Freestylemelonnan SM ja Suomi-Cup osakilpailu Hirvikoskella 7.5.2022

Freestylemelonnan Suomen mestaruuskilpailut käydään Hirvikoskella (Pyhtää) 7.5.2022. Kilpailu on samalla Suomi-Cupin ensimmäinen osakilpailu, ja freestylemelojien kauden ensimmäinen arvokilpailu. 

Aikainen ajankohta johtuu ensisijaisesti kevään hyvästä vesitilanteesta, joka luo Hirvikoskeen freestylemelonnan kannalta otolliset olosuhteet. Keväällä Hirvikosken virtaama on riittävän iso muodostaakseen koskeen kilpailemiseen sopivan aallon. Aikainen ajankohta palvelee myös maajoukkuemelojia, jotka valmistautuvat 27.6. alkaviin freestylemelonnan MM-kilpailuihin Notthinghamissa Englannissa. 

Freestylemelonta on vauhdikas ja akrobaattinen koskimelonnan alalaji, jossa tehdään erilaisia temppuja kosken virtauksia hyödyntäen. Liikkeiden tekemiseen käytetään pääasiassa seisovia aaltoja ja stoppareita.

Kilpailtaessa freestylemelonta on arvostelulaji, jossa suoritus pisteytetään erilaisten tehtyjen liikkeiden perusteella niin, että vaikeammista liikkeistä saa enemmän pisteitä ja jokaisesta liikkeestä saa pisteet vain kerran yhden suorituksen aikana. Kilpailijalla on useampi 45 sekunnin suorituskerta, jossa näyttää osaamisensa. Suomen mestaruudet ratkotaan ikäkausisarjoissa. Osana Suomi-Cuppia järjestetään myös harrastesarja, jonka pistelaskujärjestelmä on suosiollinen myös vähemmän harrastaneille ja näin alentaa kilpailuun osallistumisen kynnystä.

Suomen huippujen taso on lähellä maailman kärkeä. Siitä osoituksena ovat vuonna 2018 maailmacup naisten 2. sija sekä vuoden 2021 EM-kilpailuiden miesten ja juniorityttöjen sarjojen 7. sijat. Aikaisemmin on vuosina -98 ja -02 saavutetut naisten Euroopan mestaruudet ja miehissä EM-pronssi vuodelta 2006. Junnuissa paras sijoitus on MM 4. vuonna 2011.

Kilpailun tiedot:

Kuva: Kari Huttunen