Ratamelojien olympiakarsinnat alkoivat Szegedissä – tie nousi pystyyn välierissä

12.5.2021 Yleinen

Eetu Kolehmainen
Kuva: Jonas Saelens
Eetu Kolehmainen
Kuva: Jonas Saelens
Joona Mäntynen
Kuva: Jonas Saelens
Joona Mäntynen
Kuva: Jonas Saelens
Netta Malinen
Kuva: Jonas Saelens
Netta Malinen
Kuva: Jonas Saelens

Ratamelojat pääsivät pitkästä aikaa kilpailemaan kansainvälisille vesille, kun Unkarin Szegedissä starttasivat olympiakarsinnat. Suomalaiset suoriutuivat päivän vedoista pääsääntöisesti kohtalaisen hyvin, mutta kuitenkin finaalipaikkoihin asti suoritukset eivät riittäneet ja näin olympiakarsintakilpailujen finaalilähdöt karkasivat. 

Netta Malinen urakoi neljä lähtöä, saldona kaksi välieräpaikkaa

-500 metrin sekä 200 metrin alkuerät menivät suunnitelmien mukaan. Tavoite oli molemmissa välieriin pääsy

paukkuja välieriin säästellen, sanoo ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen Malisen alkuerien vedoista.

-500 metrin välierä oli ihan hyvä suoritus, pääsi aggressiivisesti lähdössä liikkeelle. Netta oli alkupätkän hyvissä asemissa. Netan vahvuus on nimenomaa toisella puolikkaalla, mutta nyt hyytyi aika lailla toisella puolikkaalla. Netan suoritusta ei voi sinällään moittia vaikka ero eteenpäin repesi isoksi, teki sen mitä tänään oli kropassa otettavissa. Tietty harmittamaan jäi ettei tullut finaalipaikkaa torstaille, sanoo Pitkänen.

-200 metrin välierä oli Netalle haastava. Rata oli semmoinen, jossa sivutuuli pääsi puhaltamaan. Starttiin valmistautuminen ja startti eivät menneet parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Pitkänen.

-Tavoitteesta eli olympiapaikasta jäätiin, joten sikäli en ole tyytyväinen. Kuitenkin suorituksesta jäi hyvä fiilis, sanoo Malinen.

-200 metrillä lähtö ei onnistunut ja vaikka varsinainen melonta tuntuikin vahvalta, niin siinä ei ollut mitään tehtävissä, kun eroa kertyi alussa liikaa, sanoo Malinen.

 

Kolehmaisen debyytti aikuisten kansainvälisiin kisoihin vedetty

Täksi kaudeksi aikuisten maajoukkueeseen noussut Eetu Kolehmainen teki tänään debyyttinsä aikuisten kansainvälisissä kilpailuissa. Aikuisten arvokisadebytantti Eetu Kolehmainen teki hyvän vedon sijoittuen alkuerässään viidenneksi.

-Alkuerä meni nätisti ja vedon aikana ei ollut hätää jatkoon menon suhteen. Näytti nuorta miestä hieman jännittävän, arvioi Petteri Pitkänen debytantin alkuerän vetoa.

-Välierässä Eetulta ihan kelpo veto, välierän kuudes on ihan ok suoritus ensimmäisissä aikuisten kansainvälisissä kilpailuissa. Ihan ei ollut maksimi veto, mutta hyvä. Realistinen tulos Eetulta, sanoo Pitkänen.

-Välierä veto ei ihan ollut hänen maksimi, mutta välieräpaikkaan ja kuudenteen sijaan voi olla tyytyväinen, sanoo Pitkänen.

-Ihan tyytyväinen voin olla aikuisten debyyttiin, sanoo joukkueen juniori Eetu Kolehmainen.

-Mielenkiintoista oli nähdä oma vauhti verrattuna vanhempiin melojiin, jotka ovat lähellä maailman kärkeä, sanoo Kolehmainen.

-Molemmissa vedoissa sain pari päänahkaakin joten jäi karsinnoista jotain kotonakin kerrottavaa, iloitsee pian 20 vuotta täyttävä Kolehmainen.

 

Mäntynen välieriin 200 metrillä – jäi yhden sijan finaalipaikasta

-Joonan veto näytti hyvälle, pikkaisen myöhästyi startista. Ehjä suoritus ja kuudennella sijalla hän pääsi välieriin, sanoo Pitkänen.

-Nappi vedolla olisi sauma finaalipaikkaan, joten hyvä aloitus Joonalta, arvioi Pitkänen.

Välierässä Mäntynen oli hyvin mukana ja pystyi loppuun kiristämään sijalle 4.

-Joona venyi välierässä neljännelle sijalle, vain sijan päähän 0,13 sekuntia finaalipaikasta. Täytyy muistaa, että erot ovat molempiin suuntiin pienet ja välierässä oli erittäin kovia kilpailijoita mukana. Välierän voittanut venäläinen on ollut MM-mitaleilla 2017 ja 2018 sekä välierässä toiseksi sijoittunut georgialainen ollut MM-finaalissa 200 metrillä. Ero oli pieni niihin, analysoi Pitkänen

-Ristiriitaiset fiilikset jäi päivästä. Startit olisi olisi molemmissa vedoissa voinut olla rohkeammat. Ekassa startissa olisi pitänyt rohkeammin painaa boksia vasten. Toisessa vedossa oli rohkeampi startti, mutta pari ekaa vetoparia vähän läpi, eikä saanut melaa pitämään, summasi Joona Mäntynen starttejaan.

-Sai ulos sen mitä kehosta oli otettavissa ulos. Ei voi olla pettynyt, mutta kuitenkin vähän harmittaa, että finaalipaikka jäi saavuttamatta. Tämä on kilpaurheilua, toteaa Mäntynen.

-Totuttu kilpailuhälinä rannassa ja katsojien puuttuminen jättää ison aukon. Hieman vaatii korona-aikana erilaista valmistautumista, mutta silti hyvin pystytty valmistautumaan kisavetoihin, sanoo Mäntynen.

 

Tulokset