Avoimet soudun PM-kilpailut kilpaillaan Tampereella viikonloppuna

Tulevana viikonloppuna Tampereen Kaukajärvellä kilpaillaan avoimet Pohjoismaiden mestaruuskilpailut sekä Tampereen kansainvälinen regatta. Mukana on suomalaisia kärkisoutajia sekä seuraedustajia. Soutajia tulee kilpailemaan myös Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta sekä Latviasta.

Soututuntumaa maailman toiselta puolelta

-Valmistautuminen tähän kauteen on mennyt hyvin. Olin keväällä harjoittelemassa Australiassa. Yhdet kilpailut on Suomesta pohjalla parin viikon takaa Lappeenrannan Kanavasouduista. Kanavasouduissa oli soutu helpon tuntuista, joten on ollut hyvä tunne jatkaa harjoittelua kohti kauden tärkeimpiin kilpailuihin, sanoo kymenlaaksosta kotoisin oleva Naukkarinen.

-Ensimmäistä kertaa jätin korkeamman tason kilpailun väliin ja jäin Suomeen kilpailemaan ja harjoittelemaan hyvin, sanoo Joel Naukkarinen ja viittaa samaan aikaan Poznanissa kilpailtavaan soudun maailmancupin kilpailuun.

-Päätähtäin tällä kaudella on alkusyksyn ja syksyn arvokilpailuissa, johon tämä on yksi steppi. Seuraava steppi on maailmancupin kilpailu Luzernissa heinäkuussa, sanoo Joel Naukkarinen.

Kauppi ja Petäjäniemi kotiradalle kaksikossa

Tälle kaudelle miesten pariairokaksikkoon voimansa yhdistäneet Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi avaavat kansainvälisen kilpailukautensa PM-kilpailuissa Tampereella.

-Hyvillä mielin lähdetään Jukkiksen (Jukka-Pekka Kauppi) kanssa kaksikkoon. Saatiin Kanavasoudun jälkeen hyvä treenijakso, ja nyt mitataan miten ollaan päästy eteenpäin siitä, sanoo Juho-Pekka Petäjäniemi.

-Yhteistreeniä ollaan päästy tekemään kevään aikana hyvin ja Kanavasoutu oli ensimmäinen yhteinen kilpailu kaksikossa. Yhteen soutaminen on mennyt hyvin yhteen ja paranee koko ajan. Nousukunnossa ollaan, sanoo Kauppi kaksikon etenemisestä.

Myös miesten pariairokaksikolla olisi ollut oikeus edustaa Suomea maailmancupissa.

-Saamme paremman harjoittelujakson PM-kilpailujen yhteyteen ilman rankkoja matkustuspäiviä. Näin olemme paremmassa iskussa kolmen viikon päästä tulevassa viimeisessä maailmancupin osakilpailussa, toteaa tuore pariairokaksikko.

Suomen joukkue yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta

PM-kilpailuissa Suomea on edustamassa myös nuoria soutajia, kuten Vilma Kangasmäki ja Elias Haavisto.

-Kivaa päästä kilpailemaan vähän isompiin kilpailuihin tutulla radalla Suomessa. PM-kilpailujen lisäksi on muutakin panosta, kun samalla annan näyttöjä U23 MM-kilpailuihin. Tavoite on pystyä vetämään omat hyvät vedot, se on tärkeintä, sanoo Porvoossa asuva Kangasmäki.

-Lähtölistojen perusteella tulee olemaan tiukkaa kilpailua ja jännityksellä odotan, sanoo Elias Haavisto.

-Valmistautuminen on mennyt hyvin. Kävin parin vuoden tauon jälkeen keväällä leirillä Italiassa. Alkukauden kilpailut tähän mennessä mennyt suunnitellusti ja kunnossa pitäisi olla, sanoo tamperelainen Elias Haavisto.

-On mielenkiintoista nähdä, kuinka joukkueemme kisaa lauantaina. Joukkue on hyvin heterogeeninen. Mukana on soutajia, joilla on paljon kansainvälistä kokemusta ja ensimmäisen kerran Suomen edustusasussa kisaavia. Joukkueessa jokainen voi antaa toisilleen joka tapauksessa arvokasta apua onnistumisiin. Seurasoutajista Eeva Karppisen palaaminen kisaradalle toisen lapsen syntymän jälkeen on tervetullut uutinen, sanoo Laila Finska-Linna.

Mukana PM-kilpailuissa on maajoukkueryhmien lisäksi myös seuraedustajia, kuten Nesteen Soutajia edustava Eeva Karppinen. PM-kilpailut toimivat myös valintakilpailuna mm. Luzernin maailmancupin kilpailuun, U23 ja U19 MM- ja EM-kilpailuihin.

Suomea avoimissa PM-kilpailuissa edustaa:

LW1x Vilma Kangasmäki

W1x Maiju Kainlauri

M1x Joel Naukkarinen, varalla Elias Haavisto

W2x Kaisa Rokkanen ja Kaisa Nevalainen

M2x Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi

JM1x Teo Virta

JW2x Krista Dewes ja Mette Nylund

Osallistujalista kokonaisuudessaan ja aikataulu: https://www.takonsoutajat.fi/wp-content/uploads/2022/06/2022_ONRC_TIR_Registration_List_13062022.pdf

Lähdöt 101-136 lauantaina ja 201-233 sunnuntaina

ONRC = Open Nordic Rowing Championships

TIR = Tampere International Regatta