) kävivät todella tiukan kamppailun Takon Soutajien kaksikkoa Antti Koirasta ja Jukka-Pekka Kauppia vastaan. Maalikamerakuvasta veneille saatiin lopulta vain kolmen sekunnin kymmenyksen ero. Pronssille tuli Turun Soutajien Joonas Jousimo ja Antton Helmi.

 • Kasperin kanssa soudettiin erittäin hyvin yhdessä, vaikka harjoittelua on aika vähän tehty. Se oli erittäin hyvää joukkuesoutua, Naukkarinen summaa.

Naisten pariairokaksikossa kultaa ottivat SMARKin kaksikko Katri Kettunen ja Marleena Valtasola, hopealle tulivat Espoon Soutajien Aura Forsberg ja Hanna Neugebauer. SMARK oli vain kolme sekuntia Espoon Soutajia nopeampi. Kolmanneksi sijoittui Hämeenlinnan Soutajien kaksikko Kaisa Rokkanen ja Kaisa Nevalainen.

Soutajien kausi jatkuu SM-kilpailuilla Valkeakoskella elokuun lopussa

Soutajat matkaavat seuraavaksi isojen veneluokkien SM-kilpailuihin Valkeakoskelle elokuun viimeisenä viikonloppuna. Isoissa veneluokissa kilpaillaan pariaironelosessa, perämiehettömässä nelosessa sekä kahdeksikossa.

 • Soudamme Kasperin (Hirvilampi) kanssa muun muassa Kirjolan veljesten kanssa yhdessä siellä. Sen lisäksi kahdeksikossa tavoittelemme mestaruutta. Ennen tätä päivää asetin tavoitteeksi kolme mestaruutta ja saavutin 3/3, mutta tämän päivän jälkeen tavoite muuttui niin, että koossa on vasta 3/6, kertoo Naukkarinen jatkostaan.

Kaikki tulokset:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSrXDzOaP-wAxaTrFNoqvPgamvc-dSbTdzXk4eEA8cdI2qrJ50PnxCgeZe-l0aK2M5dWkzXjIypdn6D/pubhtml?gid=0&single=true